07 Ocak 2002 22:00

'Paralı hizmet'e protesto

SES Aksaray Şubesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanlığı tarafından anabilim dalı başkanlıklarına gönderilen ve ücretli hastalara öncelik verilmesini istedi.

Paylaş
'Paralı hizmet'e protestoSES Aksaray Şubesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanlığı tarafından anabilim dalı başkanlıklarına gönderilen ve ücretli hastalara öncelik verilmesi, mesai saati içinde öğretim üyesi farkı alınması, her türlü raporun ücret karşılığı verilmesi talimatlarını içeren yazıya tepki gösterdi. SES Aksaray Şube Başkanı Songül Beydilli, "Yazı tam bir yasadışılıktır ve tıbbi etik kurallarını ayaklar altına almaktadır. Hastalar arasında öncelik tıbbi kriterlere göre belirlenmelidir" dedi.Beydilli, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanlığı'nın yazıyı geri almasını istedi. Songül Beydilli, dün sendika binasında düzenlediği basın toplantısında, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde "yazılı biçimde gözler önüne serilen" uygulamaların hemen bütün sağlık kurumlarında görüldüğünü, her çeşit sağlık hizmeti karşılığında "bağış" adı altında para alındığını belirtti."Bağış"ta bulunmanın, sosyal güvenlik kapsamında bulunan ve ücretlerinden her ay sağlık giderleri için kesinti yapılan emekçilerin sağlık hizmeti alabilmesinin koşulu haline geldiğine dikkat çeken Beydilli, "Sosyal güvencesi olmayanlar ise hastane kapılarına bile yanaşamamaktadırlar" dedi. Makbuzların görev olmadığı halde sağlık personeline kestirildiğini de belirten Beydilli, bunun hastaların sağlık emekçilerini "tüccar" gibi görmelerine neden olduğunu söyledi. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Yolları bakanlar mı açacak?Muzaffer ÖzkurtKarla beraber yolların kapanması nedeniyle İstanbul Ambarlar'da 250 civarında şoför mahsur kaldı. Bir haftadır evine gidemeyen ve kamyonda yatıp kalkmak zorunda kalan şoförler Köy Hizmetleri'nin ve Karayolları'nın çalışmalarından memnun olduklarını söylüyorlar. Hakkari'den Edirne'ye kadar her ile mal taşıyan bu şoförler, "Kurumlar kapatılmak yerine güçlendirilmeli. Kapatırlarsa yolları da kazma kürek hükümettekiler gelip açar" diyorlar.

Can damarıKöksal Atlı 5 yıldır şoförlük yapıyor. Ambarlar'dan Edirne'ye mal taşıyor. Geçtiğimiz Cuma İstanbul'a gelmiş ve kar nedeniyle bir daha geri dönememiş. Hatta otobüsle bile gitmeyi denemiş. "Otobüse bindik İstoç'tan geri döndü. Yolda mahsur kalan arkadaşlarımız var. Selimpaşa'da tanklar gelip kurtarmış onları. Bir şoför arkadaş Tekirdağ'a 24 saatte gitti" diyen Atlı, Karayolları ve Köy Hizmetleri'nin şoförler için can damarı olduğunu belirtiyor. "Bu kurumlar geliştirilmeli. Eğer hükümet tasarruf yapacağım diye bunları kapatacaksa, artık ellerine kazma kürek alır onlar açarlar yolu. Tüm yolları alttan ısıtmalı yaparlar ya da kamyonları değiştirip Köy Hizmetleri'nin kamyonları gibi yaparlar" diyor.

'Felç oluruz'"6 gündür arabada yatıp kalkıyorum. Van'a bir türlü gidemiyorum. 15-20 gün daha buradayım" diyor 6 yıllık şoför Haydar Ayhan. "Ambarların yolları berbat. Bizden giriş ve çıkışlarda hem belediye hem de Nakliyeciler Derneği para kesiyor. Gelip buraları temizlemeleri gerekir" diyor. Yolların Amasya'ya kadar kötü olduğunu ve bu nedenle evine gidemediğini söyleyen Ayhan, "Bir de Karayolları'nı ve Köy Hizmetleri'ni kapatırlarsa felç oluruz. Burada kaldığımız süre 1-2 ayı bulur" diyor. Bu kurumların iyi çalıştığını belirten Ayhan, kapatılmaları halinde kimsenin istediği yere ulaşamayacağını ve kazaların artacağını dile getiriyor.

Takviye edilmeliKutbettin Selek 8 yıldır şoför. Hakkari'den Edirne'ye her ile mal taşıyor. 1 haftadır ambarlarda mahsur kaldığını söyleyen Selek, "Kamyonun için soğuk oluyor. Otele gidemiyoruz paramız yok. Zaten emeğimizin karşılığını alamıyoruz" diyor. Karayolları'nın ve Köy Hizmetleri'nin kapatılması kararına ise öfkeli: "Bir kere karayolları çok iyi çalışıyor. Yeterki müteahhite vermesinler. Çünkü Karayolları'nın yaptığı asfalt hem geniş hem de kaliteli oluyor. Müteahhitin yaptığı ise dar oluyor ve hemen bozuluyor. Zemini iyi yapılmadığı için yama bile kabul etmiyor. Yazık, bu halkın parası. Köy Hizmetleri ise yolları açıyor" diyen Selek, şöyle devam ediyor: "Tasarruf yapacaklarsa hizmetten yapmasınlar. Milletvekili maaşlarından lojmanlarından yapsınlar. Köy Hizmetleri'nde ve Karayolları'nda çalışan sayısı az ise ya da araç sayısı yetersizse bunlar takviye edilmeli" diyor.
ÖNCEKİ HABER

'L tipi' emek sömürüsü

SONRAKİ HABER

Erken doğan bebek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa