12 Ocak 2002 22:00

HADEP; 'Tepkimizi sürdüreceğiz'

HADEP Genel Başkan Yardımcısı Hamit Geylani, Yargıtay Başsavcısı'nın HADEP'in kapatılması sürecinin hızlandırılması için Anayasa Mahkemesi'ni uyarmasının ardından baskıların arttığına dikkat çekti.

Paylaş
HADEP; 'Tepkimizi sürdüreceğiz'Jülide KalıçHADEP Genel Başkan Yardımcısı Hamit Geylani, Yargıtay Başsavcısı'nın HADEP'in kapatılması sürecinin hızlandırılması için Anayasa Mahkemesi'ni uyarmasının ardından HADEP'e yönelik baskıların arttığına dikkat çekerek, HADEP'in yükselen ivmesinden korkulduğunu söyledi. HADEP'e yönelik baskıları gazetemize değerlendiren Geylani, baskılara karşı meşru zeminlerde gereken demokratik tepkilerini sürdüreceklerini belirtti. HADEP kitleselleştikçe HADEP üzerindeki baskıların da arttığını dile getiren Geylani, Kanadoğlu'nun Anayasa Mahkemesi'ne baskı oluşturmasının siyasi olduğu üzerinde durarak, Anayasa Mahkemesi Başkanı'nın da Kanadoğlu'nun müdahalesini siyasi bir karar olarak değerlendirdiğinin altını çizdi. Geylani, bu müdahale ile HADEP'e yönelik baskılara davetiye çıkarıldığına dikkat çekerek, hukuksuzluğun hiçbir sorunu çözmeyeceğini vurguladı.

Demokratikleşmeye engeldirHer şeyden önce 2002 yılının ilk günlerinde hâlâ parti kapatmaların gündeme gelmesini oldukça yadırgadığını ifade eden Geylani, HADEP'e yönelik kapatma davasını ülkenin demokratikleşmesi adına üzücü bulduğunu dile getirdi. Kanadoğlu'nun Anayasa Mahkemesi'ne müdahalesinin hukuk boyutunu aştığına işaret eden Geylani, "HADEP etkili bir güçtür. Ülkenin demokratikleşmesi, emeğin özgürleşmesi, toplumsal barışın sağlanması ve ülkenin ekonomik istikrara kavuşması için mücadele veren ve geniş halk yığınlarından gücünü alan bir partidir" dedi. Geylani, HADEP üzerindeki baskıları, yöneticiler ile üyelerinin gözaltına alınmasını ve tutuklanmasını kınayarak, HADEP üzerindeki haksız baskılar arttıkça, HADEP'in kitlesiyle ve siyasetiyle büyüyeceğini dile getirdi. "Bu tutum bizi demokrasi ve barış mücadelesinden alıkoymayacaktır" diyen Geylani, meşru zeminlerde gereken demokratik tepkilerini sürdüreceklerini vurguladı.

Partiye endeksli hukuk olmazSiyasi Partiler ve Seçim Yasası'na ilişkin değişikliklerin HADEP'in baz alınarak düzenlenmesinin evrensel hukuk anlayışına ve eşitliğe aykırı olduğunu belirten Geylani "Bir partiye ya da kişiye endeksli hukuk olmaz" şeklinde konuştu. HADEP'in kapatılması davasındaki iddialarla ilişkin, çok sanıklı tanıklı ve iddialı iki davanın Ankara DGM'de devam ettiğini dile getiren Geylani, davalardan birinin Şartlı Salıverme Yasası'yla erteleme kapsamına girdiğini bir diğerinin de yine aynı yasa kapsamına gireceğini belirtti. Böylelikle HADEP hakkında açılan kapatma davasının konusuz kalacağını kaydeden Geylani, "Hukukun işlemesi durumunda HADEP'in kapatılması için haklı, yasal, somut inandırıcı bir neden olmayacaktır" şeklinde konuştu. Geylani, kapatmaya temel teşkin eden iddialarla ilgili davalar sürerken, Kanadoğlu'nun Anayasa Mahkemesi'ne müdahalesinin hukuksuzluğuna dikkat çekerek, Anayasa Mahkamesi'nin de bu davaların sonuçlanmasını beklediğini kaydetti.
ÖNCEKİ HABER

Özürlülerin feryadını duymuyorlar

SONRAKİ HABER

Eczacılar: Eczacılık yok olacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...