08 Ocak 2002 22:00

Susmadık, susmayacağız

Altı yıl önce katledilen Metin Göktepe, dün mezarı başında düzenlenen törenle anıldı.

Paylaş
Susmadık, susmayacağızHaber izlerken gözaltına alınan ve polislerce dövülerek katledilen Evrensel Gazetesi muhabiri Metin Göktepe'nin ailesi, arkadaşları, dava arkadaşları ve meslektaşları mezarı başında andı. Fadime Göktepe anmada yaptığı konuşmada, "Binlerce Metin'im var benim. Biri giderse binlercesi benim yanımda" dedi.Emeğin Partisi (EMEP) İstanbul İl Başkanı Mehmet Kılınçaslan ise, Metin'in spor salonunda öldürüldüğünü hatırlattığı konuşmasında, şimdi spor salonlarına soğuktan donmak üzere olan aç insanların yerleştirildiğini belirterek, bunlara karşı gelmenin tek yolunun kararlılıkla mücadele etmek olduğuna dikkat çekti. Dün saat 11.00'de gerçekleşen anmaya, Metin Göktepe'nin ailesi, Gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni İhsan Çaralan, EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel, EMEP İstanbul İl Başkanı Mehmet Kılınçaslan, EMEP GYK Üyesi İskender Bayhan, Gazetemiz Yazıişleri Müdürü Fatih Polat, Evrensel Basım Yayın Genel Yayın Yönetmeni Hayri Erdoğan, Çağdaş Gazeteciler Derneği İstanbul Şube Başkanı Barış Yarkadaş'ın da aralarında bulunduğu dostları, meslektaşları ve EMEP'liler katıldı.

Gazetecilere engelleme Anma töreninde polislerin yoğun ablukası dikkat çekti. Mezarlık çevresindeki apartman ve geçitlere keskin nişancılar yerleştirilirken, 10'u aşkın çevik kuvvet otobüsü ve iki panzer mezarlığı ablukaya aldı. Sivil polislerin de yoğun olarak geldiği mezarlıkta, herkes tek tek arandı. Aramalar sırasında fotoğraf çekmek isteyen gazeteciler ise polisin taciziyle karşılaştılar. Sivil polisler, burada fotoğraf çeken Yedinci Gündem muhabirinin filmine, gazeteci arkadaşları ve avukatların itirazlarına rağmen el koydu. Çıkan tartışmalarda polisler, hakarete varan sözler de sarf ettiler.

'Binlerce Metin'im var'Mezarlıktaki abluka anma töreninin sonuna kadar devam etti. Metin Göktepe resmi ve "İnadına hepimiz birer Metin'iz" yazılı pankartı, İstanbul Anadolu Yakası'ndaki EMEP yöneticileri taşıdı. Konuşmalar, Metin Göktepe'nin annesi Fadime Göktepe ve Metin'in kardeşleri Gülsüm, Meryem, Derviş ve Paşa Göktepe'nin bekleyenlerce "Anaların öfkesi katilleri boğacak" sloganıyla karşılanıp, Metin'in mezarının çiçeklerle donatmalarının ardından başladı. "OHAL'e hayır, Evrensel'e özgürlük", "İnadına Hepimiz birer Metin'iz", "Metinler ölmez Evrensel susmaz", "Yaşasın devrim ve sosyalizm" sloganlarının atıldığı anmada ilk konuşmayı Fadime Ana yaptı. 67 yaşında olmasına rağmen usanmadan mücadele ettiğini söyleyen Fadime Ana, "Sadece Metin'in davasına değil Gazi, Manisa, Sivas bütün davalara gittim. Hiç de usanmayacağım. Metin'in bir tek kaleminden korktular, onu öldürdüler; binlerce Metin'im var benim. Biri giderse binlercesi benim yanımda" dedi.

Her meydanda Metin...Konuşmasında, Metin'i öldürme emrini veren polis memurlarının hâlâ yargılanıp cezalandırılmadığını söyleyen Gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni İhsan Çaralan, Metin'in aramızdan ayrılışının üzerinden geçen altı yılda, Türkiye'de şimdiye dek gerçekleşmeyen birçok olayın gerçekleştiğini ve basın özgürlüğünün aslında haber alma özgürlüğü olduğunun anlaşıldığını söyledi. Metin Göktepe'nin emeğin hakkını savunmakla, haberi savunmanın aynı şey olduğunun bilincinde olan bir gazeteci olarak altı yıldır anıldığını söyleyen Çaralan, "Sadece yıldönümlerinde, mezarı başında değil. Hangi meydana, emekçi eylemine bakarsanız onu görürsünüz. Mitinglerde 'İnadına hepimiz birer Metin'iz' sloganı atılır. Eğer özgürlükler, demokrasi mücadelesi ilerleyecekse, Metinlerin çoğalmasıyla ilerleyecektir" dedi. Metin'in ölümünün üzerinden geçen 6 yılın gazeteciliğin onur, emek, özgürlük mücadelesi olduğunu gösterdiğini söyleyen Çaralan konuşmasını şöyle bitirdi: "Metin öldürüldüğünde manşetimizde 'Susmayacağız' demiştik, altı yıl boyunca susmadık, mücadelemizi sürdürdük. Bundan sonra da susmayacağız."

Mücadeleyle kazanırızAnmada son konuşma Metin'in öldürülüşünden beri davanın peşini bırakmayan EMEP'in İstanbul İl Başkanı Mehmet Kılınçaslan tarafından yapıldı. Metin'i sadece partilerinin üyesi olduğu için değil, gerçek haberin tarafında olduğu için savunduklarını, bu yüzden davasını sonuna kadar takip ettiklerini söyleyen Kılınçaslan, "Emekçiler gördükleri haksızlıkların, bunu yapanların üstüne kararlılıkla gidince amaçlarına ulaşacaklar" dedi. Anmaya katılanlara, Metin'in bir spor salonunda öldürüldüğünü hatırlatan Kılınçaslan, şimdi spor salonlarına sokakta donmak üzere olan aç insanların yerleştirildiğini belirterek, "Sistem bir taraftan copla, sopayla öldürüyor bir taraftan da soğuktan öldürmeye çalışıyor. Bütün bunların üzerine beraber kararlılıkla gidersek kazanırız" dedi. Türkiye Devrimci Maden Arama ve İşletme İşçileri Sendikası (DEV. MADEN-SEN) Genel Başkan Vekili Tayfun Görün, Gazeteci Metin Göktepe'nin katledilişinin 6. yıl dönemi nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, "İşkenceci, eli kanlı katillerin hakettiği cezaya çarptırılmaması, kimi sorumluların yargıdan kaçırılarak korunması üzüntülerimizin daha da artmasına ve öfkemizin kabarmasına neden olmaktadır" dedi. İHD'de yazılı bir açıklama yaparak, Metin Göktepe'nin ve diğer öldürülen gazetecilerin ölümleri ardındaki anlayışın değişmediği, "faili meçhul" cinayetlerin aydınlatılmadığı, işkencenin bir sorgu yöntemi olarak devam ettiği günümüzde tek çarenin demokratikleşme ve sivilleşme olduğunu belirtti. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Hekimin kriz reçetesi: Genel grevİzmir Tabip Odası tarafından odaya kayıtlı hekimler arasında yapılan araştırmanın sonucunda, yaşanan krizlerden olumsuz bir şekilde etkilenen hekimlerin, gittikçe yoksullaşarak, yaşam standartlarının düştüğü ortaya çıktı. Araştırmaya katılan hekimlerin büyük bölümü çözümü, toplumun diğer kesimleriyle birlikte etkin bir örgütlenmeye giderek, genel grev de dahil radikal etkinliklerin yapılması yapılmasında görüyor. Geçtiğimiz yılın Kasım ve Aralık aylarında kamu çalışanı 1270 hekim arasında yapılan anketin sonuçları dün İzmir Tabip Odası'nda düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı. İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Mustafa Vatansever, anketin yaşanan ekonomik krizin hekimler üzerindeki etkilerini ortaya koyduğuna dikkat çekerek ankete katılan hekimlerin yüzde 65.9'unun muayehanesinin olmadığını, yani sadece kamudan aldıkları maaşla geçindiklerini aktardı. Anket sonuçlarının ortalama üç kişiden oluşan (anne-baba-çocuk) hekim ailesinden sadece yüzde 38'inin kendi evinde oturduğunun ortaya çıkırttığını belirten Vatansever, hekimlerin büyük bölümünün (yüzde 63.7) borçlu olduğunun görüldüğünün altını çizdi.Son altı ay içinde yüzde 66.1'i tasarruf yapamaz hale gelen hekimlerin yüzde 12.1'inin de ailelerinden destek almaya başladıklarına vurgu yapan Vatansever, "Son altı ay içinde harcama kalemlerinden kesinti yaptınız mı sorusuna yanıt veren 1234 hekim, ilk üç sırada tatil, gezi, giyimlerden ve kültürel harcamalardan kısarak krizden korunmaya çalıştıklarını bildirmişlerdir. Bilgi yarılanma ömrü 5 yıl olan, alanındaki bilimsel araştırma ve gelişmeleri en çok takip etmesi gereken hekimlerin yüzde 62'sinin kendi olanaklarıyla bilimsel aktivitelere katılamaz hale gelmesi dikkat çekici bir sonuçtur" dedi.Hekimlerin sadece yüzde 6.9'unun ekonomik krizin etkilerinin azalacağına inandığının altını çizen Vatansever, yüzde 29.1'inin krizin derinleşeceğini söyleyen hekimlerin yüzde 53.9'unun da geleceği göremediklerini ifade ettiklerini aktardı.

Gelecek kaygısıAnkete katılanların yüzde 30.7'sinin başka bir ülkeye gitmek istediğini, meslekte 5 yılını doldurmamışlarda bu oranın yüzde 43.6'ya yükseldiğini kaydeden Vatansever, "Ekonomik kriz ortamında beklentilerini sorduğumuz hekimlerden yüzde 54.5'i hükümete kamuoyu baskısı yapılması gerektiğini, yüzde 58'i ise etkin bir örgütlenmeyle, içinde genel grev ve direnişin de bulunduğu radikal etkinlikler yapılması gerektiğini savunmaktadır. Bireysel olarak ayakta kalabileceğini savunan hekimlerin oranı ise sadece yüzde 7.7'dir" dedi. Vatansever, ekonomik krizin kamuda çalışan hekimlerin giderek daha fazla borçlanmalarına ve gelecek kaygısı yaşamalarına yol açtığını söyledi.
ÖNCEKİ HABER

Bir ölüm daha!

SONRAKİ HABER

Kar günlerinin sıcak resimleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...