10 Ocak 2002 22:00

Ankara'da

   'Kürtçe eğitim' terörü: 17 gözaltı

Paylaş
Ankara'da
    'Kürtçe eğitim' terörü: 17 gözaltıAnkara'da Hacettepe Üniversitesi (HÜ)'nde öğrenim gören ve Kürtçe eğitim talebiyle üniversite rektörlüğüne dilekçe ile başvuran öğrenciler, dün sabahtan itibaren polisler tarafından kaldıkları yurtlar ve evler basılarak gözaltına alınmaya başlandı.HÜ Merkez ve Beytepe Kampüsü'ndeki yurtlar ile muhtelif semtlerdeki evlerinden keyfi biçimde gözaltına alınan öğrenci sayısının en az 17 olduğu bildirildi. Gözaltına alınan öğrencilerden isimleri belirlenenler şöyle; Münevver Engin, Ozan Peker, Fazilet Kanat, Ömer Sudayüzen, Nihal Görme, Aykut Fenerci, Erdal Yıldız, Hüseyin Göcel, Volkan Bilici, Mehmet Akar, Yücel Aktaş, Serkan Balcı, Turan Küçük, Aytül Koçak ve Şirin Çevik.Öğrencilerin gözaltına alınmasına tepki gösteren İHD Ankara Şube Başkanı Ender Büyükçulha yaptığı açıklamada, eğitim ve anadilde eğitim hakkının tartışmasız insan hakkı olduğunu vurguladı.Büyükçulha, üniversite öğrencilerine yönelilk keyfi ve haksız gözaltı uygulamasını kınadıklarını ifade ederek, gözaltına alınan öğrencilerin öncelikle gözaltı rejimine dair insan hakları standartlarından yararlandırılmalarını ve derhal serbest bırakılmalarını istedi.

Beytepe'de eylemBeytepe Kampüsü'nde arkadaşlarının gözaltına alınmasına tepki gösteren öğrenciler yaptıkları eylemle gözaltıların derhal serbest bırakılmasını istediler. Edebiyat Fakültesi önünde bir araya gelen yaklaşık 150 öğrenci, buradan Rektörlüğe yürüdüler. "Yaşasın halkların kardeşliği", "Gözaltılar serbest bırakılsın", "YÖK, jandarma, soruşturma bu abluka dağıtılacak" sloganlarıyla Rektörlük'ten yemekhane önüne gelen öğrenciler yaptıkları açıklamada, son zamanlarda öğrencilere ve anadilde eğitim talebine yönelik baskıların arttığını belirttiler. Öğrenciler ana dilde eğitimin demokratik bir hak olduğunu da vurguladılar. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


HADEP: 'Dava baskıları artırdı'HADEP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Turan Demir, Yargıtay Cumuhuriyet Başsavcılığınca Anayasa Mahkemesi'nde 1999'da açılan kapatma davasının güncelleştirilmesi ve MGK toplantısından sonra partisine yönelik baskıların arttığını belirtti.Ahmet Turan Demir dün partisinin Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, ekonomik, sosyal, siyasal sorunların temelinde yetkililerin zamanında önlem almaması olduğunu ifade ederek, demokratikleşme çabasının engellerle karşılandığını belirtti. Demir, partisinin çok sayıda il örgütlerinin basıldığını ve il başkanları ile yöneticilerinin gözalatına alındığına dikkat çekerek, üniversite öğrencilerinin de başlattığı "Anadilde eğitim hakkı" kampanyasına yönelik düzenlenen operasyonlarda öğrencilere "kampanyanın HADEP tarafından organize edildi" şeklinde ifade vermeye zorlandıklarını söyledi.Demir, MGK toplantısı ve kapatma davasının gündemleşmesinden sonra partisine yönelik baskıların arttığına dikkat çekerek, "Partimize ve parti yöneticilerimize karşı gösterilen bu tutum hukuk ve demokrasi ile bağdaşmıyor. HADEP kurulduğu 1994 yılından bu yana, başta Kürt sorununun barışçıl demokratik çözümü olmak üzere, katılımcı, çoğulcu, uygar demokrasinin kurumsallaşması için, evrensel hukukun öngördüğü çerçevede demokratik mücadelesini yürüttü" diye konuştu. Demir, yetkililerin parisine yönelik baskılara son vermesini istedi. Demir, "Olası Irak müdahalesini nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusuna ise "Biz dünyada ve Türkiye'de barışı savunan bir partiyiz" yanıtını verdi.
ÖNCEKİ HABER

40 yıl sonra yeniden

SONRAKİ HABER

Nâzım etkinliklikleri başlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...