13 Ocak 2002 22:00

Ahmed Arif'e OHAL yasağı

Diyarbakır'da 15 Ocak günü sahnelenmesi planlanan "Yürek Cehennem" adlı oyun OHAL kanunu gerekçe gösterilerek yasaklandı.

Paylaş
Ahmed Arif'e OHAL yasağıAli Rıza KılınçAhmed Arif'i anlatan "Yürek Cehennem" isimli oyunun gösterimi OHAL'de yasaklandı. Eğitim-Sen Diyarbakır Şubesi'nin organizasyonuyla "Theatre Orient" tarafından 14-15 Ocak'ta Diyarbakır Şehir Tiyatrosu'nda sahnelenmesi planlanan oyunun yasaklanmasına gerekçe olarak, 2935 sayılı OHAL kanunun 11/o maddesi gösterildi.

Sanata engel konmaz Oyun Yönetmeni Mahmud Samed, getirilen yasaklamanın keyfi olduğunu söyledi. Oyun üzerindeki yasağın derhal kaldırılması gerektiğini belirten Samed, "Türkiye'nin neresinde olursa olsun sanatın engellenmemesi kanısındayım. Sanata engel koymanın insana engel koymak olduğunu, insanın gelişimine ket vurduğu düşüncesindeyiz" dedi. Kültürel, sanatsal faliyetlerin desteklenmesi yerine yasaklandığını anlatan Samed, "Bu oyuna yasak getirenlerin oyunun metnini okuduklarını sanmıyorum. Çünkü bu oyun insanı anlatıyor. Slogancılıktan, radikallik söyleminden uzak, tamamıyla sanatsal bir söylemi benimseyen bir oyun. Oyun ilk defa Diyarbakır'da oynayacaktı. Bu yasaklama ne yasalara ne de Anayasa'ya karşılık geliyor" diye konuştu. "Yürek Cehennem"in yazarı, oyuncusu ve Theatre Orient'in Genel Sanat Yönetmenliğini yapan Onur Cebe ise böylesi bir yasaklamanın kendileri için şaşırtıcı olmadığını anlattı. "Bu yasakçı uygulama, yıllardan beri var. Ancak bu arzu edilmeyen bir durum. Bu oyuna getirilebilecek yasağın anlaşılır bir tarafı yok. Bu çok büyük bir ayıp" diyen Cebe, Diyarbakır ve bölgedeki sanatsal faliyetlerin yasaklama yerine desteklenmesi gerektiğini aktardı.

Ahmed Arif'i anlatıyorTek kişilik olan oyunda Ahmet Arif anlatılıyor. Ahmed Arif'in şiirde kullandığı malzemeler, hayatındaki hikâyeler, yaşamı ve felsefesi oyunu oluşturuyor. Yönetmen Mahmud Samed, yasaklanan oyun hakkında; "Ahmed Arif bize öncülük etti. Arif bizden neleri anlatmamızı istediyse, nereleri gezmemizi istediyse biz onu yaptık. Yani biz Ahmed Arif olduk. Oyun içerisinde de oyunu yönetirken de Ahmed Arif olduk. Doğu'nun bütün figürlerini ve motiflerini kapsayan, bunları Batı sanatıyla buluşturan bir oyundur. Bir efsane, bir masal, Doğu'nun sesi Doğu'nun ışığı olmaya çalışıyoruz" diye konuşuyor.
ÖNCEKİ HABER

İyi ki köy hizmetleri var

SONRAKİ HABER

Ecevit ABD'ye uçuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...