10 Ocak 2002 22:00

40 yıl sonra yeniden

Gazeteciler, 40 yıl önce, 9 gazete patronunun gazetecilere haklar tanıyan 212 sayılı yasanın gereklerinin yerine getirilmesi için yürüdüler.

Paylaş
40 yıl sonra yenidenGazeteciler 40 yıl sonra bir kez daha 10 Ocak Gazeteciler Günü nedeniyle "Gazetecilerin Haklarına Sahip Çıkma Yürüyüşü" düzenlediler. Gazetecilerin çalışma koşullarını düzenleyen "212 sayılı Yasa"nın yürürlüğe girişinin 40. yıldönümü dolayısıyla dün saat 12.30'da başlayan "Gazetecilerin Haklarına Sahip Çıkma Yürüyüşü"ne Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), Parlamento Muhabirleri Derneği, Foto Muhabirleri Derneği, Ekonomi Muhabirleri Derneği, Profesyonel Haber Kameramanları Derneği, Diplomasi Muhabirleri Derneği, Avrupa Gazeteciler Birliği Türkiye Temsilciliği ve Türkiye Yazarlar Sendikası temsilcileri, 40 yıl önce yapılan yürüyüşe katılan gazeteciler ile Türk-İş 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak, Kristal-İş Genel Başkanı Mustafa Bağçeci ve Dok Gemi-İş Genel Başkanı Nazım Tur da katılarak destek verdi. TGS Genel Merkezi önünde yaklaşık 150 gazeteci, örgütlenme özgürlüğü ve baskıların son bulmasını isteyen dövizler ve alkışlarla toplandı. Valilik Binası'na kadar yapılan kısa yürüyüşün ardından gazeteci örgütlerinin temsilcileri, bir grup gazeteci ve eski gazeteciler vali ile görüşmek üzeri içeri alındı. Burada bir konuşma yapan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç sözlerine şu açıklamayı yaparak başladı "Burada aslında TGS Genel Baykanı Şükran Soner bulunacaktı ancak, trenin bir kaza nedeniyle gecikmesi nedeniyle gelemedi."

212 hatırlatıldı40 yıl önce yapılan yürüyüşün 212 sayılı kanunun çıkması nedeniyle bir sevinç ve 9 gazetenin 3 gün süreyle kapanması nedeniyle de hüznü beraberinde taşıdığını anlatan Erinç, yaptıkları yürüyüşün ise 212 sayılı yasanın yerine gelmesi için mülki amirlere verilen yetkilerin gündeme getirilmesi olduğunu söyledi. Erinç konuşmasının ardından yasada mülki amirlerin yapmaları gereken görevlerin yer aldığı metni İstanbul valisi Erol Çakır'a verdi. Erol Çakır ise 40 yıldır 10 Ocak'ın gazeteciler günü olarak kutlandığını ancak bu kutlamalarda hüzün olduğunu söyledi. "Basın emekçilerinde kimlik arayışı ve örgütlü olarak haklarını savunma gayreti içindeler" dedi. Valilik olarak bu gayreti desteklediklerini ileri süren Çakır, özlük haklarının savunulması ve geliştirilmesinde örgütlülüğün kullanılmak zorunda olduğunu ifade etti. Konuşmaların ardından eylem sona erdi.
ÖNCEKİ HABER

Kolunu verdi yakasını kurtaramıyor

SONRAKİ HABER

Ankara'da

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...