10 Ocak 2002 22:00

Yine Anayasa'ya aykırı

İşçi konfederasyonları, Anayasa Mahkemesi'nin "adil, makul ve ölçülü" olmadığı gerekçesiyle iptal ettiği önceki düzenleme yerine hazırlanan tasarının da Anayasa'ya aykırı olduğunu kaydettiler.

Paylaş
Yine Anayasa'ya aykırıTürk-İş ve DİSK, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın emeklilikte kademeli geçiş koşullarını yeniden düzenleyen yasa tasarısına tepki gösterdi. İşçi konfederasyonları, emekçilerin görüşleri alınmadan hazırlanan yeni düzenlemenin de Anayasa'ya aykırı olduğunu bildirdiler. Türk-İş Sosyal Güvenlik Uzmanı Celal Tozan tarafından hazırlanan raporda, Başbakanlık'a sunulan yasa tasarısının, Anayasa Mahkemesi'nin iptal gerekçelerine uymadığı belirtildi. Önceki düzenlemede kadınlar için 52, erkekler için 56 yaşa kadar öngörülen aralığın "adil, makul ve ölçülü" olmadığı gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiği hatırlatılan raporda, yeni hazırlanan taslakta, kademeli geçiş aralığının sigortalılar aleyhine daha da açılarak, kadınlar için 57, erkekler için 60 yaşa kadar genişlediği kaydedildi.

Gerekçelere uymuyorKademelerin belirlenmesinde ölçü olarak kabul edilen sigortalılık sürelerinin her kademe için eşit süre olarak alınmadığı belirtilen raporda, şu görüşlere yer verildi: "Birinci kademe önceki kademeyi oluşturan gruptan bir yıl daha az sigorta süresi olanları içerirken, ikinci ve sonrası kademeler önceki kademeden 2 yıl 3 ay daha az sigortalılık süresi olanları içermekte. Son kademede ise özellikle erkeklerde 6 yıl 3 aydan az olan sigortalıların hepsi bir kademede toplanarak, adil olmayacak şekilde 60 yaşta emekli olmaları öngörülmüştür. Sigortalılık süresi 21 ile 22 yıl arasında olan erkek sigortalıların emeklilik yaşları, önceki hükümlere oranla bir yaş arttırılarak 47 yaşa taşınmıştır. Yine, iptal edilen kademeli geçişte en son kademede aranılan prim gün sayısı 6 bin gün iken, yeni taslakta son kademedeki gün sayısı da adil olmayacak şekilde arttırılarak, 6 bin 200 güne yükseltilmiştir."Hükümet ve TBMM'nin Anayasa Mahkemesi'nin iptal gerekçelerini ve Türk-iş'in önerilerini dikkate alması istenen raporda, "Aksi taktirde, bu şekilde çıkarılacak yasanın Anayasa Mahkemesi'ne götürülmesi halinde bir kez daha iptal edileceği düşünülmelidir" denildi. DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Başbakanlık'a gönderilen yasa tasarısıyla ilgili muhalefet partileriyle görüşeceklerini ve parlamentodan çıkmaması için gayret göstereceklerini söyledi. Kademeli emekliliğin Anayasa Mahkemesi'nden döndüğünü hatırlatan Çelebi, yaptığı yazılı açıklamada yasa tasarısına karşı çıkış noktalarını şöyle sıraladı: "Yeni tasarı kademeli geçiş sistemiyle yine Anayasa'ya aykırıdır. Yüzbinlerce emekçi için hak kaybı getirmektedir. İşçilerin emeklilik yaşı yükseltilirken, Emekli Sandığı kapsamında çalışanların yaş sınırı aşağıya çekilmekte ve zorunlu emeklilik uygulaması yasa hükmü haline getirilmektedir." Düzenleme sırasında emekçilerin görüş ve önerilerinin dikkate alınmamasını da eleştiren Süleyman Çelebi, sosyal güvenlik sisteminin kurtuluşunun kayıt dışı ekonomiyi önlemekten geçtiğini belirtti.
ÖNCEKİ HABER

AKP'de sancılı günler başladı

SONRAKİ HABER

Patronun gözü işçi hakkında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...