08 Ocak 2002 22:00

İlk hedefler Somali ve Filipinler

ABD Kongresi'nin dergisi Roll Call, Irak'a yönelik saldırı planının daha uzun vadeli olduğunu yazdı. Derginin üst düzey politikacıların demeçlerine dayanan yazısında, Bush'tan Irak saldırısı için planlama yapması istendi.

Paylaş
İlk hedefler Somali ve FilipinlerABD yönetiminin Afganistan'dan sonraki hedefine ilişkin tartışmalar devam ediyor. Amerikan kongre çevrelerinin dergisi Roll Call, bütün işaretlerin, sıradaki hedeflerin Somali ve Filipinler olacağını gösterdiğini yazdı. Dergi, ancak ABD Başkanı George Bush'un, Irak lideri Saddam Hüseyin'i devirmek için planlama çalışmalarını başlatması gerektiğini savundu.Derginin yazısında, terörizme karşı savaşta ABD'nin Irak'ı öncelikli hedef almayacağına ilişkin en açık işaretin, Amerikan yetkililerinin, Irak ile 11 Eylül saldırıları arasında bağlantı kurmayışları olduğu da belirtildi. Irak'a operasyonun baş destekçilerinden olan ABD Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz'in bile, El Kaide ile bağlantılı Somali'yi öncelikli hedef olarak gördüğüne işaret edilen yazıda, Wolfowitz'in geçen ay söylediği, "Somali'nin adı belli nedenlerle anılıyor. Somali, hükümeti olmayan, belli bir El Kaide varlığına sahip bir ülke" sözleri buna kanıt olarak gösterildi. Yazıda, Irak'a operasyona Rusya, Arap dünyası ve pek çok Avrupa ülkesinin karşı çıktığı belirtilmekle birlikte, Amerikan yönetiminin, "terörizme karşı bir dizi başarı sağlaması halinde, Irak'a karşı müdahale ettiği zaman uluslararası koalisyonu yanında tutmasının daha kolay olacağı" öne sürüldü.

'Şimdi hata olur'Roll Call, Demokrat Parti çoğunluk lideri Tom Daschle'ın, "Irak'a şimdi yapılacak bir saldırı hata olacaktır. Bu, Ortadoğu diplomasisini karıştıracak ve İslam dünyasında istediğimizin tersine bir etki yaratacaktır. Ben, Saddam Hüseyin üzerindeki baskının Arap müttefiklerimizle birlikte artırılmasından yanayım. Tek taraflılık tehlikeli bir kavram. Tek taraflı davranmamalıyız" yolundaki sözlerine de yer verdi. Dergi, Bush'un, Saddam'ı daha sonra devirme niyetinin bile olup olmadığını belirlemenin de çok güç olduğu yorumunu yaptı. ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell'ın, Irak'a saldırıya karşı olduğu ve bu ülkeye yeni ekonomik yaptırımları savunduğu hatırlatılan yazıda, bu politikanın, ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld tarafından, "etkisiz" bulunduğu hatırlatıldı.Roll Call, "Bush, bir sonraki adım olarak Saddam'ı devirmek istemiyor olabilir. Ancak operasyonu planmama emrini vermeli. Eğer bu plan uygulanabilirse, ikinci adımı atmalı ve ülkeyi buna doğru yönlendirmeli" yorumunda bulundu.

Suriye'ye tehditABD'nin eski dışişleri bakanlarından Alexander Haig ise, Irak'ın, 11 Eylül olayları ve uluslararası terörizmle bağlantısı bulunmadığını belirterek, Irak lideri Saddam Hüseyin'in, ABD'nin öncelikli hedefleri arasında yer almaması gerektiğini bildirdi. Haig, Amerikan United Press International (UPI) haber ajansının editörü Arnaud de Borchgrave'e verdiği özel demeçte, "Şu ana kadar bildiklerimize göre Saddam problemi, El Kaide ve 11 Eylül'den bağımsız bir konu. Saddam, uluslararası terör ağının bir parçası değil. Ancak Körfez bölgesinde, geliştirdiği kitle imha silahlarıyla komşularına yönelik bir tehdit" dedi. Haig, ABD'nin önce bütün Batı dünyasında ve Müslüman ülkelerde hücreleri bulunan El Kaide'nin peşinden gitmesi gerektiğini belirtirken, Irak'ın, bu çerçevenin dışında bulunduğunu ve ABD'nin acil öncelikleri arasında olmadığını kaydetti. Alexander Haig, ABD Başkanı George Bush'un, "ayak izlerini" takip ettiği takdirde potansiyel hedefleri tespit edebileceğini ileri sürerek, "Suriye'nin ayak izleri, Irak'tan daha açık" dedi. Haig, "Suriye, her tanıma göre terörist bir devlet. Amerikan Dışişleri Bakanlığı da onu öyle sınıflandırıyor. İran'ın da öyle olduğunu düşünüyorum. Eğer El Kaide teröristlerinin barınak gibi bir iyiliğe ihtiyaçları varsa, Hizbullah, Hamas, İslami Cihad'ın onlara bunu sağlayabileceğine bahse girebilirsiniz" ifadesini kullandı. Saddam'ın, silah gözlemcilerini ülkesine almama benzeri tutumundan vazgeçmemesi halinde rejiminin çökeceğini savunan Haig, Körfez savaşında Irak'a karşı kazanılan başarının, eski Başkan Bill Clinton'ın "yetersiz ve zayıf" Irak politikası yüzünden, Saddam'ın Arap dünyasında kahraman olmasıyla sonuçlandığını da ileri sürdü.

Rüşvet sürebilirÖte yandan ABD, Irak lideri Saddam Hüseyin'e muhalif kuruluşlardan Irak Ulusal Kongresi'ne (INC) parasal desteğin kesilmesinin, ABD'nin, Irak'ta rejim değişikliği politikasından vazgeçtiği anlamına gelmeyeceğini ve INC'nin, hesaplardaki usulsüzlüğü düzelttiği takdirde fonları almaya devam edeceğini bildirdi. ABD, Amerikan fonlarının tam olarak hangi harcamalara aktarıldığının hesabını tutamayan INC'ye, ocak ayı başında bir mektupla, hesapları şeffaflaştırmadıkça yeni fon alamayacağını bildirmişti.
ÖNCEKİ HABER

Günün doğuşunu görmek için

SONRAKİ HABER

O şanslıydı, peki ya diğerleri?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...