07 Ocak 2002 22:00

'L tipi' emek sömürüsü

Siyasi tutuklu ve hükümlüler için tecrit amaçlı F tipi cezaevlerini yapan devlet sayıları 50 bine ulaşan adli tutuklu ve hükümlüler için de "L tipi" cezaevleri yapıyor.

Paylaş
'L tipi' emek sömürüsüHacer YücelSiyasi tutuklu ve hükümlüler için tecrit amaçlı F tipi cezaevlerini yapan devlet sayıları 50 bine ulaşan adli tutuklu ve hükümlüler için de "L tipi" cezaevleri yapıyor. Mahkumların günlük 2 milyon 750 bin liraya çalıştırıldığı iş yurtlarının da içinde olacağı bu cezaevinde tutuklu ve hükümlüler tek kişilik hücrelerde kalacak. L tipi cezaevlerinin ilk uygulaması 250 kişilik kapasitesi ile Rize'de gerçekleştirilecek.1991 yılında yapılan yasal düzenleme ile altyapısı hazırlanan ve 19 Aralık 2000 tarihinde düzenlenen kanlı saldırı sonucu hayata geçirilen F tipi cezaevlerini "modern" sözcüğü ile tanıtan devlet şimdi aynı tanımı, L tipi cezaevleri için kullanıyor. Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk'ün "modern" diye tanımladığı "L tipi"cezaevlerinde tutuklu ve hükümlüler, tek kişilik hücrelerde kalacak ve gündüzleri 7 kişilik ortak alanları kullanacak. İçinde iş yurtları, kütüphane ve spor salonları olması planlanan bu cezaevleri için Adalet Bakanlığı şu anda kaynak arayışı içinde. Çünkü 2002 mali yılı bütçesinden ayrılan 15 trilyon 510 milyar ödenek, "L tipi"cezaevlerinin yapımı için yeterli değil. Bütçeden yeterli ödenek ayrılmadığı için 14 yerde ihale edilmeyi bekleyen "L tipi"cezaevlerinin yapımına bir türlü başlanamıyor.

Tecrit koşulları"L tipi"cezaevlerinin aynı zamanda bölge cezaevleri olması planlanıyor. Bu cezaevlerinin yanında adliyelerin kurulması da planlanıyor. Böylece tutuklu ve hükümlülerin dış dünyayla bağlantısının tamamen koparılması amaçlanıyor. Ancak, halen "L tipi"cezaevleri ile ilgili olarak ayrıntılı bilgi verilmiş değil. Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, "tipi modern olacak" dediği "L tipi"cezaevleri hakkında, tutuklu ve hükümlülerin geceleri tek kişilik gündüzleri ise 7 kişilik hücrelerde kalacağı dışında herhangi bir bilgi vermedi.

Ucuz emek sömürüsü"L tipi" cezaevlerinde bulunacak olan iş yurtları da şimdiden tartışma konusu. Çünkü Bakan Türk, her ne kadar "iş yurtlarının tutuklu ve hükümlülerin tekrar topluma kazandırılması" amacı taşıdığını söylese de, bu açıklama pek inandırıcı bulunmuyor. Özellikle Amerika'daki "L tipi" cezaevlerinde bulunan tutuklu ve hükümlüler, düşük ücretlerle, sigortasız çalıştırılıyor ve büyük şirketlerin taşeronu olarak kullanılıyor. İstanbul Barosu Başkanı Yücel Sayman, Türkiye'deki cezaevlerin ucuz emek cenneti olduğunu belirterek, iş yurtlarında insanların düşük ücretle çalıştırılacağını dile getiriyor.

Onbinlerce ucuz işçiTürkiye'de her yıl ortalama 5 bin kişinin cezaevine girdiği düşünülürse bu tezlerin doğruluğu yadsınamaz. Şu anda cezaevlerinde 59 bin 108'i tutuklu ve hükümlü bulunuyor. Bunların 49 bin 522'si adli. 8 bin 582'si ise siyasi. 974'ü ise çıkar amaçlı suçlardan cezaevinde bulunuyor. Var olan 536 cezaevinin yanı sıra, 30 yeni cezaevi daha yapılması planlanıyor. Bunlardan 14 tanesi L Tipi cezaevi. Diğerleri ise F tipi cezaevi. Bu da Türkiye'nin cezaevi cenneti olduğunun göstergesi. Bu cezaevlerinde kurulacak ve mahkumların çok düşük ücretlerle çalıştırılacağı iş yurtlarının ortaya çıkaracağı kâr da azımsanamayacak miktarda. Halen, 163 cezaevinde bulunan iş yurtlarında, 2 bin 18 hükümlü çalıştırılıyor. Bu mahkumların aldığı ücret ise günlük sadece 2 milyon 750 bin lira.Adalet Bakanı Türk ise, iş yurtlarında mahkumların hangi biçimde çalıştırılacağı, çalışmanın gönüllü olup olmayacağı konusunda herhangi bir açıklama yapmış değil. Ancak, İstanbul Barosu Başkanı Sayman, iş yurtlarındaki çalıştırmanın zorla olacağı düşüncesinde.
ÖNCEKİ HABER

Umut davasında 3 idam

SONRAKİ HABER

'Paralı hizmet'e protesto

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...