15 Ocak 2002 22:00

BOTAŞ halkı kandırdı

Nijerya ve Cezayir'den sıvılaştırılmış doğalgaz alan BOTAŞ'ın, ekonomik krizi gerekçe göstererek yaptırdığı yüzde 20'lik indirimi halka yansıtmadığı ortaya çıktı. 6 aydır uygulanan indirimin beş yıl süreyle geçerli olduğu da tespit edildi.

Paylaş
BOTAŞ halkı kandırdıSultan ÖzerEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Zeki Çakan'ın, "geldiğim günden beri doğalgazın yüksek olduğunu ve vatandaşa mutlaka ucuz verilmesi gerektiğini söylüyorum. Geceleri uyuyamıyorum" sözlerinin yalan olduğu ortaya çıktı. BOTAŞ, Nijerya ve Cezayir'den ithal ettiği sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) için, ekonomik krizi gerekçe göstererek indirim yaptırdığı halde bunu tüketiciye yansıtmayarak, doğalgazı yüksek fiyatla satıyor. Belediyelerin yüksek kârını ve doğalgaz üzerinden alınan yüzde 18 oranındaki KDV'yi gerekçe göstererek, doğalgaz satışında istenilen düzeyde indirim yapılamadığını öne süren BOTAŞ, kendisi indirim yapmak bir yana, başka ülkelerin yaptığı indirimi bile tüketiciye yansıtmadı. Bu durum Bakan Çakan'ın samimi olmadığını da ortaya koydu.

Yüzde 20 indirimBOTAŞ'ın sıvılaştırılmış doğalgazdan yaptırdığı indirimin yüzde 20'ler düzeyinde olduğu, yapılan anlaşma ile indirimin 5 yıl süreceği öğrenildi. "İmkanlarının elvermediği" iddiasıyla kâr payını yüzde 9.7'den 2'ye indirdiğini belirten, ancak doğalgazın kendisine maliyeti konusunda açıklama yapmaktan ısrarla kaçınan BOTAŞ, bu indirimini tüketiciye yansıtmadı. Rusya, Cezayir ve Nijerya'dan doğalgaz ithal eden BOTAŞ, söz konusu ülkelerden, ülkenin ekonomik krizde olduğu gerekçesiyle indirim yapmalarını istedi. BOTAŞ'ın isteğine Nijerya ve Cezayir olumlu yanıt vererek, metreküp başına yüzde 20 dolayında indirim yaptı. Rusya ise bu indirime yanaşmadı.Nijerya ve Cezayir'le 5 yıllık bir dönem için anlaşma yapıldı ve yapılan indirim altı aydır uygulanıyor. BOTAŞ, bu anlaşma ile 5 yıllık bir süre için 500 milyon dolarlık bir tasarruf sağlayacak. Tüketime Nijerya, Cezayir ve Rusya'dan aldığı gazı sunan BOTAŞ, fiyatı da "paçal fiyat" denilen üç fiyatın ortalamasını göz önünde bulundurarak belirliyor. BOTAŞ'ın ithal ettiği bir metreküplük gazın sınırdaki TL fiyatının Nijerya için 231 bin lira, Cezayir için ise 216 bin lira olduğu söyleniyor. Kasım 2001 dönemi itibarıyla Nijerya'dan 1.1, Cezayir'den ise 3.5 metreküp doğalgaz eşdeğerinde LNG alan BOTAŞ, bu süre içerisinde kendisine uygulanan indirimi kendisine kâr olarak ayırmayı tercih etti.BOTAŞ'ın Rusya'dan ise Turusgaz aracılığıyla 5.1 milyar metreküp, Rusya'dan 4.5 milyar metreküp doğalgaz aldığı, Rusya'ya metreküp başına 152 bin lira, yine Rusya'dan Turusgaz aracılığıyla aldığı doğalgaza ise metreküp başına 170 bin lira verdiği söyleniyor.
ÖNCEKİ HABER

ABD'den her gün yeni bir suçlama

SONRAKİ HABER

Susurluk'ta mahkumiyet onandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...