08 Ocak 2002 22:00

Peşkeşe formül arıyorlar

Elektrik santrallarının işletme hakkının devri konusunda anlaşmazlığı çözmek amacıyla formül aranıyor.

Paylaş
Peşkeşe formül arıyorlarElektrik santrallarının işletme haklarının devri konusunda, dün Ankara'da hummalı bir görüşme trafiği yaşandı. Devlet Bakanı Kemal Derviş ve Enerji Bakanı Zeki Çakan, uluslararası hukukçulardan brifing aldılar ve bürokratlarıyla toplantı yaptılar. Hazine'nin garanti vermemesi ve "varlık satışı"nın gündeme gelmesine, öfkelenen elektrik patronları hükümeti uluslararası tahkime başvurmakla tehdit etti.Devlet Bakanı Kemal Derviş ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Zeki Çakan dün sabah saatlerinde, 8 elektrik santralının işletme hakkı devri ile ilgili, hukuksal boyut konusunda uluslararası hukukçulardan brifing aldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nda dün yapılan toplantıda, uluslararası hukukçulardan İngiliz hukukçu Smith Martin Stewart başkanlığında 7 kişilik bir heyet hazır bulundu. Hukukçuların, bilgi verdiği brifinge, iki bakanın yanı sıra, Enerji Bakanlığı Müşteşarı Yurdakul Yiğitgüden, müsteşar yardımcıları, ilgili genel müdürler ile Yardımcısı Ali Türkoğlu ve Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı Demir Erman gibi bürokratlar da katıldı. Devlet Bakanı Derviş ile Enerji Bakanı Zeki Çakan ise, daha sonra ortak açıklamalarda bulundular. Derviş, amaçlarının enerji piyasasını "hem çağdaş hem de üretken hale getirmek" olduğunu iddia ederek, bu nedenle ortak yolun birlikte arandığını söyledi. Enerji Bakanı Çakan da, 8 santralın işletme haklarının devri konusunda yaptıkları toplantıda, "işletme hakkı devirlerinin, hukuki boyutunun incelenmesi ve bundan sonra alınacak tavırlarla ilgili durum belirlemesine" çalıştıklarını söyledi. Bürokratların konuya ilişkin görüşmelerinin sürdüğünü anlatan Çakan, İşletme hakkı devirleri ile ilgili Enerji Bakanlığı'nın görüşünün ise "yabancı sermayenin Türkiye'ye çekilmesi ile mevcut santralların rehabilite edilmesi doğrultusunda" olduğunu kaydetti.

'Satışı arzu ediyoruz'Çakan, gazetecilerin soruları üzerine, sorunların ortadan kaldırılarak santrallarda işletme hakkı devrinin gerçekleşmesinden yana olduğunu söyledi. Termik santralların yüzde 80-84 kapasiteyle çalıştığını, barajlardaki su seviyelerinin düşük olması nedeniyle buralardan sağlanan elektrikte ise ciddi düşüşler yaşandığını belirten Çakan, "Yeni yatırım gerçekleşmezse, 2006 yılında tekrar enerji darboğazına girilecektir" dedi. İşletme hakkı devirlerinin yapılmasını arzu ettiğini söyleyen Çakan, "Hazine ise işletme hakkı devrinin yanı sıra varlık satışlarının yapılmasını arzulamaktadır. Ben bu düşüncemi, bütün bakanlarımıza ve başbakanımıza arz ettim. Ama hükümetimizin alacağı karara da uyacağımı beyan ettim" dedi. İşletme Hakkı Devri yapılacak 8 termik santralda devir işlemlerinin, Hazine'nin garanti vermemesi nedeniyle gerçekleştirilememesi sorununu gidermek üzere, öğle saatlerinde de Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan ile Enerji Bakanı Çakan, Başbakanlık'ta biraraya geldi. Zeki Çakan, Başbakanlık Merkez Binası'na gelerek Özkan ile bir süre görüştü. Basına kapalı gerçekleşen görüşmenin ardından, herhangi bir açıklama yapılmadı.

Tahkim tehdidiÖte yandan, Elektrik Sanayicileri ve İşadamları Derneği, enerjide işletme hakkı devirlerinde "varlık satışına" geçilmesi halinde, tahkim dahil hukuki yollara başvurulmasının kaçınılmaz olduğunu savundu. Açıklamada, varlık satışına geçişin uzun zaman alacağı ve hukuki altyapının hazır olmadığı öne sürülürken, "Şayet varlık satışına geçilirse tahkim dahil hukuki yollara başvurmaları kaçınılmazdır" denildi.
ÖNCEKİ HABER

Tarım biterse ülke biter

SONRAKİ HABER

Bir ölüm daha!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...