14 Ocak 2002 22:00

Müşerref konuştu,

   operasyonlar başladı

Paylaş
Müşerref konuştu, operasyonlar başladıPakistan cuntasının şefi Pervez Müşerref'in, televizyondan halka seslenişinde dile getirdiği "vaatler" gerçekleştiriliyor. ABD ve Hindistan'ın baskısı altında bulunan Müşerref'in verdiği emirlerle, ülkedeki şeriatçı gruplara karşı yaygın bir operasyon başlatıldı. Polisin, bu gruplara bağlı 1500'den fazla kişiyi tutukladığı bildirildi.Pakistan basınında çıkan haberlerde ve polis yetkilileri tarafından yapılan açıklamalarda, ayrıca yüzlerce büronun da mühürlendiği belirtildi.

1200 gözaltıÖnceki gün düzenlenen operasyonlarda ise, Devlet Başkanı Müşerref'in faaliyetlerini yasakladığı beş örgütün yaklaşık 1020 üyesi gözaltına alındı. İçişleri Bakanı Tasnem Nurani, gözaltına alınan kişilerden çoğununun, yasaklanan Sünni Sipah-i Sahaba adlı örgütün üyeleri olduğunu söyledi. Nurani, Hindistan'ın, parlamento saldırısı nedeniyle tutuklanmasını istediği 20 kişiden birinin daha önce gözaltına alındığını, ancak haftasonu gözaltına alınanlar arasında diğer 19 kişinin bulunmadığını söyledi. Pakistan yönetimi, Hindistan'ın istediği kişilerin parlamento saldırısıyla bağlantısını ortaya koyan kanıtlar sunuluncaya kadar bu kişilere karşı harekete geçmeyeceğini açıklamıştı.

Örgüt liderleri de alındıPolis ayrıca, Afganistan'da yıkılan Taliban rejimi yanlısı Tehrik-i Nifaz Şeriatı Muhammedi adlı örgütün Pakistan'da cezaevinde bulunan lideri Sufi Muhammed'e vekalet eden Molla Muhammed Alim ve ABD tarafından terörist örgüt ilan edilen Ravalpindi'deki Haraketül Mücahidin örgütünün 10 üyesini gözaltına aldı.Hindistan parlamentosuna yönelik saldırıların başlıca sorumlusu olarak görülen Ceyş-i Muhammed ve Leşker-i Tayyibe örgütlerinin liderleri, kışkırtıcı açıklamalar yapmak ve şiddete teşvik etmek suçlarından daha önce gözaltına alınmıştı.

Rongji Yeni Delhi'deÖte yandan, Çin Başbakanı Zhu Rongji, Hindistan'daki temaslarına başladı. Rongji için başkent Yeni Delhi'de devlet başkanlığı sarayında resmi karşılama töreni düzenlendi. Hindistan Başbakanı Atal Bihari Vajpayii ile görüşecek olan Zhu, on yılı aşkın süredir Hindistan'ı ziyaret eden ilk Çin başbakanı. Pakistan'a verdiği desteği giderek artıran Çin, bir yandan da Hindistan ile dengeleme siyaseti güdüyor. Pakistan basınında, ABD güdümünden "kurtulunması" ve Çin'in "gerçek dost" olarak benimsenmesi gerektiğine dair yorumlar yayınlanıyor.
ÖNCEKİ HABER

Yıkımlar devam ediyor

SONRAKİ HABER

İbretlik Amerikan ikiyüzlülüğü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...