08 Ocak 2002 22:00

O şanslıydı, peki ya diğerleri?

ABD'de 17 yıl cezaevinde idam edilmeyi bekledikten sonra suçsuzluğunun kanıtlanmasıyla serbest bırakılan Porto Rikolu göçmen işçinin davası, idam cezasını savunanlara ibret oldu.

Paylaş
O şanslıydı, peki ya diğerleri?ABD'nin Florida eyaletinde, bir güzellik salonu sahibini öldürmek suçlamasıyla 1984 yılında ölüm cezasına çarptırılan ve 17 yıldır cezanın infazını bekleyen 50 yaşındaki Juan Roberto Melendez, avukatının dosya dolabında şans eseri bulunan, aynı suçla ilgili başka bir kişiye ait bir itirafın bulunması üzerine serbest bırakıldı.

Tazmini imkansızHiçbir maddi kanıta dayanmadan 18 yıl süreyle cezaevinde, üstelik ölüm cezasının infaz edilmesini bekleyerek tutulan Puerto Rikolu göçmen işçi Melendez, geçtiğimiz Perşembe günü Florida, Rainford'daki cezaevinden salıverilmesinin ardından yaptığı açıklamada, yapılan bu hatanın hiçbir meblağ ile tazmin edilemeyeceğini söyledi. Melendez'in mahkumiyet kararı, kendisi de bir mahkûm olan David Luna Falcon'un ifadesine dayanılarak verilmiş ve yüksek mahkeme tarafından da onaylanmıştı. Ancak 2000 yılında, Melendez'in avukatı Roger Alcott, bürosundaki dosyaların yerlerini değiştirirken, Melendez'in karar duruşmasından bir ay evvel, Vernon James tarafından yapılmış itirafı buldu. Suçu üslenen James, Melendez'in mahkumiyetinden iki yıl sonra ölmüştü. Söz konusu itiraf üzerine yapılan başvuru sonucunda Melendez'in mahkûmiyeti, Florida hakimi Barbara Fleischer tarafından geçtiğimiz ay iptal edildi.

Sistemin aksaklığıMüvekkilinin 1973 yılından beri, beraat ederek serbest bırakılan 99'uncu ölüm cezası mahkumu olduğunu hatırlatan Melendez'in avukatı, bunun durumun münferit bir hata olarak değil, sistemden kaynaklanan bir aksaklık olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.
ÖNCEKİ HABER

İlk hedefler Somali ve Filipinler

SONRAKİ HABER

Arjantin'de yüksek enflasyon korkusu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...