16 Ocak 2002 22:00

ANAP'ta OHAL tartışması

ANAP grup toplantısında OHAL tartışması yaşandı. Diyarbakır Milletvekili Seydaoğlu, başta CMUK olmak üzere bazı yasaların Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde uygulanmadığını söyledi.

Paylaş
ANAP'ta OHAL tartışmasıANAP Diyarbakır Milletvekili Sebgetullah Seydaoğlu, "Başta CMUK olmak üzere bazı yasalar benim bölgemde uygulanmıyor" dedi. Seydaoğlu, partisinin TBMM Grubu'nda yaptığı konuşmada, Ankara Ulucanlar Cezaevi'nde tutuklu bulunan DEP'li eski milletvekillerinin serbest bırakılmasını da istedi. ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz ise Seydaoğlu'na verdiği yanıtta, ANAP'ın OHAL uygulamasının mümkün olan en kısa sürede tümüyle kalkmasını arzuladığını iddia ederken bir yandan da OHAL'i savundu. Yılmaz, "Bu sadece bizim arzumuzla gerçekleşecek bir şey değil. Bizim arzularımıza rağmen bunu engelleyen hususlar vardır. Şu anda bu bölgede hâlâ maalesef, sayıları 400-500'e ulaşan silahlı eşkıyanın dolaşmakta olmasıdır. Bunun birkaç katı kadar da komşu ülkelerde barınmaktadır. Eğer bugün hala 4 ilimizde OHAL uygulanıyorsa bunun tek sebebi, bu bölgede potansiyel terör tehdidinin hala var olmasıdır" dedi.Yılmaz, TBMM'de kabul edilen bütün yasaların Türkiye'nin tamamında geçerli olduğunu kaydederek, "Eğer bugün Türkiye'nin bazı bölgelerinde bazı kanunlar uygulanmıyorsa bu o bölgelerde OHAL uygulaması olduğu içindir. Ve bu da yasa emridir. OHAL kapsamındaki bazı illerde belli yasaların uygulanmayacağı yine Anayasa'nın öngördüğü bir düzenlemedir" şeklinde konuştu. "Ama eğer 500 tane teröristin Ankara'da olduğu tespit edilirse Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti, Ankara'da da OHAL uygular" diyen Yılmaz, "terör" oluşturabilecek olan potansiyel tehdit tümüyle ortadan kalkmadıkça olağan koşulların bölgede uygulanmasını beklemenin gerçekçi olmayacağını savundu.

DEP'liler affedilsinYasaların OHAL'de farklı uygulanmasını eleştiren Seydaoğlu ayrıca cezaevinde bulunan DEP'li eski milletvekillerinin de serbest bırakılmasını istedi. DEP'lileri cezaevinde ziyaret ettiğini ifade eden Seydaoğlu, "Dördünün de saçları ağarmış, dördü de verem olmuş. Bu insanlar hasta. Bunların özgür bırakılmasını istiyorum. Cumhurbaşkanı'nın yetkisini kullanarak bunları affetmesini istiyorum. Anayasa Komisyonu ve ilgili yerlerin bunu dikkate almasını bekliyorum. Bunu Avrupa için değil, insanlık için istiyorum. Bölgemin insanları olduğu için istiyorum" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Ankara'da bayram havası

SONRAKİ HABER

ÖDP'de toplu istifa günü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...