07 Ocak 2002 22:00

Arjantin'de devalüasyon

Arjantin'de 10 yıldır uygulanan peso-dolar paritesi denkliğine son verilip, peso yüzde 29 devalüe edilirken, acil ekonomi planına kapsamlı önlemler konuldu.

Paylaş
Arjantin'de devalüasyonArjantin'de 10 yıldır uygulanan peso-dolar paritesi denkliğine son verilip, peso yüzde 29 devalüe edilirken, acil ekonomi planına kapsamlı önlemler konuldu. Ekonomi Bakanı Jorge Remes Lenicov, acil ekonomi planı ve devalüasyon kararını TSİ önceki gece televizyon ve radyo haberlerinde duyururken, "Devalüe ediyoruz, çöküntüdeyiz, Arjantin iflas etti" dedi.Remes Lenicov'un açıklamasına göre, dış ticaret ve sermaye işlemlerinde 1 dolar=1.4 peso kuru uygulanırken, Arjantinlilerin sıradan işlemlerinde serbest piyasada dalgalanmaya bırakılan kur geçerli olacak. Arjantin'deki banka hesaplarındaki kısmi dondurmanın süresi de uzatıldı.Remes Lenicov, böylesine ikili kur sistemine ekonomideki kilitlenmeyi açmak ve büyümenin şartlarının hazırlanması amacıyla geçildiğini bildirdi. Mali işlemlerin çoğunda iki günlük banka tatili, döviz piyasalarının da çarşamba gününe kadar kapalı olması kararlaştırıldı.

Acil tedbirler!Acil ekonomi planı uyarınca, hükümet, yerel yönetimler tarafından geçenlerde piyasaya çıkarılan ve ülke genelinde nakit yerine kullanılan bono ve tahvilleri toplayıp, miktarı belirtilmeyen düzeyde yeni federal devlet bono ve tahvilleri çıkarılacak. Böylece, ekonomiye canlılık ve nakit girişi sağlanacak. Dolar bazındaki ipotekli konut kredileri, bireysel krediler ile küçük işletmelere kredilerin ilk 100 bin dolarlık kısmı, eski pariteden, yani peso-dolar birebir denkliğinden pesoya çevrilecek. Bu tür borçların geri kalan kısmı ABD Doları cinsinden kalacak. Bankaların devletin döviz cinsinden tahvillerinden doğacak kayıpları, petrol ihracatından beş yılda alınacak vergilerle finanse edilecek. Hükümet, Arjantinlilerin tasarruflarını ulusal bütçe hesaplarını gelecek iki yılda teminat olarak kullanmaya yetkili kılındı. Halen dondurulan mevduat hesapları yatırıldıkları para birimi cinsinden zaman içinde geri ödenecek. Elektrik, su, gaz faturaları ile kiralar ve kredi kartı borçları dolardan pesoya çevrilecek. Hükümet, fiyat çarpıklıklarını önlemek için temel bazı mallar ve hizmetlerin fiyatlarını geçici olarak düzenlemeye yetkili olacak.Yılda 10 milyon pesodan (7.1 milyon dolar) fazla gelir elde eden ya da malvarlıkları toplamı 5 milyon pesoyu (3.6 milyon dolar) aşan şirketlerin devalüasyondan doğacak kayıpları beş yılda karlarından alınacak vergilerden silinebilecek. Gelecek 90 gün içinde personel çıkartan şirketler normalin iki katı tazminat ödeyecek. Arjantin hükümeti kemer sıkma tedbirleri ve mali denklik içeren 2002 yılı bütçesini bu ay sonlarında sunacak, sürdürülebilir ekonomi planı hazırlayan hükümet, IMF ve diğer kreditörlerden yardım isteyecek. Acil ekonomi planı uyarınca, hükümet bazı yasaları gelecek iki yılda yasama organı Kongre'nin onayına gerek olmaksızın çıkarabilecek.
ÖNCEKİ HABER

Ecevit hediyeleri hazırlıyor

SONRAKİ HABER

Umut davasında 3 idam

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...