14 Ocak 2002 22:00

Sokaktaki insanla buluşulmalı

Birleşik Metal-İş İstanbul 1 No'lu Şube Başkanı Doğan Kaya, işçilerin fabrika dışına çıktıklarında örgütlülük fikrinden uzak yaşadıklarını belirtti.

Paylaş
Sokaktaki insanla buluşulmalıŞengül KaradağBirleşik Metal-İş Sendikası İstanbul 1 No'lu Şube Başkanı Doğan Kaya, işçilerin örgütlülük fikrini fabrika dışına da taşımaları gerektiğini belirterek, "Sokaktaki, kahvedeki, dernekteki insanlarla buluşmalıyız" dedi. Emek Platformu'nun almış olduğu kararların "etrafını örmenin, yaşamdaki yerini bulmasını sağlamanın" yolunun buradan geçtiğini söyleyen Kaya, "Örgütlülüğü noterdeki üye fişleri olmaktan çıkarmak lazım" diye konuştu. Söz konusu bir genel grevin ancak örgütlü halkla yapılabileceğini belirten Doğan Kaya, bugün sendikaların gücünün tek başına buna yetmeyeceğini söyledi. Kaya, "Karar mekanizmasının işlemesini sağlayacak olan, yani kararların yaşamda yer bulmasını sağlayacak olan tabandaki işçi ve emekçilerdir. Şu anda örgütlü olduğumuz sayıyla sorunların üstesinden gelmek mümkün değil. Ailemiz dışında komşularımızı da işin içine katmak zorundayız" dedi. Örgütlü işçilerin, dışarıda binlerce işsiz varken "bulunduğu yeri riske atmamak" niyetiyle hareket ettiğini belirten Kaya, "Onun için sendikalar bir yandan iç örgütlülüklerini geliştirirken, diğer yandan da binlerce örgütsüz işçiyi örgütlemeli" diye konuştu. Borçlanmadan yaşayabildiği için kendini şanslı sayıp suya sabuna dokunmayan birçok kişinin bir sabah klkıp kendilerini kapı önünde bulduğunu anlatan Kaya, son ekonomik krizle birlikte işçi sınıfı ve emekçiler arasında politik tartışmaların yoğunluk kazandığına dikkat çekerek, "Sorunun siyasal nedenlerden kaynaklandığını daha iyi görüyorlar artık. Bu olanağı iyi kullanmak lazım" dedi. Kaya, kendi üyeleriyle bile buluşamayan sendikaların sokaktaki, kahvedeki, dernekteki insanlarla nasıl buluşabileceği yönündeki sorumuzu, "Aslında çok zor değil. Biraz gayret ve fedakârlık gerekiyor. Afişler, bildiriler, el ilanlarıyla halka ulaşılabilir. Ülkenin niye bu hale geldiğini anlatılabilir. Artık 'bıktık bu laflardan' mı derler, bizi dinlerler mi bilinmez; ama önce bir denemek lazım" diye yanıtladı.

Tabanda birlik "Gerçek anlamda birlik, tabanı katabilirsek, bir sahiplenme ve birlikte hareket duygusunu oluşturabilirsek sağanacak" diyen Kaya, işçinin, örgütlenme bilincini fabrikadan mahalleye taşıyacağı bir mekanizmanın yaratılması gerektiğini söyledi. "İşçi fabrikanın dışına çıktıktan sonra örgütlülük fikri kalmıyor. Örgütlülüğü noterdeki üye fişleri olmaktan çıkarmak lazım" diye devam eden Kaya, hem işyeri temsilcilerini hem de işyeri komitelerini daha etkin bir duruma getirmeye yönelik çalışmalarının sürdüğünü bildirdi. Birleşik Metal-İş'e bağlı her işyerinde tüzük gereği de olsa işyeri komitesi kuruluyor. Pek çok fabrikadaki işçiler arasında, komite fikrinin bile henüz gelişmemiş olduğu düşünüldüğünde, bu durum Birleşik Metal-İş üyesi işçiler açısından önemli bir olanak. Doğan Kaya, "İşyerlerinde genellikle 2-3 temsilci var. Bunların sorunların altından kalkması, bütün işçilere ulaşması hem zor hem de pek üretken ve verimli olmuyor. Bu yüzden işyeri komiteleri oluşturma yoluna gittik. Ama bunu tam olarak istenilen biçime büründüremedik" dedi.

Eğitim çalışmaları Kendilerine bağlı işyerlerindeki işçilerin 1980'den sonra işçiliğe başlamış gençlerden oluştuğunu, bunun bazen sorunlara neden olduğunu belirten Kaya, "Sendika olsa da olmasa da işyerindeki yemeğim, ikramiyem, servisim olur düşüncesindeler. Bugünkü işyeri koşullarının nasıl, hangi mücadeler verilerek kazanıldığını bilmiyorlar" diye yakındı. Kaya, bu durumu ortadan kaldırmak için eğitim çalışması başlattıklarını, geçen yıl içinde 1500 üyelerinden 950'sini eğitim çalışmalarına kattıklarını anlattı.
ÖNCEKİ HABER

Peşkeşe demir atılıyor

SONRAKİ HABER

Tezcan fabrikasında direniş sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa