14 Ocak 2002 22:00

Kadınlar HADEP'e baskıları kınadı

HADEP'li kadınlar, yaptıkları basın toplantıları ile anadilde eğitim talebinde bulunan kadın ve gençler üzerindeki baskıların son bulmasını istediler.

Paylaş
Kadınlar HADEP'e baskıları kınadıHADEP'li kadınlar partilerine yönelik baskıları kınadılar. HADEP İstanbul İl Kadın Kolları dün HADEP İstanbul İl Örgütü'nde yaptıkları basın toplantısında, anadil kampanyasını yürüten kadınlar ve gençler üzerindeki baskıların son bulmasını istediler. HADEP İstanbul İl Kadın Kolları Başkanı Hümeyra Tusun, anadilde eğitim talebiyle Milli Eğitim ve okul müdürlüklerine dilekçe ile başvuran 30 kadının "PKK'ye yardım ve yataklık ettikleri" iddiasıyla evlerinden gözaltına alındığını belirterek, bu kişilerin serbest bırakılmasını istedi."Kendi dilinde eğitim görme istemi, her insanın doğal hakkıdır" diyen Tusun, barış ve demokrasi taleplerinin PKK'ye endekslenerek bastırılmasının insan hak ve özgürlüklerine aykırı olduğunu belirtti. Anadil kampanyasını yürüten kadın ve öğrencileri demokrasinin bir gereği olarak desteklediklerini dile getiren Tosun, hükümete; "Çözüm ABD değil, ülkemizde barış ve demokrasi sesini yükselten kesimlerdir. Önce bu sese kulak verilmelidir" diye seslendi. Öte yandan Bağcılar, Esenler ve Kadıköy'de evlerinden gözaltına alınan 30 HADEP'li kadından 8'i serbest bırakıldı.

Baskılar son bulsunAdana Kadın Platformu tarafından yapılan açıklamada ise HADEP'e ve HADEP'li kadınlara yönelik baskıların son bulması istendi. İHD Adana Şubesi'nde dün düzenlenen basın toplantısında platform adına açıklama yapan Feride Ceyhan, AB'ye girmek için sözde demokratik yasalar çıkarmak gibi yollara başvuran hükümetin en demokratik hak ve talepleri bastırmak için eski yöntemlere başvurmayı sürdürdüğünü söyledi. Anadilde eğitim için Milli Eğitim Müdürlüğü'ne verilen dilekçeler dolayısıyla Kürt analarının baskıya maruz kaldığını, evleri basılarak gözaltına alındıklarını belirten Ceyhan, gözaltına alınan analardan Cevahir Aykut'un hâlâ cezaevinde keyfi bir şekilde tutulduğunu bildirdi. Anaların topladığı dilekçeleri HADEP'in örgütlediği bahanesiyle Adana başta olmak üzere birçok yerde HADEP il ve ilçe binalarına baskınlar düzenlendiğini ve il başkanı dahil 20 yöneticinin keyfi bir şekilde tutuklandığını hatırlatan Ceyhan, HADEP Kadın Kollarından Fadile Bayram'ın da gözaltında olduğunu bildirdi. Kadınlar olarak zulme ve sömürüye karşı mücadeleye devam edeceklerini söyleyen Ceyhan konuşmasını şöyle sürdürdü; "Biz kadınlar anadilde eğitimi savunuyoruz ve destek veriyoruz. Çünkü insan kendini en iyi anadilde ifade edebilir. Her halkın anadilinde eğitim görme hakkı sağlanmalıdır. Bu demokratik eğitimin bir parçasıdır."
ÖNCEKİ HABER

Eczaneler bugün kapalı

SONRAKİ HABER

Vatandaşlık eziyeti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...