07 Ocak 2002 22:00

Ecevit hediyeleri hazırlıyor

En son 2000 yılında ABD'ye giden Ecevit, döndüğünde bir dizi "yapısal reformun" başlayacağını müjdelemişti.

Paylaş
Ecevit hediyeleri hazırlıyorHükümet 2002 yılına hızlı girdi. Henüz bir hafta dolmuşken iki tasarı yasalaştırılırken, bu hafta da toplam beş yasa Meclis gündemine gelecek ve büyük ihtimalle hepsi birer gecede yasalaşacak. Bu süratli mesainin nedeni ise dokuz gün sonra Başbakan Bülent Ecevit'in yapacağı ABD gezisi. Başbakan, Bush'un karşısına çantasında bu yasalarla çıkmak istiyor. Bu da hükümetin Bush'a 2002 yılı hediyesi olacak!En son 2000 yılında ABD'ye giden Ecevit, döndüğünde bir dizi "yapısal reformun" başlayacağını müjdelemişti. Enerjiden telekomünikasyona, tütünden kamu ihalelerine, borçlardan Merkez Bankası ve bankalar yasasına, endüstri bölgelerine kadar bir dizi tasarı 2002'ye kadar yasalaştırılacaktı. Bu acelenin nedeni ise çok geçmeden anlaşıldı. ABD'nin eski Başkanı Bill Clinton Ecevit'in önüne bir "görevler listesi" koymuş ve bu listenin tamamlanması halinde IMF ve Dünya Bankası'nın kredi musluklarının açılacağını söylemişti. Nitekim aynı günlerde Washington'da bulunan ekonomi bürokratları da IMF ile görüşmeler yapmış, 2001 Bütçesi hazırlanmış, program yazılmıştı. Ecevit'in bu ziyareti aynı zamanda Türkiye bütçelerinin ve ekonomik programlarının da artık Washington'dan yazılmasının miladı olmuştu.

2001 gezisiBu "tarihi gezi"den sonra iki yıldır sürüncemede kalan Uluslararası Tahkim Meclis'e sunuldu ve kabul edildi. Üstelik Ecevit henüz ABD'deyken tahkime karşı çıkanları "gericilik"le suçlamış, "Bunlar boğaz köprüsüne de karşı çıkmıştı" demişti. Aynı gezinin daha sonra açığa çıkan ürünlerinden birisi de "sömürge anlaşması" olarak nitelendirilen "ABD-Türkiye Serbest Ticaret Anlaşması" olmuştu. Bu anlaşma ile ABD'li tekeller GAP'ı da kapsayan ülkenin üçte birlik bir bölümünde serbest ticaret bölgesi kuracaklar, bu bölge içindeki yerlerde işçi hakları da dahil her türlü hukuki kısıtlama 10 yıl süreyle geçersiz sayılacaktı. Nitekim anlaşmanın imzalandığı günlerde 32 büyük ABD şirketinin üst düzey temsilcisi, ABD Büyükelçisi Mark Parris başkanlığında GAP'a gezi düzenledi. İşte 2000 yılının bilançosu böyleydi.Şimdi büyük gün gelip çattı. Ecevit hükümeti, ABD'nin verdiği listeyi tamamlamak telaşıyla 2002'ye hızlı girdi ve iki tasarıyı göz açıp kapayıncaya kadar yasalaştırdı. Bu hafta da beş tasarı Meclis'te görüşülecek ve yasalacaşak. Bütün bunları 16 Ocak, Ecevit'in gezisinin başlayacağı güne kadar yetiştirecek.

Hazırlıklar tamamYasa tasarıları içinde en önemli iki tanesi geçtiğimiz hafta kabul edildi. Tütün Yasası ABD'li sigara ve tütün şirketlerinin yıllardır istediği bir düzenlemeydi. Böylece pazar payları azalan ABD'li tekeller büyük bir pazara sahip olacaklar. İkinci önemli yasa ise yine ABD'li tekellerin gözünü diktiği kamu ihaleleri. ABD bu iki tasarıya çok önem veriyordu. Bu hafta görüşülecek tasarılar arasındaki en önemli tasarı ise endüstri bölgeleri. "Yeni kapitülasyonlar" olarak adlandırılan on maddelik bu tasarı ile yabancı sermayeye inanılmaz ayrıcalıklar tanınıyor. Bunların yanında; KİT'lerin ürettikleri mal ve hizmet tarifelerinde değişiklik yapılarak indirimlerin kaldırılmasını öngören tasarı, mali sektöre olan borçların yeniden yapılandırılmasına ilişkin tasarı ve ABD'nin yeni savaş konseptine uygun olarak hazırlanan "Terörizmin Finansmanının ve Terörist Bombalamaların Önlenmesine Dair Uluslararası Anlaşmaların Uygun Bulunduğuna Dair" tasarı da hükümetin Ecevit ziyareti öncesi halledeceği işler arasında.
ÖNCEKİ HABER

Dağ fare doğurdu!

SONRAKİ HABER

Arjantin'de devalüasyon

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...