07 Ocak 2002 22:00

Madenler işçi yutuyor

Türkiye Taşkömürü Kurumu'na bağlı maden ocaklarında son 25 yılda meydana gelen iş kazalarında 970 işçi yaşamını yitirirken, 137 bin 735 işçi yaralandı. GMİS Genel Başkanı Çetin Altun iş güvenliği için alınan önlemlerin yetersiz olduğunu söyledi.

Paylaş
Madenler işçi yutuyorTürkiye Taşkömürü Kurumu (TTK)'na bağlı maden ocaklarında 25 yılda meydana gelen iş kazalarında 970 işçi öldü, 137 bin 735 işçi yaralandı.TTK istatistik verilerinden derlenen bilgilere göre, 1977-2001 yılları arasında kuruma bağlı Üzülmez, Amasra, Armutçuk, Kozlu ve Karadon kömür ocaklarında grizu patlaması, göçük ve benzeri kazalar meydana geldi. Verilere göre, en fazla işçi 1992'deki kazalarda hayatını kaybetti. Grizu faciasının yaşandığı Kozlu üretim bölgesinde 1992'de 277 işçi can verdi, 5 bin 214 işçi yaralandı. Kazalarda en çok işçinin yaralandığı yıl 1984 oldu. Bu dönem 18 işçi öldü, 8 bin 358 işçi yaralandı. Verilere göre, gerek ocaklarda yapılan iş güvenliği yatırımları, gerekse işçi sayısındaki azalmalar, son yıllarda ölümlü ve yaralamalı iş kazası sayısındaki azalmada etkili oldu.Konuyla ilgili açıklama olarak yapan TTK Genel Müdürü Ömer Yenel, maden ocaklarında iş güvenliğine yönelik yapılan yatırımların, son yıllarda kazaların azalmasında etkin rol oynadığını savundu. Maden ocaklarında gerçekleştirilen yatırımların eksiksiz sürdürüldüğünü ileri süren Yenel, yeraltında 4 bin 968'i direkt üretim ve 8 bin 546'sı diğer sanatlarda 13 bin 514, yerüstünde de 4 bin 631 olmak üzere toplam 18 bin 145 işçinin madenlerde çalıştığını ifade etti.

Önlemler yetersizTürk-İş Genel Teşkilatlandırma Sekreteri ve Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Çetin Altun ise son yıllarda maden ocaklarındaki kazalarda azalma olmasında işçilerin bilinçli üretim yapmalarının da etkisi bulunduğunu belirtti. Altun, "Arzu ederiz ki, kazalar hiç olmasın. Sürekli işyerlerini dolaşarak dikkatli olmaları konusunda işçileri uyarıyoruz. Önce tedbir, sonra üretim diyoruz. Ayrıca olası kazalara karşı işçilere eğitimler veriyoruz. Ancak ocaklara yönelik işçi sağlığı ve iş güvenliği yatırımlarının tam olarak yapıldığını söylemek mümkün değil" diye konuştu.
ÖNCEKİ HABER

Siyasi geleceği belirlenecek

SONRAKİ HABER

Günün doğuşunu görmek için

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...