10 Ocak 2002 22:00

Tütün için iptal başvurusu

DYP, ana muhalefet partisi sıfatıyla Tütün Yasası'nın bazı maddelerinin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

Paylaş
Tütün için iptal başvurusuAna muhalefet Partisi DYP, Tütün Yasası'nın bazı maddelerinin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. DYP Grup Başkanvekili Ali Rıza Gönül ve DYP Amasya Milletvekili Ahmet İyimaya, Anayasa Mahkemesi'ne gelerek, DYP Grup Başkanı Tansu Çiller'in imzasını taşıyan iptal dilekçesini Genel Sekreter Ahmet Hamdi Yapıcı'ya verdi.Ali Rıza Gönül, mahkemeden ayrılırken gazetecilere yaptığı açıklamada, tütüncünün mağdur edildiği, Türk tütününün geleceği açısından zorlu günlerin geleceği kanısında olduklarını belirterek, bu nedenle Tütün Yasası'nın bazı maddelerinin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurduklarını söyledi.Ahmet İyimaya da açıklamasında, Tütün Yasası'nın 6. maddesinde birtakım düzenlemelerin yanı sıra tütün ve sigara ithali ile ilgili düzenlemeler getirildiğine işaret ederek, "Bu madde, yasanın omurgasını oluşturmaktadır. Bu maddenin iptali, tüm yasanın iptal edilmesini gündeme getirir" dedi. İyimaya, yasanın milli egemenliği aşındırdığını kaydederek, "Bu yasayı tahrik eden irade, milli ve siyasi bir irade değildir, ülkenin dışındaki bir iradedir. O nedenle bu yasanın tümden iptali gerekir" diye konuştu. Tütün çiftçisinin "yeniden yapılandırma" adı altında tasfiye edilmeye çalışıldığını kaydeden İyimaya, büyük bir ekonomik kesimin "mahrumiyetle karşı karşıya bırakıldığını" ifade etti.
'Türkiye pazar'İptal dilekçesinde, Türkiye'de 600 bin tütün ekicisinin bulunduğu belirtilerek, 5 milyon kişinin geçimini ve istihdamını sağlayan tütün üretiminden vazgeçmenin, büyükşehirlere, varoşlara göç olmasına ve işsizliğin artmasına yol açacağı, bunun da ülkenin sosyal yapısında katmerleşen sorunlar yaratacağı belirtiliyor.Yasayla hiçbir kayda tabi olmadan belli miktarda sigara üreten ve Bakanlar Kurulu kararıyla ithalat izni alan sigara üreticilerinin diğer ülkelerde stoklanan yasaklanmış tütünleri, Türkiye'ye getirerek, Türkiye'de üretilen sigaralarda kullanacağı belirtilen iptal dilekçesinde, "Yasa, Türkiye'yi dış ticaret sektörünün sigara pazarı haline getirmektedir, Türk çiftçisinin hukukunu yok etmektedir" denildi.Yasanın 3. maddesinin L bendi, 4. maddesinin 5. ve 7. fıkralarının iptali istenen dilekçede, şunlar kaydedildi: "Yasanın iptali istenen 6. maddesi, üretilen tütünlerin alım satımından ticaretine kadar uzanan süreçte, yürürlükteki yapıdan yeni bir yapıya geçmeyi amaçlamaktadır. Yasanın kimilerine göre reform, kimilerine göre tasfiye ve tekelci egemenlik biçiminde nitelendirilen omurgası bu maddedir. Dava konusu bu maddenin niteliği, kanunun temel çatısını oluşturmaktadır. Bu maddenin iptali halinde yasanın bütünlük yapısı çökeceğinden diğer maddelerinin uygulanma yeteneği kalmamaktadır. Bu takdir de mahkemenindir."Yasanın, kurulun çalışma usul ve esaslarını, kurumun hizmet birimleriyle bunların görev ve sorumluluklarını düzenleyen 9. maddesinin iptalinin de istendiği dilekçede, "2002 ve müteakip yıllar, tütün ürünü için destekleme alımı yapılamaz" hükmünün iptali de talep ediliyor.

Sezer veto etmiştiCumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Tütün Yasası'nı daha önce "ulusal çıkarlara aykırı bulduğunu" belirterek, yeniden görüşülmesi istemiyle TBMM'ye göndermişti. TBMM, yasayı yeniden görüşmüş ve 3 Ocak 2002'de aynen kabul etmişti. Yasa, dün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmişti.
ÖNCEKİ HABER

Nâzım etkinliklikleri başlıyor

SONRAKİ HABER

Okul müdürü mü, gangster mi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...