15 Ocak 2002 22:00

ABD'den her gün yeni bir suçlama

Eski bir CIA ajanının yazdığı kitap, ABD'nin İran'ı zan altında bırakma ve diplomatik sıkıntıya sokma çabalarına güç veriyor.

Paylaş
ABD'den her gün yeni bir suçlama11 Eylül saldırılarından birkaç ay öncesine kadar Taliban'la ilişki içinde olduğu ve Bin Ladin'e ve adamlarına her türlü yardımda bulunduğu açıkça bilinen ABD, eski bir CIA ajanı vasıtasıyla "teröre destek veren ülkeler listesi"ndeki iddialarını güçlendirmeye çalışıyor. Eskiden CIA'in Ortadoğu ve Tacikistan bölgelerinden sorumlu ajanı olan Robert Baer'ın bu hafta içinde yayınlanacak kitabında, Bin Ladin'in 1996 yılının Temmuz ayında, "ABD'ye yönelik terörist eylemler için ittifak kurmak ve stratejik ilişki planları yapmak için" Afganistan'da İranlı istihbarat yetkilileriyle biraraya geldiği iddialarına yer veriliyor. Baer, Tacik şeriatçılarının başı Abdullah Nuri'nin de en az bir kez Bin Ladin ve İran istihbarat yetkilileri arasında yapılan görüşmelere katıldığını ileri sürüyor, ancak ne bu görüşmede neler konuşulduğu ne de toplantıya katılan İranlı istihbaratçıların kimlikleri konusunda bilgi veriyor.

Tam zamanındaKitaptaki iddiaların, son günlerde ABD'li yetkililer tarafından yapılan, "Tahran yönetiminin El Kaide örgütü militanlarına güvenli bir cennet sağlamış olması" şüphesiyle dolu açıklamalarıyla eşzamanlı olarak piyasaya sürülmesi de bu iddiaların doğruluğu konusundaki kuşkuları artırıyor. ABD Başkanı George Bush, geçen hafta İran'ı uyararak, Afgan geçici hükümetine baskı yapmamasını ve El Kaide militanlarına sığınak olmamasını istemişti. İran ise Afganistan sınırını kapattığını belirterek, El Kaide militanlarının ülkeye girmelerine izin verilmeyeceğini açıklamıştı.

"Yeterli araştırma yapılmadı"1997 yılında 21 yıllık çalışmasından sonra CIA'dan ayrılan Baer, 1995 yılının Aralık ayında Bin Ladin'in Mısırlı bir yardımcısının Tahran'ı ziyaret ederek, İran İstihbarat ve Güvenlik Bakanlığı yetkilileriyle bir araya geldiğinden bahsediyor ve ''ABD, Bin Ladin'in İranlı yetkililerle stratejik bir anlaşmaya vardığından emin değildi, ancak biz istihbarat topluluğu olarak Bin Ladin'in bunu yaptığından şüpheleniyorduk'' eleştirisini getiriyor. Baer, kitabında, 1996 yılının başında CIA'nın, İran Devrim Muhafızları'nın gizli faaliyetlerini izlemek için bölge bürosu açmayı planladığını, ancak Amerikan Güvenlik Konseyi'nin, İranlıların Azerbaycan'daki Amerikan petrol şirketi Amoco çalışanlarına yönelik öç hareketlerine girişebileceği korkusuyla planı geri çektiğine de yer veriyor. 1995 yılında Pakistan'ın başkenti İslamabad'daki Mısır Büyükelçiliği'nin bombalanmasında Bin Ladin'in parmağı olduğundan da şüphelendiğini bildiren Baer, CIA'yi, Bin Ladin ve örgütünün Ortadoğu ile bağlantılarını yeterince araştırmamakla suçluyor. Kuzey Irak'ta görev yaparken, 1995 yılında Bağdat'ta, Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'e darbe yapmayı isteyen Iraklı askeri bir muhalifle iyi ilişkiler kurduğunu, ancak Ulusal Güvenlik Konseyi'nin bunu desteklemekten de kaçındığını söylüyor.
ÖNCEKİ HABER

Keşmir'de karşılıklı ateş

SONRAKİ HABER

BOTAŞ halkı kandırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...