10 Ocak 2002 22:00

Kocaeli belediyelerinde

   sözleşme görüşmeleri başladı

Paylaş
Kocaeli belediyelerinde
    sözleşme görüşmeleri başladıKocaeli'de, 17 belediyede çalışan yaklaşık 6 bin 500 işçi için toplusözleşme görüşmeleri başlatıldı.Edinilen bilgiye göre, Hak-İş'e bağlı Hizmet-İş Sendikası Kocaeli Şubesi Bekirpaşa, Gebze, Kullar, Ulaşlı, Hisary, Derince ve Bahçecik belediyelerindeki 2 bin 850, Türk-İş'e bağlı Belediye-İş Sendikası Kocaeli 1 No'lu Şubesi İzmit Büyükşehir Belediyesi'nde 2 bin 800, 2 No'lu şubesi ise Körfez, Alikahya, Hereke, Maşukiye, Kandıra, Kuruçeşme, Değirmendere, İhsaniye ve Karamürsel belediyelerinde ise 850 işçi adına toplu iş sözleşmesi görüşmelerini başlattı.Ocak ayından itibaren 1 ya da 2 yıl süreyle geçerli olacak sözleşmeler için işverenlere sunulan taslaklarda, ücretlerde yüzde 70 ile 100 arasında değişen oranlarda zam talep ediliyor. İşveren belediyeler ise en fazla yüzde 10 oranında artışı öngörüyor.

Sendikacıların görüşüBelediye İş Sendikası 1 No'lu Şube Başkanı Mehmet Subaşı, İzmit Büyükşehir Belediyesi'nde çalışan işçiler için başlatılan görüşmelerin ilk iki oturumunda 51 idari maddede anlaşma sağlandığını söyledi. Ücret maddelerinde ise henüz bir adım atılamadığını bildiren Subaşı, "Zor şartlarda çalışan belediye işçisi, ortalama 300 ile 350 milyon lira arasında değişen maaş alıyor. Bugünkü hayat şartlarında bu para ile geçinmek imkansız. Biz işçilerimizin maaşlarının 600 milyon lira olmasını talep ettik. İşveren ise talebimize olumlu bakmıyor. Sıfır zam önermeyi düşünen belediye başkanları olduğunu öğrendik. Böyle olması halinde uzlaşma mümkün görünmüyor" dedi.Hizmet-İş Sendikası Şube Başkanı Mustafa Taştekin de, işçilerin mağdur edilmemesi için yüzde 50'nin altında artış önerilmemesi gerektiğini ifade ederek, "İşveren belediyeleri, alt sınır olarak bu rakamı kabul etmeleri için zorlayacağız" dedi.

Muğla'da TİS imzalandıÖte yandan Muğla Belediyesi ile Belediye-İş Sendikası Muğla Şubesi arasında, Belediye'de çalışan 114 sendikalı işçi adına 1 yıllık toplusözleşme imzalandı. Sözleşme ile çalışanların ücretlerine yaklaşık yüzde 20 oranında zam yapıldı. Belediye-İş Muğla Şube Başkanı Nejdet Doylan, toplusözleşme imza töreninde, kriz ortamında, görüşmeleri anlaşmayla tamamlamanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.
ÖNCEKİ HABER

Patronun gözü işçi hakkında

SONRAKİ HABER

ABD'den kaçış!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...