14 Ocak 2002 22:00

'11 Eylül bile tartışılmıyor'

Prof. Dr. İzzettin Önder, 11 Eylül sonrası karar alma süreçlerinin merkezileştiğini belirterek, sermayenin en büyük orduyu, en büyük üniversiteleri emri altına aldığını söyledi.

Paylaş
'11 Eylül bile tartışılmıyor'Prof. Dr. İzzettin Önder, 11 Eylül sonrası karar alma süreçlerinin merkezileştiğini belirterek, sermayenin en büyük orduyu, en büyük üniversiteleri emri altına aldığını söyledi.Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi, önceki gün Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi'nde, "Küreselleşme, Uluslararası Hukuk, Savaş ve Artan Yoksulluk" konulu bir panel düzenledi. İki bölümden oluşan panelin birinci bölümünde, "Küreselleşme ve insan hakları", "Küreselleşme ve ekonomi kavramları" ile "Doğu-Batı ikilemiyle İslam" konuları tartışıldı. "Küreselleşme, insan hakları ve örgütlenmeleri üzerine etkileri" konusunda konuşan avukat Ercan Kanar, 11 Eylül saldırısının küresel saldırılar açısından bir dönüm noktası olduğuna dikkat çekti. Kanar, saldırı sonrasında ABD'nin ve Avrupa ülkelerinin OHAL rejimini tüm dünyaya egemen kıldığını belirterek, 11 Eylül sonrası ABD'de 243 sayfalık bir yasa çıkarıldığını, bu yasa ile insan haklarının rafa kaldırıldığını anlattı.

Sermaye tek söz sahibiProf. Dr. İzzettin Önder ise, küreselleşmenin ekonomik sonuçları ve uluslararası ekonomik örgütleri konusunda konuştu. Küreselleşmenin kapitalizmin çok ciddi bir aşaması olduğunu kaydeden Önder, karar mekanizmalarında artık sermayenin hiçbir ortak tanımadığını ifade etti. Sermayenin bunu yaparken, en büyük orduyu, en büyük üniversiteleri emri altına aldığını dile getiren Önder, "11 Eylül saldırısından sonra, Avrupa'daki hangi büyük üniversite 11 Eylül saldırısının arkasında yatan nedenleri araştırdı? Bizimkiler de oraya gitmeye çalışıyor, çünkü orada demokrasi olduğunu sanıyor. Ama 11 Eylül saldırısı bile üniversitede tartışılmıyor. İşte oradaki demokrasi bu" dedi. Gazeteci yazar Ruşen Çakır da, "Doğu-Batı ikilemi ve İslam" konusunu irdeleyerek, 11 Eylül sonrası yaşananları "dünyanın 28 Şubat'ı" olarak nitelendirdi.

Küreselleşme ve kültürPanelin ikinci bölümünde ise, küreselleşmenin kültür üzerindeki etkileri, küreselleşme karşıtı hareketler ve uluslararası hukuk konuları ele alındı Küreselleşmenin kültür üzerindeki etkileri üzerine konuşan Prof. Dr. Ünsal Oskay, "Tarihte bütün egemenler işgal ettiği yerlerin kültürlerini tepeler, sonra da onların geleneklerine el koyar" sözüne atıfta bulundu ve küreselleşmenin sömürgeci yönünün tarihte Büyük İskender'de, Osmanlı'da da görüldüğünü söyledi.

EylemlerTürkiye MAI ve Küreselleşme Karşıtı Çalışma Grubu Sözcüsü Gaye Yılmaz da, Prag, Seattle, Cenova, Nice gibi küreselleşme karşıtı eylemlere değinerek, bu eylemlerin niteliğini ve niceleğini ele aldı. "Kapitalizmde insan hakları olduğu söylenir ve bu tanımlar verilir. Bu tanımlar dahi kapitalizmde eşitsizliğin olduğunu gösterir" diyen Yılmaz, Türkiye'de işsizliğin yüzde 20'lere ulaştığını ve "emeğini satma özgürlüğü" dahi olmadığını dile getirdi. Prof. Dr. Turgut Tarhanlı da, uluslararası hukukta kuvvet kullanımı, uluslararası hukuk ve örgütlenme gelişimi konularına değindi.
ÖNCEKİ HABER

Kürtçe talebine yanıt:

SONRAKİ HABER

Peşkeşe demir atılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...