30 Ağustos 2011 10:47

İşgali de taşerona vermişler

ABD’de Kongre komisyonu, son 10 yılda yönetimin Irak ve Afganistan’da en az 30 milyar dolar harcadığını bildirdi. Kongre’nin, ABD’nin Afganistan işgalinden bu yana savaş halinde geçirdiği 10 yıldaki harcamalarını incelemesi için görevlendirdiği komisyonun raporuna göre, Irak ve Afganistan’da gerçekleştirilen operasyo

İşgali de taşerona vermişler
Paylaş

Harcamalar konusunda hem hükümeti hem de taşeron şirketleri suçlayan raporda, bir projenin ihale usulüyle özel şirketlere yaptırılmasının, yeniden düşünülmesi gerektiği belirtildi.

Sürdürülebilir olmayan projelerde değişikliğe gidilmesi ya da bunların iptalinin düşünülmesi rapordaki tavsiyeler arasında yer alıyor.

Rapora göre kaynakların bu şekilde israfı vergi mükelleflerine haksızlık olmanın yanında ev sahibi ülkelerde yolsuzluğu besliyor. Dahası, “ABD’nin saygınlığına ve nüfuzuna” zarar veriyor. Verilen örnekler arasında Irak yönetiminin istemediği ve inşaatı yarım kalan bir cezaevine harcanan 40 milyon dolar var.

300 milyon dolar Kabil’de gelişmiş bir elektrik santralı kurulmasına harcandı ancak hükümetin bu santralı işletemeyebileceği belirtiliyor.

Afgan ulusal güvenlik kuvvetlerine ait tesislerin yapımı için planlanan 11 milyar 400 milyon dolarlık projenin ise sürdürülebilir olmadığı kaydediliyor.

Projelerin yanlış seçilmesi yanında, sahtecilik, sorumluluk sistemlerinin gevşek olması ve yetersiz rekabet de israfa neden olan gerekçeler arasında sayılıyor.

Bu raporla eş zamanlı olarak Kamu Saygınlığı Merkezi adlı kuruluşun hazırladığı bir çalışmada da, Savunma Bakanlığı’nın rekabetçi olmayan koşullarda yaptığı sözleşmelerin 2001 yılından bu yana üçe katlandığı öne sürüldü.
Çalışmaya göre, bu şekilde 140 milyar dolarlık ihale verildi. Savaşların ilk yıllarında pek çok sözleşme ihaleye açılmadan verilmişti.

Pentagon yetkilileri ise uygulamaların olağanüstü koşullarda yapıldığını, zaaf olarak görülen noktaları gidermeye çalıştıklarını kaydetti.

Son 10 yılda Irak ve Afganistan’da yaşanan savaşların ABD’ye maliyetinin 1 trilyon doların üzerinde olduğu tahmin ediliyor. (DIŞ HABERLER)


ABD MAHKUMLARI DENEK  OLARAK KULLANMIŞ

ABD’de oluşturulan Biyoetik Komisyonu, 1940’lı yıllarda yapılan bir dizi tıbbi araştırmada denek olarak kullanılan en az 83 Guatemalının öldüğü yönündeki iddialarla ilgili inceleme başlattı. Guatemalalı tutuklu ve hükümlülerden oluşan deneklerin, frengi ve bel soğukluğu hastalıklarıyla ilgili araştırmalara katıldıkları, deneyler sırasında da kendilerine özel olarak bu hastalıkların bulaştırıldığı ortaya çıktı.

ABD’li bilim insanlarının, penisilinin bu hastalıklar üzerindeki etkisini ölçmek için deneyleri yaptığı, denekler arasında, zihinsel hastalığı olan mahkumlar ve öksüz çocukların da bulunduğu bildirildi.

‘TIP TARİHİNİN UTANÇ DOLU PARÇASI’

Deneklerden hiçbirinin kendilerine hastalık bulaştırılması konusunda rıza vermedikleri ifade edildi. Olayı soruşturan komisyonun başkanı Amy Gutmann, araştırma için “tıp tarihinin utanç dolu bir parçası” dedi.
ABD Başkanı Barack Obama tarafından oluşturulan ve Biyoetik konusunda çalışmalar yapan komisyonun ilk raporunun Eylül ayı içinde yayımlanması bekleniyor.

TAZMİNAT KORKUSU MU?

Obama’nın Guatemala Cumhurbaşkanı Alvaro Colom’dan deneklere hastalık bulaştırılmış olması konusunda özür dilediği ve bu pratiğin Amerikan değerlerine aykırı olduğunu kabul ettiği de bildirildi.

2011 yılı ilk aylarında söz konusu araştırmalarda kendilerine hastalık bulaştırılan bir grup Guatemalalı ve yakınları olayla ilgili olarak ABD hükümeti aleyhinde dava açacaklarını duyurmuştu.
 

ÖNCEKİ HABER

Hakkımız size zehir zıkım olsun

SONRAKİ HABER

Anaların acıları yarıştırılamaz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...