11 Ocak 2002 22:00

TPAO 1500 işçiyi atıyor

TPAO Genel Müdürlüğü ve Enerji Bakanlığı 1500 işçiyi işten çıkaracak. Batman ve Adıyaman'da çalışan işçilerin yerine sendikasız, sigortasız kölelik koşullarında çalışan işçiler alınmak isteniyor.

Paylaş
TPAO 1500 işçiyi atıyorBatman ve Adıyaman'ın ekonomik olarak can damarlarından olan Türkiye Petrol Anonim Ortaklığı (TPAO)'ndan Petrol-İş üyesi yaklaşık 1500 işçi atılacak. Batman Şubesi'ne üye 1000, Adıyaman Şubesi'ne üye 450 işçinin işten atılma kararını veren TPAO Genel Müdürlüğü ve Enerji Bakanlığı, bu yolla sendikasız ve sigortasız işçi çalıştırmanın önünü açmaya çalışıyor. Aynı zamanda bölge halkının ekonomik durumunu kötü etkileyecek bu karara karşı, Batman'da şimdiden eylemler başladı. Eylemlere esnafta destek veriyor. TPAO Genel Müdürlüğü daha önce "müteahhit eleman" olarak adlandırılan işçilerin büyük bölümünün kadrolu işçilerle aynı işi yaptığını kabul etmemiş ve 5 yıllık bir yargı süreci sonunda işçiler sendikaya üye olarak haklarını alabilmişlerdi. TPAO Genel Müdürlüğü bu gerçeği kabul etti. Ancak bu kez de işçilerin atılması kararını verdi. TPAO Genel Müdürlüğü ve Enerji Bakanlığı işten atma kararını 26 Aralık 2001 tarihinde yayınladıkları talimatname ile duyurdular. İşçilerin işten atılmalarının ve yerlerine daha düşük ücretle işçi çalıştıracak müteahhitlerin getirilmesinin yolunu açan bu talimatname ile "asli ve sürekli" işlerde çalışan sendika üyesi taşeron işçilerin işi, müteahhitlere ihale edilecek. Böylece bu bölümlerde sendikasız, sigortasız, düşük ücretle ve ağır iş koşulları altında işçi çalıştırılabilecek.

Petrol-İş'ten tepkiKonuyla ilgili olarak açıklama yapan Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, müteahhit elemanı olarak çalışan işçilerin, kadrolu işçilerle aynı işi yaptıklarını söyledi. Büyük mücadelelerle işçilerin belli haklar alabildiklerini anlatan Öztaşkın, "İşten çıkarma ve yeni istihdam edileceklere de kölelik koşullarında çalışmayı layık görme hangi kamu anlayışı ile bağdaştırabilir?" diye sordu. İşten atma kararından ve işçi hakkını yok sayan tavırdan geri dönülmesini isteyen Öztaşkın, "Çözüm tüm işçilerin kadroya alınması veya en azından şimdilik mevcut statülerinin devam ettirilmesidir" dedi.

Eylemler başladıPetrol-İş Batman Şube Başkanı Nimetullah Sözen ise işten atmalara karşı 3000 üyeleri, siyasi parti ve kitle örgütleri ile birlikte işten atmalara karşı çıktıklarını ve basın açıklaması yaptıklarını belirtti. Enerji Bakanlığı ve TPAO genelgelerini geri çekene kadar eylemlerine devam edeceklerini belirten Sözen, Batman halkının işçilere büyük destek sunduğunu söyledi. Esnafın sendikanın aldığı kararlara tam destek verdiğini vurgulayan Sözen, pek çok işyerine işçileri destekleyen pankartların asıldığını söyledi.
ÖNCEKİ HABER

Kanadoğlu'na tepki

SONRAKİ HABER

Yasak deliniyor!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...