07 Ocak 2002 22:00

Umut davasında 3 idam

Gazeteci-yazar Uğur Mumcu suikastinin faaillerini yakalamak amacıyla başlatılan, daha sonra ortaya çıkan bağlantılar üzerine Prof Dr. Ahmet Taner Kışlalı, Prof. Dr. Muammer Aksoy ve Doç. Dr. Bahriye Üçok'un öldürülmesi gibi 22 olayı kapsayan 24 sanıklı "Umut operasyonu" davasında dün karar açıklandı.

Paylaş
Umut davasında 3 idamGazeteci-yazar Uğur Mumcu suikastinin faaillerini yakalamak amacıyla başlatılan, daha sonra ortaya çıkan bağlantılar üzerine Prof Dr. Ahmet Taner Kışlalı, Prof. Dr. Muammer Aksoy ve Doç. Dr. Bahriye Üçok'un öldürülmesi gibi 22 olayı kapsayan 24 sanıklı "Umut operasyonu" davasında dün karar açıklandı. Ankara 2 No'lu DGM, Ferhan Özmen, Necdet Yüksel ve Rüştü Aytufan'ı idama mahkum oldu, 16 sanığa da çeşitli hapis cezaları verildi. Davaya müdahali olarak katılan Uğur Mumcu'nun ağabeyi avukat Ceyhan Mumcu, "Adalet kısmi ve nisbi olarak yerini buldu. Örgütün tamamı İstanbul Adli Tıp Kurumu'nun çabaları sonucu yargı önüne çıkartılmadı" dedi.İdam cezasına çarptırılan sanıkaların avukatı İbrahim Ceylan ise "Çelişkilerin netleşmesi için temyiz ediyorum" diye konuştu. Ankara 2 No'lu DGM'de dün yapılan duruşmada, 15'i tutuklu 16 sanık, müdahil avukatlar ve sanık avukatları hazır bulundu. Mahkeme Başkanı Hüseyin Ekin, dosyanın incelenmesi üzerine, 13 sanığa haklarındaki suçlamalara göre, CMUK'un "Suçun vasıf ve mahiyetinin değişmesi" hükmünü içeren 258/2. maddesi uyarınca ek savunma hakkı verildiğini açıkladı. Duruşmada söz alan sanıklar, suçsuz olduklarını söyleyerek beraatlerine karar verilmesini istediler. Duruşmada söz alan avukat İbrahim Ceylan, müvekkillerinin hazırlık soruşturması sırasında fiziki ve manevi işkenceye maruz kaldıklarını, bunu ihtisas sahibi bir ekip tarafından yerinde keşif yapılarak tespit edilmesi gerektiğini anlatarak, işkence ile ilgili tüm belgelerin Türkiye'nin taraf olduğu İşkenceyi Önleme Komikesi'ne gönderilmesini, oradan gelecek raporlar doğrultusunda hüküm kurulmasını talep etti. Ceyhan'ın talebi konusunda görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı Hamza Keleş, bu taleplerin yargılamanın değişik aşamalarında gündeme getirildiğini hatırlatarak, kabul edilmemesini istedi. Başkan Eken, bir aradan sonra verilen kararı açıkladı. Eken, Ceylan'ın soruşturmanın genişletilmesi talebinin, "Yargılamanın gereksiz yere uzamasına neden olacağı" gereksiyle reddine karar verildiğini bildirdi. Başkan Eken, daha sonra sanıklara son sözlerini sordu. Hasan Kılıç, son sözünde, "Verilecek kararın hukuk tarihine karar bir leke olarak geçmemesini diliyorum" dedi. Diğer 15 sanık ise son sözlerinde, eski savunmalarını tekrar ettiklerini ifade ederek, tahliye ve beraat isteminde bulundular.

9 idam isteniyorduMahkeme Başkanı Eken yaklaşık 3 saatlik bir aranın ardından kararı açıkladı. Esas hakkındaki mütalaaya göre, 9 kişinin Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) "Anayasal düzeni zorla bozmaya kalkışmak" hükmünü düzenleyen 146/1. maddesine göre idamları isteniyordu. Fakat mahkeme heyeti, Ferhan Özmen, Necdet Yüksel ve Rüştü Aytufan'ı idama mahkum etti.Sanıklardan Hasan Kılıç 18 yıl ve Yusuf Karakuş 15 yıl hapis cezası alırken Mustafa Koca, İsmail Koçhan, Şeref Dursun ve Adnan Yükdağ beraat etti. Sanık Arif Tarı'nın "Cürüm işlemek için oluşturulan teşekküle üye olmak" suçundan yargılanması için dosyasının Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine karar verildi. Sanıklardan Derviş Polat ile Yüksel Pakdemir, 3 yıl, 9'ar ay; Mehmet Ali Tekin, Abdülhamit Çelik, Muzaffer Dağdeviren, Fatih Aydın, Mehmet Şahin, Tlip Özçelik, Hakkı Selçuk Şanlı, Mehmet Kassap, Mehmet Gürova, Adil Aydın ve Murat Nazlı 12 yıl 6'şar ay; Yusuf Karakuş 15 yıl, Hasan Kılıç ise 18 yıl 9 ay hapis cezasına mahkum edildi. Sanık avukatlarından İbrahim Ceylan, duruşma sonrası gazetemize yaptığı değerlendirmede, gerçek anlamda dellilerin değerlendirilmediğini söyleyerek, "Çelişkilerin netleşmesi için temyiz ediyorum" diye konuştu. Müdahil Avukat Ceyhan Mumcu ise "Adalet kısmi ve nisbi olarak yerini buldu. İstanbul Adli Tıp Kurumu'nun çabaları ile örgütün tamamı yargı önüne çıkartılmadı" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Arjantin'de devalüasyon

SONRAKİ HABER

'L tipi' emek sömürüsü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...