08 Ocak 2002 22:00

Tütün Yasası'nı onayladı

Daha önce veto ettiği yasanın noktasına virgülüne dokunmadan aynı şekilde önüne gelemesi karşısında bir daha veto hakkı bulunmayan Sezer'in onayıyla, 600 bini aşkın tütün üreticisi uluslararası sigara tekellerine feda edilmiş oldu.

Paylaş
Tütün Yasası'nı onayladı Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer "tütün üretimini yok edeceği, sigara pazarını tümüyle dışalıma dayandıracak sonuçlar doğuracağı ve TEKEL'in elindeki işletmelerin gerçek değerlerinin çok altında satılmasına yol açacağı" gerekçesiyle veto ettiği Tütün Yasası'nı onayladı. Daha önce veto ettiği yasanın noktasına virgülüne dokunmadan aynı şekilde önüne gelemesi karşısında bir daha veto hakkı bulunmayan Sezer'in onayıyla, 600 bini aşkın tütün üreticisi uluslararası sigara tekellerine feda edilmiş oldu. "Tütün Yasası" olarak bilinen 4733 sayılı "Tütün, Tütün Mamulleri, Tuz Ve Alkol İşletmeleri Genel Müdürlüğünün Yeniden Yapılandırılması İle Tütün Ve Tütün Mamullerinin Üretimine, İç Ve Dış Alım Ve Satımına, 4046 Sayılı Kanunda Ve 233 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"un onaylanmasıyla TEKEL'in özelleştirilmesinin de yolu açıldı.

Zorunluluk açıklamasıCumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden konuya ilişkin olarak yapılan açıklamada Sezer'in yasayı görüşülmek üzere, 6 Temmuz 2001 tarihinde Meclisi'e geri gönderdiğine dikkat çekilerek şu ifadelerde bulundu: "Ancak, yasa 3 Ocak 2002 gününde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nce aynen kabul edilmiştir. Anayasa'nın 89. maddesinin üçüncü fıkrasının ilk tümcesinde, 'Türkiye Büyük Millet Meclisi, geri gönderilen kanunu aynen kabul ederse, kanun Cumhurbaşkanınca yayımlanır' denilmektedir. Bu kural gereğince, Kanun yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderilmiştir."Başbakan Bülent Ecveit'in ABD gezisi öncesi mutlaka çıkmasını istediği Tütün Yasası, Sezer'in 15 günlük zamanı bulunmasına rağmen bir an önce onaylamasıyla, Ecveti'in ABD gezisi öncesi yasallaşmış oldu.
ÖNCEKİ HABER

Mahpus emeğiyle cezaevi

SONRAKİ HABER

Belediyelerde TİS dönemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...