09 Ocak 2002 22:00

Yaşamımızdan bir parça

Diyarbakır Devlet Tiyatrosu, "meddah"lık geleneğini Muzzafer İzgü'nün kalemiyle ve günümüz değerleriyle harmanlayarak sahneliyor.

Paylaş
Yaşamımızdan bir parçaAli Rıza KılınçDiyarbakır Devlet Tiyatrosu, "meddah" adıyla yapılan hikaye aktarımını Muzzafer İzgü'nün kalemiyle günümüz değerleriyle sahneliyor. Geleneksel tiyatronun göstermeci biçiminin birçok öğesi ile canlı bir biçimde aktarılan "Öykülerden Oyunlar", toplumsal yapı içinde geleneklerin, alışkanlıkların ve değerlerin günlük yaşam içinde karşımıza çıkan biçimlerini alaycı bir tarzda yansıtıyor.Oyunun bütününde her an yaşadığımız, yaşayabileceğimiz ve her an karşımıza çıkabilecek olağan yaşamdan kesitler veriliyor. Örneğin, bir evin duvarına "Kahrolsun Emperyalizm" yazılıyor. Ev sahibi bunu siliyor. Ardından "Kahrolsun komünistler" ve peş peşe karşılıklı atışmalar. Ev sahibi emniyete götürülene kadar... Duvardaki yazılar; aşk yazılarından reklam ve ilan panosuna kadar varıyor. Duvarı kiraya verdiği gerekçesiyle ev sahibi hakkında sürekli şikayetler yapılıyor, davalar açılıyor.

Öyküyü anlatmakYönetmen Erdal Gürel, "Amacım öyküleri sahnede oynamak değil anlatmaktı. Anlatmakla oynama bıçak sırtı gibi bir şey" diyor. Oyun iki perdelik. Oyuncuların da ortaya koyduğu performans oldukça iyi. Oyunculardan Mert Akın, "Hayatımız ne yazık ki içi boş, hiçbir şey verilmeyen ancak hızla tüketilen ve sonucunda toplumu bilinçsizleştiren, pasifleştiren bir yaşam tarzına dönüştü, ya da bilerek dönüştürüldü. Stand-up adı altında ülkemiz de yapılan ve ne yazık ki bir muhabetten daha öteye gidemeyen bir tüketim daha yaşıyoruz" diyor."Öykülerden Oyunlar"da, kısa sürelerde farklı öykülerin çabucak sahne değiştirmesi sonucu, ister istemez dekor oyuncunun bir parçasına dönüşür. Bu nedenle, "dekorunu yanında taşıyan sanatçı" ortaya çıkıyor. Oyunda tüm dekor; sandalyede somutlanıyor. Sandalye bazen tüfek, bazen otomobil, bazen yatak oluveriyor. Meddahlık geleneğine uygun olarak, oyundaki tek dekor olan sandalye ve yardımcı öğe olan baston ve havlu ile "Cicim Şu Pamuğu Eller misin", "Sarımsak Yoğurt Biber Fraksiyonu", "Şenlik Var", "Şeytanın Telefonu", "Ağlama Duvarı", "Hasta Osman Hastaneye Yattığına Pişman", "Bip Bip Delisi" ve "Komünist Leylek" öyküleri sahneye taşınıyor.Bu arada, Diyarbakır'da, geçen ay sahnelenen ve yoğun ilgi nedeniyle Diyarbakır Devlet Tiyatrosu'nca yeniden programa alınarak sahnelenmeye başlanan "Öykülerden Oyunlar", TPAO'nun daveti üzerine Batman Site Sineması'nda da 7-8 Ocak tarihinde sahnelenecek. Oyun, 13 Ocak tarihine kadar DDT Orhan Asena Sahnesi'nde izlenebilecek.
ÖNCEKİ HABER

Gazeteciler İstanbul'da yürüyecek

SONRAKİ HABER

HADEP davası hızlandırıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...