11 Ocak 2002 22:00

HADEP'e çifte kıskaç

HADEP için açılan kapatma davasının yeniden gündeme gelmesi ve anadilde eğitim kampanyası ile birlikte artan baskılar sürüyor.

Paylaş
HADEP'e çifte kıskaçYargıtay Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun Anayasa Mahkemesi'ni uyararak HADEP davasının bir an önce görüşülmesini istemesinden sonra HADEP üzerindeki baskılar artarak sürüyor. Van'ın Özalp ilçesinde HADEP yöneticisi ve üyelerinin evlerine düzenlenen baskınlarda 7 kişi gözaltına alındı.Anadilde Eğitim Kampanyası gerekçe gösterilerek yapılan baskınlarda, aralarında Özalp İlçe Başkanı Salih Atay'ın da bulunduğu 7 HADEP'linin İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldüğü öğrenildi. Gözaltına alınanların isimleri şöyle: Mirhaç Akil, Sinan Bilmez, Ekrem Yıldırım Çakar, Cengiz Savaşlı, Yıldırım Demir, Recep Alır ve Kemal Durmaz.

Urfa'da baskınUrfa'da ise Sulh Ceza Mahkemesi'nin HADEP Urfa İl Örgütü'ne ait takvimlere hiçbir gerekçe göstermeden toplatma kararı çıkarmasının ardından, ilçe örgütlerine baskın düzenleyen polis çok sayıda takvime el koydu. HADEP Urfa İl Örgütü tarafından bastırılan yeni yıl takvimleri Sulh Ceza Mahkemesi toplatma kararı çıkardı. Kararın hemen bir gün sonrası ilçe binaları polis baskınına uğrarken, il örgütüne ise karar sadece bildirildi. Toplatma kararına ilişkin açıklamada bulunan HADEP Urfa İl Başkanı Musa Farisoğulları, kararın tamamiyle keyfi olduğunu söyledi.

Rektörün oyunuBu arada Kürtçenin seçmeli ders olarak okutulmasını isteyen ve bu gerekçeyle gözaltına alınan Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) öğrencilerinden bazılarının halen sorgulandığı öğrenildi. YYÜ öğrencileri topladıkları 2 bin dilekçeyi kitlesel bir şekilde rektörlüğe vermişler, rektörlük ise verilen dilekçeleri kabul etmemişti. 526 öğrenci bunun üzerine öğrenci geçtiğimiz çarşamba günü, rektörlüğe bireysel dilekçe başvurusu yapmışlardı. Rektörlük, öğrencilere savcılıkta ifadelerinin alınacağını söylemiş, bunun üzerine öğrenciler belediye otobüslerine bindirilerek savcılık yerine, Van Jandarma Alay Komutanlığı'na götürülmüşlerdi.

Komutan tehdit ettiÖğrencilere burada bir açıklama yapan alay komutanının, öğrencilerin yaptıklarının suç olduğunu iddia ettiği bildirildi. Kürtçenin seçmeli ders olarak okutulmasının PKK'nin kongre kararları arasında olduğunu ileri süren alay komutanının, öğrencilerin "yasadışı örgüte yardım yataklık"tan yargılanacaklarını söylediği öğrenildi. Öğrencilerin altı ay okuldan uzaklaştırma alacaklarını ya da okuldan süresiz uzaklaştırma cezası alacakları belirtildi. Daha sonra tek tek sorguya alınan öğrencilere yapılan "psikolojik baskılar" sonucu 200 öğrencinin dilekçelerini geri çektiği bildirildi.

Baskılara protesto Van Barosu ve İHD avukatlarının öğrencilerle görüşme talebi ise kabul edilmedi. 20 öğrencinin de dilekçe eylemini yönettikleri iddia edilerek, diğer öğrencilerden ayrı yerde sorgulandığı ve gözaltına tutulan öğrencilerin uyutulmayarak ve beton zemin üzerinde tutularak işkence gördüğü öğrenildi. Öğrencilerin gözaltına alınması nedeniyle Van'ın birçok yerinde protesto eylemleri yapıldığı bildirildi. Zılgıt ve alkışlarla protesto gösterileri yapan halk, anadilde eğitimin en temel hakları olduğuna ilişkin sloganlar attı.

Dilekçe eylemi sürüyorÖte yandan, Van'da 15 öğrenci velisinin Fevzi Geyik İlköğretim Okulu'na giderek anadilde eğitim amacıyla okul idaresine dilekçe vermek istediği, ancak polislerin velilere "İçeri girmek yasaktır, evlerinize gidin" dediği öğrenildi. İl Eğitim Müdürlüğü'nce okullara gönderilen bir genelge ile de okula sivil kişilerin alınmamasının istendiği belirtildi. Yün İplik Mahallesi'ndeki Süphan İlköğretim Okulu'nda ise 100 velinin yaptığı başvurudan 30'u kabul edildi. Hatuniye İlköğretim Okulu'nda dilekçe vermek isteyen 100 veli de aynı uygulamaya maruz kaldı.
ÖNCEKİ HABER

"GATS'a uyum yasası"

SONRAKİ HABER

Kanadoğlu'na tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...