11 Ocak 2002 22:00

Lobicinin kirli sicili

Bankalara aktarılacak 4 milyar dolarlık kaynaktan pay kapmak için adeta Başbakanlık'ta yatıp kalkan TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Atıl Akkan'ın sicili bir hayli kabarık.

Paylaş
Lobicinin kirli siciliÖzer AkdemirBankacılık ve reel sektöre ilişkin kaynak aktarımını öngören yasalar Meclis'e geldikçe Başbakanlık'ta da lobicilik faaliyetleri hızlanıyor. Özellikle reel sektöre ilişkin bir paket hazırlanması için adeta Başbakanlık'ta yatıp kalkan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) yöneticileri, sık sık Başbakan Bülent Ecevit'e ziyaretlerde bulunuyor. Bu ziyaretler esnasında TOBB'nin lobicilik faaliyetini yürüten isimlerden birisinin sicili hayli kabarık. Bu isim TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Basın Sözcüsü Atıl Akkan. Akkan Başbakanlık'ta reel sektör için kamu bankalarından ve Hazine'den kredi koparmaya çalışırken, hakkında üç ayrı dosyayla icra takibine uğradı.Hükümetin bankalara aktaracağı 4 milyar dolarlık kaynağın yüzde 60'ının reel sektöre kanalize edilmesi konusunda bastıran Atıl Akkan, Halk Bankası'ndan aldığı krediyi ödememesi üzerine icraya verildi. Üstelik bu kredi konusunda da usulsüzlük iddiası bulunuyor.

EBSO başkanıyken...TOBB basın sözcüsü hakkında, 1998 yılında usulsüz bir şekilde kullandığı belirtilen yaklaşık 10 trilyon liralık kredideki sorumluluğu nedeniyle üç ayrı dosya üzerinden takibe alınmış durumda. İcra davası İzmir 13. İcra Dairesi'nce açıldı. Akkan'ın bu kredi hikayesi, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) başkanı olduğu dönemlere dayanıyor. Krediyi Halk Bankası Pasaport Şubesi'nden almış. Geçtiğimiz yılın kasım ayında icra takibine geçen Halk Bankası Pasaport Şubesi, 01.11.2001 tarihinde 13. İcra Dairesi'ne verdiği 2001/21419 no'lu dosya ile Necati Atıl Akkan'ın sahibi olduğu DEMOK Kimya Kollektif Şirketi için 1998 yılında kullandığı ve daha sonra bu şirketi kredi borçlarıyla birlikte başka bir şirkete devretmesine rağmen, kredilerdeki sorumluluğunun devam etmesi nedeniyle icra işlemi başlattı. Genel haciz yoluyla açılmış olan bu icra davası toplam 8.489.220.957.600 (sekiz trilyon dörtyüzseksendokuz milyar ikiyüz yirmi milyon dokuzyüz elliyedi bin altıyüz) lira gibi yüksek bir miktarı içeriyor.

İki ayrı dosya dahaBunların dışında yine Halk Bankası'nın Akkan hakkında açtığı iki ayrı icra dosyası daha bulunuyor. İzmir 13. İcra Dairesi'ndeki 2001/21793 no'lu icra takip dosyasında Akkan'la ilgili 427.233.550.000 (dörtyüz yirmiyedi milyar ikiyüz otuzüç milyon beşyüz ellibin) liralık bir icra takibi de 13.11.2001 tarihinde başlatılmış durumda. Akkan hakkında açılan üçüncü icra takibi ise 22.10.2001 tarih ve 2001/21356 no'lu dosya üzerinden yürütülüyor. TOBB Yönetim Kurulu üyesi Akkan hakkında Halk Bankası tarafından konuyla bağlantılı olarak açılan ilk dava konumunda ve 845 milyar liralık icra takip dosyası, Akkan'ın sahibi olduğu Sivrihisar'da faaliyet gösteren DEMOK Kimya Kollektif Şirketi ile Atıl Akkan ve Kayserili Alemdar Grubu'nun şirketi Uni-Pac Paketleme San AŞ ile ilgili icra işlemininin başlatılması talebini içeriyor.Akkan'ın sahibi olduğu Sivrihisar'daki DEMKO Kimya Kollektif Şirketi'nin kullandığı 3 milyon 451 bin 218 dolarlık kredi, geçtiğimiz yaz açıklanan Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu'nun Halk Bankası ile ilgili hazırladığı raporda da yer almıştı.
ÖNCEKİ HABER

Hortuma denetim yok

SONRAKİ HABER

Kimin parasını kime veriyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...