09 Ocak 2002 22:00

Fotoğraf karın doyurmaz

Mülteciler "mezbaha" kampında soğuğa mahkûm. Her gün 100 Afgan, yeni mülteci akınları nedeniyle yardımların yetersiz kalması sonucu yaşamını yitiriyor.

Paylaş
Fotoğraf karın doyurmazDoug McKinlay Yardım çalışanları, İngilizce'de "mezbaha" olarak bahsedilen Maslak Kampı'nın Etiyopya'dakine benzer bir felakete sürüklenmekte olduğu uyarısını yaptı. Herat kentinin 45 kilometre batısında kurulmuş olan bu kamp, her gün 100 kadarının açlık ve korumasızlık nedeniyle hayatını kaybettiği 350 binden fazla evsiz Afganlı'nın barınağı durumunda.Çocuklara gıda yardımında bulunmak amacıyla çalışmalar yapan Berkshire'ın üst düzey yetkilisi Ian Lethbridge; insani felaketler üzerine yaptığı 15 yıllık çalışmalarına dayanarak, Maslak'ın, kendi deneyimleri arasında en kötüsü olduğunu söylüyor; "Ben, her zaman, her şeyde Afrika'da gördüklerime dayanarak bir yargıya varırım ve burada Afrika'daki duruma doğru bir gidiş söz konusu. Buraya ulaşanların yaşam koşullarını görünce şok oldum."38 yaşındaki Izzah Burza'nın ailesi 1 aydır bu kampta. Savaş ve kıtlıktan kaçıp, yiyecek bulma umuduyla sürüklendiler. Ancak, bugüne dek ellerine bir şey geçmedi; "Bu kampa, 125 milden uzun bir yolculuk sonunda vardık. Geldiğimizde 4 çocuğum vardı, şimdi ise sadece ikisi hayatta... 1 hafta boyunca yiyecek hiçbir şey bulamadık."Onun hikayesi genel durumu yansıtıyor. Maslak, 4 yıl önce kuraklık ve kıtlık nedeniyle kurulmuştu ancak ortaya çıkan son çatışmalarla şişti.Bu kampa en son gelenler Dünya Gıda Programı çalışanları tarafından, mülteci olarak kayıtları yapılana dek herhangi bir yardım alamadılar. Ancak onlar da yeterli yardım olmadan kayıt yapamıyorlar. İşte bu noktada Dünya Gıda Programı Maslak'da sadece bir iskeletten ibaret kalıyor, orada bulunan binlerce Afgan'a bakmak için yeterli olamıyor. Sadece günlük çözümler getirilebiliyor.

Tabut sayısı artacakKampın dışında, var olanla yetinmek zorunda kalan yeni gelen Afganlar, artıklarından oluşan çöp yığınlarının yer aldığı kıraç bir toprak parçası üzerinde, toplanabilecekleri herhangi bir sığınakta yoğunlaşmakta. Sığınaksız aileler, keskin rüzgardan korunmak için donmuş toprakta bir çukur kazmak zorunda kalıyorlar. Şanslı olanlar, kendilerini koruyacakları parçalanmış bir battaniye ya da yırtık bir çarşaf edinebiliyor. Bu sığınaklardan dışarıya çıkarılan bir tabut, kamp yakınlarında bulunan birçok mezardan sadece biri. Bu tabutun ölçülerinden, bir çocuk için yapıldığı apaçık ortada. Kış mevsimi ile birlikte karın yağması sonucu tabutların sayısı hızla artacaktır.İnsan yığınları arasında bir yardım görevlisi olarak yürümekle hata yaptım. İnsanlar, kağıtları gözümü için sokuyorlar, yardım alabilmeleri için onları kaydetmemi istiyorlar ve dudakları boyalı kadınar mimikleriyle aç olduklarını anlatmaya çalışıyorlar.Çocuklar, hareket edemeceyek kadar kötü beslenmişler, titreyerek oturuyorlar ve halsizler, gözleri birer kara çukur... Birçoğunun giysisi yırtık paçavralardan oluşuyor. Çoğu ısınmak için, hiç işe yaramadığı halde, plastiklere sarınıyor. Büyük bir kısmı yalınayak...Her ne kadar bu kampa yapılan yardımlar tekrarlanmadıysa da, geçen hafta "FEED the Children", 40 tonluk gıda ve barınma malzemesinin 30 yıllık Ilyushin kargo uçağı ile Herat'a gönderilmesini sağladı.Lethbridge, 100 bin insanı doyurmak için sadece 4 fırın olduğunu söylüyor; "Bunlar da günde sadece 8000 somunluk üretim yapabiliyorlar. Bu insanların gıda ihtiyaçlarını karşılamalarına yardım etmek için, önümüzdeki birkaç hafta içerisinde 60 yeni fırın kurmayı planlıyoruz."Batının Taliban'la çarpıştığı sırada, Maslak'taki birçok insan radyodan gelecek haberlere kulak kesiliyor. Herat kentindeki bir çarpışma haberi ile batılı ülkelerden hızlı bir tepkinin gelmesini umuyorlar. Bu şekilde yardımın geleceğini inanıyorlar. Böyle olmadığını anlamaksa onlara acı veriyor, büyük bir hayal kırıklığına uğruyorlar. Kamptaki bir kadın bana "Sadece fotoğraf çekiyorsunuz!" dedi; "Buraya yardım için gelmediniz. Biz fotoğraf yiyemeyiz... Biz ölüyoruz... Yiyeceğe ve ilaca ihtiyacımız var!"

(The Guardian'dan çeviren Arzu Erdinç)
ÖNCEKİ HABER

'Çünkü, bakamıyoruz!'

SONRAKİ HABER

Rusya ABD'ye tepkili

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...