11 Ocak 2002 22:00

ABD'nin silahsızlanma oyunu

ABD, nükleer silahlarından bir türlü vazgeçemiyor. Rusya'nın nükleer silahlarını azaltmasını isteyen Washington, buna karşılık olarak kendi silahlarını imha etmeyeceğini, sadece "depoya kaldıracağını" ilan etti.

Paylaş
ABD'nin silahsızlanma oyunuRus hükümeti, Amerikan yönetiminin, daha önce yok edilmesi planlanan nükleer savaş başlıklarını yok etmek yerine "depolama" kararı almasını sert bir dille eleştirdi. Moskova'dan yapılan açıklamada, bu kararın, binlerce nükleer silahın imha edilmesini öngören muhtemel bir silahsızlanma anlaşmasını sarsacağı vurgulandı.Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Aleksandr Yakovenko tarafından yapılan açıklamada, nükleer silah indiriminin "radikal" olması gerektiği dile getirildi. Yakovenko, "Birincisi, nükleer silahlar 1500 ila 2200 savaş başlığına kadar indirilmelidir. İkincisi, bu indirim kanıtlanmalıdır. Üçüncüsü, geri dönülemez bir biçimde olmalıdır, böylece stratejik silahlar, 'kağıt üzerinde' azaltılmış olmaz" diye konuştu.

Bu nasıl indirim?Bush yönetimi, Amerikan nükleer silahlarının önümüzdeki on yıl içinde nasıl "azaltılacağına" dair ilginç bir plan açıklamıştı. Savunma Bakan Yardımcısı J.D. Crouch, bir brifingde, ABD'nin "belli sayıda savaş başlığını, tepki kapasitesini korumak için stokta tutacağını" ilan etmişti. Böylece ABD'nin, Rusya'nın nükleer gücünü yok ederek, kendi silahlarını korumak istediği ortaya çıktı. Washington yönetimi, SSCB'nin çöküşünden sonra da aynı taktiği uygulamış ve kendi silahlarını elde tutarken, Rusya'yı büyük ölçüde silahsızlandırmıştı.

ABD avantaj peşindeSilah kontrol uzmanları, ABD'nin nükleer silah stokunun, "aktif hizmette" bulunan 6000 savaş başlığına ek olarak birkaç bin savaş başlığını bulduğunu belirtiyorlar. Rusya'nın ise, daha küçük bir stoku bulunuyor. Moskova'nın, konvansiyonel güçlerini geliştirme çabası içinde, bu stoku daha da azaltması bekleniyor.Bush yönetiminin "kurnazca" açıklamaları, Was-hington'un Rusay karşısında "uzun vadeli avantaj" elde etmek istediği şeklinde yorumlandı. Bush'un geçen ay, Antibalistik Füze Anlaşması'ndan (ABM) çekileceklerini ilan etmesi ile bu açıklamalar birleşince, Moskova'nın kaygısı daha da artıyor. 1972'de, SSCB ve ABD tarafından imzalanan ABM, tarihin ilk nükleer denetim kararı olarak niteleniyordu.

Dolandırıcılık suçlamasıMoskova'daki rahatsızlık, askeri uzmanlar tarafından da dile getirildi. Rusya Bilimler Akademisi'ndeki silah denetim enstitüsünün direktörü olan Aleksey Pikayev, "ABD, birkaç saat içinde Start 1 düzeyine çıkabilecekse, nasıl bir indirimden söz edilebilir ki?" diye sordu. Pikayev, Washington'un tutumunu "dolandırıcılığa" benzetti.Bush ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçtiğimiz yıl sonlarında Teksas'ta yaptıkları görüşmede, nükleer savaş başlıklarının karşılıklı olarak 2000'ler civarına indirileceğini açıklamışlardı.

Anlaşma baltalanıyorAmerikalı ve Rus müzakereciler, önümüzdeki hafta içinde Washington'da bir araya gelecek. Görüşmelerde, Bush'un yaz aylarında gerçekleştireceği Moskova ziyaretinde, yeni bir silah indirimi anlaşmasının imzalanması tartışılacak. Dışişleri Bakanları Colin Powell ve İgor İvanov, bu zirveye hazırlık olarak, nükleer silahların sayısında indirim planlaması yapacaklarını açıklamışlardı. Powell, bu indirimin bir anlaşmayla karar altına alınabileceğini söylemişti. Ancak Pentagon'un, Rusya ile böyle bir anlaşma imzalanmasına karşı olduğu belirtiliyor.Moskova, indirimin daha da fazla olmasını ve iki tarafın, 1500 civarında nükleer silaha düşmesini istiyordu.
ÖNCEKİ HABER

ABD Mısır'a ne diyebilir ki?

SONRAKİ HABER

Hortuma denetim yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...