15 Ocak 2002 22:00

Emek Platformu tepkisini sürdürecek

Emek Platformu, uzun bir aradan sonra dün toplandı. Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral, hükümetin kendilerini dikkate almamasından yakınarak, tepkilerini sürdüreceklerini söyledi.

Paylaş
Emek Platformu tepkisini sürdürecekSon toplantısını 7 Aralık'ta yapan Emek Platformu Başkanlar Kurulu, bir ayı aşkın bir sürenin ardından dün toplandı. Toplantı öncesinde açıklama yapan Platform Dönem Sözcüsü ve Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral, platformun, kendisini dinlemeyen hükümete karşı demokratik tepkilerini sürdüreceğini söyledi.Yeni yıla, 2001 yılının ağır sorunları ile girildiğini belirten Bayram Meral, çalışanların Tasarrufu Teşvik Fonu'nda biriken paralarının geçen yıl da ödenmediğini, iş güvencesine kavuşamadıklarını, yeni oluşturulan İşsizlik Sigortası'ndaki paralara gözdikildiğini, kaçak işçiliğin önlenemediğini, kamu sözleşmelerinde fedakarlıklârı gözardı edilerek kazanılmış haklarına göz dikildiğini kaydetti. Meral, işçi konfederasyonu başkanları ile bir süre önce Başbakan Bülent Ecevit'i ziyaret ettiklerini anımsatarak, Başbakan Ecevit'in kendilerine halen Başbakanlık'ta bulunan İş Güvencesi Yasa Tasarısı'nın 15 Ocak'a kadar TBMM'ye sevk edileceğini söylediğini aktardı. Meral, "Başbakan'ın verdiği söze karşı İş Güvencesi Yasa Tasarısı hâlâ TBMM'ye sevkedilmedi. Sayın Başbakan'ın verdiği sözü yerine getirmesini ümit ediyoruz" dedi.Çalışanların sorunlarına kulak tıkayan hükümetin, IMF'nin ve sermayenin taleplerini harfiyen uyguladığını söyleyen Meral, Tütün ve DGM yasalarının Cumhurbaşkanı'nın vetosuna rağmen yeniden kabul edildiğini, hükümetin yeni formülünün "henüz batmamış bankalara kaynak aktarımı" olduğunu hatırlattı. "Halkın ihtiyaçlarının karşılanması ve çalışanlara iş imkanı yaratılması sözkonusu olduğunda devleti küçültmekten söz edenlerin, bankacılar sıkıntıya girdiğinde devletten medet ummaları ve devleti batık bankalara ortak etmeye çalışmaları büyük çelişkidir" diyen Meral, 2002 bütçesini de "yoksulluk bütçesi" olarak değerlendirdi. Bütçede faizcilerin gözetildiği kadar işsiz, işçi, memur ve emeklinin gözeltilmediğini kayderen Meral, "IMF Arjantin'de olduğu gibi Türkiye'de de sınıfta kalmıştır" dedi.

'Zor bir yıl olacak' Hükümetin sermaye kesimini dinlediğini, diğer kesimlerle ilgili uygulamaları "oldu bittiye" getirdiğini kaydeden Meral, Ekonomik ve Sosyal Konsey`in 30 Mart 2001 tarihinden bu yana toplantıya çağrılmamasından yakındı. Başbakanlık'a sunulan kademeli emekliliğe ilişkin tasarının hazırlanmasında da görüşlerine başvurulmadığını belirten Meral, halkın değil, IMF'nin isteklerini ön planda tutan hükümetin bu tutumunu devam ettirmesi halinde ilk seçimlerde ağır bir bedel ödeyeceğini ifade etti. 2002 yılının zor bir yıl olacağının şimdiden belli olduğunu kaydeden Meral, "Emek Platformu, geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da ülkesi ve halkı için yapıcı, yol gösterici tavrını sürdürecektir" diyerek, hükümetin halkın taleplerine kulak tıkamaya devam etmesi halinde demokratik tepkilerini ortaya koyacaklarını söyledi.Katılımın az olduğu toplantıyla ilgili açıklamanın bugün yapılacağı bildirildi.
ÖNCEKİ HABER

Neye 'hayır' dediniz ki!

SONRAKİ HABER

Cihan Deri'de direniş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...