14 Ocak 2002 22:00

'Yaşlı adam' öldü, deniz yalnız kaldı!

Ernest Hemingway'in Nobel ödüllü "Yaşlı Adam ve Deniz" romanına esin kaynağı olan Kübalı balıkçı Gregorio Fuentes yaşamını yitirdi. Ünlü yazar ile yakın dost olan Fuentes, öldüğü gün bir köy mezarlığında toprağa verildi.

Paylaş
'Yaşlı adam' öldü, deniz yalnız kaldı!Ünlü Amerikalı romancı Ernest Hemingway'e esin kaynağı olan Kübalı denizci Gregorio Fuentes 104 yaşında bir balıkçı köyü olan Cojimar'da öldü.Hemingway'in Karayipler'de yaşadığı sıralarda bindiği geminin kaptanlığını yapan Fuentes, ünlü yazarın "Yaşlı Adam ve Deniz" adlı romanına esin kaynağı olmuştu.Havana'daki Hemingway Uluslararası Gemicilik Kulübü'nün yöneticisi ve Fuentes'in arkadaşı olan Jose Miguel Diaz Escrich, "O (Fuentes), Hemingway ile yıllar süren arkadaşlığı sayesinde Küba balıkçılığı ve insan kardeşliğinin bir sembolü olmuştu" dedi.

104 yaşındaydıHemingway'in Karayip adasında yaşadığı sıralarda Pilar adlı gemisinin kaptanlığını yapmış olan Fuentes, 11 Haziran 1897'de doğmuştu. Son zamanlarda yaşadığı Havana'nın biraz doğusundaki Cojimar köyünde turistler için önemli bir cazibe merkezi haline gelen Fuentes'in önceki gün sabaha karşı öldüğü belirtildi. Fuentes'in yine aynı gün öğleden sonra yakındaki Guanabacoa köyündeki bir mezarlığa gömüldüğünü belirten arkadaşları, yaşlılıkla ilişkili pek çok rahatsızlığı bulunmasına karşın 104 yaşındaki balıkçının zihninin hâlâ berraklığını koruduğunu kaydediyorlar. Hemingway'in 1952'de yazdığı ve başyaptığı olarak kabul edilen ünlü roman, yaşlı bir denizcinin balık tutarken denizle yaptığı büyük mücadeleyi anlatıyordu. Hemingway söz konusu romanıyla 1954'te Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görülmüştü.
ÖNCEKİ HABER

Tezcan fabrikasında direniş sürüyor

SONRAKİ HABER

Amerika'nın 'süper' cezaevleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...