10 Ocak 2002 22:00

AKP'de sancılı günler başladı

Anayasa Mahkemesi'nin AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, kurucu üyelikten çıkarılması için partinin "uyarılması" kararı partide yeni belirsizliklerin de başlangıcı oldu.

Paylaş
AKP'de sancılı günler başladıSultan ÖzerAnayasa Mahkemesi'nin AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, kurucu üyelikten çıkarılması için partinin "uyarılması" kararı partide yeni belirsizliklerin de başlangıcı oldu. Parti MYK'sı Erdoğan'ın genel başkanlığının, gerekçeli karar yayınlana kadar sürmesini kararlaştırırken, karar parti içinde yeni liderlik arayışlarıyla, bölünmelerin de ilk adımı oldu. Anketlerde birinci parti olduğu ileri sürülen AKP'nin, "Tayyip'siz eski gücünü yitireceği, partinin dağılacağı" değerlendirmeleri yapılıyor.Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi'nin kararının ardından Merkez Yönetim Kurulu'nu topladı. AKP Genel Merkezi'nde akşam saatlerinde yapılan toplantının ardından açıklama yapan Erdoğan, partilerinin bir kişiye bağlı olmadığını, kendisinin genel başkanlığının da devam ettiğini söyledi. Erdoğan, "çok rahat, huzurlu" olduklarını öne sürdü. Erdoğan, partinin genel başkanı olarak görevine aynı ciddiyet ve hassasiyetle devam ettiğini söyledi.

'Görevimin başındayım'"Demokrasinin bedeli ağır bir sistem olduğunu ve tarih boyunca demokrasi mücadelesinin kolay olmadığını" söyleyen Erdoğan, "Kolay olmayan bu engebeli yolda biz de aynen bu mücadeleyi sürdürüyoruz, sürdüreceğiz. Bugün dünden daha güçlüyüz" diye konuştu. Anayasa Mahkemesi Başkanı'nın "Erdoğan'ın sadece kurucu üyelikten çıkarılması için partiye ihtar verdikleri" yönündeki sözlerini kendisine kalkan edinen Erdoğan, kararda kendisinin genel başkanlığıyla ilgili aksine bir hüküm olmadığını savundu. Milletvekili seçilemeyecek olmasının partiyi, henüz seçim söz konusu olmadığı için etkilemeyeceğini iddia eden Erdoğan, ayrıca kararı verecek olanın da Yüksek Seçim Kurulu olduğunu söyledi. Henüz bir karar vermek için aceleleri olmadığını, gerekçeli kararı bekleyeceklerini belirten Erdoğan, "Şu anda genel başkan olarak görevimizin başındayız" dedi.

Çekişmeler başlayacakAnayasa değişikliği ile milletvekili seçilebilmesinin önü kapanan Erdoğan'ın Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla da siyaset hayatının bittiği, bunun da AKP'nin bitmesi anlamına geldiği değerlendirmeleri yapılıyor. Bülent Arınç ve Abdullah Gül'ün genel başkanlık için yarışacakları, ancak kim genel başkan olursa olsun Erdoğan'ın ardından AKP'nin dağılacağı da kulislerde konuşuluyor. Anketler yapılırken oyunu AKP'ye vereceğini söyleyenlerin, hemen ardından "Erdoğan'ın durumu ne olacak?" diye sordukları, Erdoğan'sız AKP'ye oy vermeyi düşünmedikleri de ifade ediliyor. Erdoğan ve parti yöneticileri her ne kadar, "çok mutluyuz, huzurluyuz, rahatsız olmadık, daha da güçleneceğiz" deseler de önümüzdeki süreçte, AKP'nin ciddi sancılar yaşayacağı, kararın parti içi çekişmeler ve bölünmeye kadar giden bir sürecin de başlangıcı olduğu söyleniyor.
ÖNCEKİ HABER

Okul müdürü mü, gangster mi?

SONRAKİ HABER

Yine Anayasa'ya aykırı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...