13 Ocak 2002 22:00

İşçi eyleme hazırlanıyor

Emek Platformu İstanbul Bileşenleri ortak temsilciler toplantısı düzenledi. Emek Platformu Başkanlar Kurulu'na "genel greve hazırlık yapılması" isteği iletilen toplantıda, çeşitli eylem önerileri tartışıldı.

Paylaş
İşçi eyleme hazırlanıyorEmek Platformu İstanbul Bileşenleri, hem platformun merkezine yönelik önerilerini belirlemek hem de İstanbul'da yapılacak eylemlere ilişkin kararlar almak amacıyla ortak temsilciler toplantısı yaptı. Toplantıda Mecidiyeköy-Taksim arasında yürüyüş yapılması yönündeki öneriler ağırlık kazanırken, platform bileşenlerinin özellikle işyerlerine yönelik çalışmalar yapması istendi. Bildiri, afiş, toplantı, komiteler gibi araçlarla halkın diğer kesimleriyle birleşilmesi gerektiği belirtilen toplantıda, yapılan her eylem ve etkinliğin genel greve hazırlık amacı taşıması talebi dile getirildi. Alınan kararlar bugün yayınlanacak bir deklarasyonla kamuoyuna duyurulacak. Petrol-İş Genel Merkezi'ndeki toplantıda açılış konuşmasını yapan Dönem Sözcüsü Türk-İş 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak, Emek Platformu'nun hedeflerini ve programını gözden geçirme ve en geniş katılımla eylem programı tartışma kararı aldığını belirtti. Büyükkucak, İstanbul Bileşenleri olarak çalışmalara başladıklarını ve eyleme hazır olduklarını söyledi. Divanın Türk-İş, DİSK, Hak-İş, KESK, Memur-Sen ve TMOOB'dan birer kişinin katılımıyla oluşturulduğu toplantıya Türkiye Kamu-Sen katılmadı. Divanda yer almayan Türkiye İşçi Emeklileri Cemiyeti'nin temsilcileri ise toplantıya katılarak, görüşlerini kürsüden aktardılar.

Taksim'e yürüyüşİşyeri temsilcileri ve şube yöneticilerinin görüş ve önerilerini dile getirmesiyle devam eden toplantıda ilk sözü, Yol-İş 1 No'lu Şube temsilcisi Hamit Eskioğlu aldı. 1 Aralık'tan sonra saldırılar yoğunlaşmasına rağmen hiçbir şey yapılmamasını eleştiren Eskioğlu, sendikaların gıda, ulaşım, yakacak gibi temel tüketim alanlarında yapılan zamları gündemlerine almamasına da tepki gösterdi. Çıkan kararların sendika yöneticileri tarafından dikkate alınmasını isteyen Eskioğlu, 24 Temmuz 1999'da sosyal güvenliğe karşı Mecidiyeköy'den Taksim'e yapılan ve hükümetteki siyasi partilerin eleştirildiği yürüyüşü hatırlatarak, benzer bir eylemin yapılmasını istedi. "Bütün çalışmalarda hedefimiz iktidar olmalıdır. Eylemler genel greve hazırlık amacını taşımalıdır" diyen Eskioğlu, bunun fabrikalarda işçilere anlatılması gerektiğini söyledi. DİSK adına konuşan Genel-İş 3 No'lu Bölge Şube Başkanı Zeynel Demirçivi de 24 Ocak başlangıç olmak üzere ,15-2 aylık bir eylem takvimi belirlenmesini önerdi. Komiteler oluşturulmasını, toplantılar yapılmasını, bildiriler dağıtılmasını da içeren bir eylem programı önerisini divana sunan Demirçivi, Taksim-Mecidiyeköy yürüyüşü önerisini destekleyerek, "Boğaz Köprüsü üzerinde yürüyüş de olabilir" dedi. KESK Aksaray Şube Başkanı Songül Beydilli de Mecidiyeköy-Taksim arasındaki yürüyüş önerisine destek verdi. Beydilli, Emek Platformu İstanbul Bileşenleri adına çıkarılacak bildiri ve özel sayılarla işyerlerine gidilmesini ve eylemlerin işyerlerinden örgütlenmesini istedi.

İşyeri komiteleri SES Şişli Şube Başkanı ve Okmeydanı SSK İşyeri Temsilcisi Rabia Tuncer ise temsilcilere "Havalecilikten vazgeçelim ve artık mızmızlık yapmayalım" çağrısında bulundu. Konuşmasında işyeri komitelerinin önemini vurgulayan Tuncer, bildiriler, afişler, yemekhane ve salon toplantılarıyla tüm işçilerin ve halkın bilgilendirilmesi gerektiğini, genel grevin mahalleleri, semtleri içine alacak bir örgütlenme çalışmasıyla mümkün olabileceğini söyledi. Haber-İş GOP İşyeri temsilcisi Ahmet Karatay da işyeri komitelerinin önemine dikkat çekerek, eylemlerin işyerlerinde işyeri temsilcileri tarafından örgütlenmesi gerektiğini söyledi.

Aktif'e sendika girecek! Toplantıya "Aktif'e sendika girecek başka yolu yok" sloganıyla toplu olarak katılan TÜMTİS üyesi Aktif Dağıtım işçileri, salonda bulunan telmsilciler tarafından "Aktif işçisi yalnız değildir", "Yaşasın sınıf dayanışması" sloganlarıyla karşılandılar. Aktif Dağıtım direnişçileri adına konuşan Hasan Çalt, direnişleri hakkında bilgi vererek, bekledikleri desteği göremediklerini ifade etti. Her türlü sıkıntıya rağmen sendikalaşmakta kararlı olduklarını belirten Çalt, bu başarının işçi sınıfının başarısı olacağını vurgulayarak, dayanışma çağrısında bulundu. Toplantıda üniversite öğrencileri de YÖK Yasa Tasarısı'na karşı imza topladılar. Öğrenciler işçilere, emekçi çocuklarına üniversite kapılarını kapatacak olan yasa tasarısına karşı mücadelelerine destek olma çağrısı yaptılar.

Tepki gösterilenlerHak-İş'e bağlı Özgıda-İş 2 No'lu Şube Başkanı Mustafa Paçal ise özelleştirmeci ve AB yanlısı bir konuşma yaptı. AB'ye tam üyelik konusunun Emek Platformu'nun temel taleplerinden birisi olması gerektiğini savunan Paçal, Emek Platformu'nun yeni bir program oluşturmasını istedi. Paçal'ın konuşmasının ardından "IMF'nin yeterince temsilcisi var", " Adam özelleştirmeyi savunuyor" şeklinde tepkiler dile getirilirken, şube başkanlarının yerine temsilcilerin konuşturulması istendi. Belediye-İş İşyeri Baştemsilcisi Hıdır Öztürk'ün konuşması da toplantıda tepki alan konuşmalardan biri oldu. Emek Platformu'nun dağıtılmasını ve "sol" bir platform oluşturulmasını isteyen Öztürk'e temsilciler, "Palftormun kürsüsünü kullanıyorsun", "Burada ne işin var", "İşçileri bölüyorsun" şeklinde tepki gösterdiler.
ÖNCEKİ HABER

İyi ki köy hizmetleri var

SONRAKİ HABER

Asansörlerde denetim var!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...