13 Ocak 2002 22:00

Unutulmadılar...

Almanya'nın başkenti Berlin'de dün bir araya gelen 100 binden fazla yerli ve yabancı emekçi, devrimci önderler Rosa Luxemburg ve Karl Liebknech'i andı.

Paylaş
Unutulmadılar...83 yıl önce katledilen sosyalist önderler Rosa Luxemburg ve Karl Liebknech, dün Almanya'nın başkenti Berlin'de yapılan büyük bir yürüyüş ve törenle anıldılar. Başta Doğu Almanya olmak üzere bir çok kentten gece otobüs, tren ve özel araçlarla Berlin'e giden 100 binden fazla işçi ve emekçi, Rosa Luxemburg ve Karl Liebknech'i anarken, bugünkü gericiliğin emekçi halka yönelik gerçekleştirdiği saldırıları da protesto ettiler.Yürüyüş ve anma sırasında taşınan pankart ve dövizlerde Almanya'nın yurtdışına asker göndermesi ile demokratik ve ekonomik kazanımlara yönelik saldırıların protesto edildiği görüldü. Frankfurter Tor'da sabah erken saatlerde başlayan ve Sosyalistler Mezarlığı'na kadar devam eden yürüyüşe 25 binden fazla insan katıldı. Gösteri sırasında sık sık "Yaşasın uluslararası dayanışma", "Alman askerleri dışarıya gönderilmesin", "Savaşa hayır", "Karl ve Rosa mücadelemizde yaşıyorlar" sloganları atıldı."Sosyalistler Mezarlığı"nda bulunan Luxemburg ve Liebknech'in mezarlarına halk tarafından çok sayıda çiçek ve çelenk bırakıldı. Mezarlıktaki anmaya Demokratik Sosyalizm Partisi (PDS)'in yoğun katıldığı görüldü. Rosa Luxemburg ve Karl Liebknech'in mezarlarına PDS Genel Başkanı Gabi Zimmer, Berlin Eyaleti Ekonomi Senatörü Gregor Gysi ve diğer yöneticiler çelenk bıraktı. Rosa Luxemburg ve Karl Liebknech'in anıtına DİDF Genel Başkanı Hüseyin Avgan ve diğer yöneticiler de bir çelenk bıraktılar.

DİDF güçlü katıldıRosa Luxemburg ve Karl Liebknech'i anmak için gerçekleştirilen gösteri ve anmaya katılımın önceki yıllara göre daha fazla ve canlı olduğu dikkat çekti. Çok sayıda Alman devrimci ve demokrat örgüt gösteride yer alırken, Türkiyeli örgütlerden Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF)'in bu yıl daha kitlesel olarak katıldığı görüldü. DİDF kortejinde taşınan pankartlarda yerli ve yabancı emekçilerin ortak mücadelesine dikkat çekildi. DİDF, gösteriye Almanya'nın çeşitli kentlerinden otobüsler kaldırdı.Sosyalist önderler Rosa Luxemburg ve Karl Liebknech, 15 Ocak 1919 yılında gericilik tarafından hunharca katledilmişlerdi.
ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır'da

SONRAKİ HABER

İyi ki köy hizmetleri var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...