06 Ocak 2002 22:00

MHP evlatlarının başını yiyor...

MHP yönetimi ve Bahçeli, MHP'ye yıllarını veren Sadi Somuncuoğlu, Enis Öksüz ve Abdulhaluk Çay'ı tasfiye etti.

Paylaş
MHP evlatlarının başını yiyor...Julide Kalıç"Milliyetçilik" rüzgârlarıyla geçtiğimiz seçimlerden ikinci parti olarak çıkan MHP, üç yıla yakın bir süredir iktidar ortağı. Seçimlerden hemen önce Tuğrul Türkeş-Devlet Bahçeli çekişmesinin sona ermesiyle "büyük oranda muhalefetten arınan" MHP, hükümete girerken imajını yenilemek için harekete geçti. Beyaz çorap giymemek, soğan-sarmısak kokmamak, burun karıştırmamak, kafa tokuşturmamak halka açık yerlerde yapılmaması gereken davranış biçimleri olarak belirlendi. Ortalama insan davranışlarının tekrarlandığı Devlet Bahçeli emirleri, "değişim" olarak adlandırıldı. Değişim ilk başta MHP içindeki tüm etkili isimlerce olumlu karşılandı. Ancak ülkücülerin bir kısmının iktidarın nimetlerinden yararlanma umudu suya düşünce parti yönetimine karşı hoşnutsuzluklar yükselmeye başladı. MHP'ye yıllarını vermiş, Sadi Somuncuoğlu, Enis Öksüz ve Abdulhaluk Çay'ın, parti içi dengeler yeniden kurulup, Bahçeli koltuğunu sağlamlaştırdığında koltuklarından edilmesiyle MHP içi muhalefet de yeniden açıkça boy vermeye başladı. Bu üç ismin MHP'nin "Türkçü ve milliyetçi çizgisinden uzaklaşmaya başladığı" gerekçesiyle bayrak açması, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi rahatsız etti.

Sert rüzgârlarBahçeli, kendisiyle ters düşen bakan ve milletvekillerini bir bir görevden almaya başlayınca, parti içindeki muhalif kanat harekete geçti. Bir zamanlar MHP Genel Başkan Yardımcılığı da yapan ve Hacettepe Üniversitesi'nde tarih profesörü olan Abdulhaluk Çay'ın bakanlık görevinden azledilmesiyle sert rüzgârlar esmeye başladı. Somuncuoğlu, Öksüz ve Çay, Meclis kürsüsünden ağır sözlerle Ecevit'i eleştirdiği için partiden ihraç edilen Ali Güngör, MHP içinde mektupçu milletvekilleri olarak bilinen ve Bahçeli'ye gönderdikleri mektupta "MHP yanlış yolda" uyarısında bulunan Kahramanmaraş Milletvekili Edip Özbaş, Yozgat Milletvekili Mesut Türker, Kayseri Milletvekili Sadık Yakut ve Sivas Milletvekili Mehmet Ceylan'ın da aralarında bulunduğu muhalif kanatla hareket ederek, parti içinde "sessiz muhalefeti" örgütleme kararı aldılar.Çay azledilmesinin ardından, Meclis'te Sadi Somuncuoğlu, Enis Öksüz, Edip Özbaş, Mesut Türker, İçel Bağımsız Milletvekili Ali Güngör'ün de destek verdiği bir basın toplantısı düzenledi. Çay, gazetecilerin MHP'den istifa edip etmeyeceği konusundaki sorusunu, "Daha birçok kişinin doğmadığı tarihte ben bu partiye hizmete başladım. 20 yaşında İstanbul İl Gençlik Kolu Başkanlığı yaptım. Dolayısıyla partiden istifa en son düşüneceğimiz şeydir. Şu anda öyle bir şey yok ve aklıma da getirmek istemiyorum" şeklinde yanıtladı.

Kurtken 'kuzu' olduAzil kararını Ecevit'ten duyan ve konu ile ilgili Bahçeli ile konuşma gereği hissetmeyen Çay, kurtken kuzu oluvermiş, Bahçeli ile görüşmemesinin nedenini "Azil kararı verilmiş, konuşmaya lüzum yok. Yani kurt-kuzu hikâyesi. Yenmeye karar verilmişsiniz... Neyin hesabını yapacaksınız, neyi tartışacaksınız?" şeklinde yanıtlamıştı. Mektupçu vekillerden MHP Kahramanmaraş Milletvekili Edip Özbaş ise parti içinde "muhalifler" olarak isimlendirilmelerini doğru bulmayarak, "Bizi muhalif olarak görenlere karşı partinin muhalifi olmadığımızı ve esasını teşkil ettiğimizi göstereceğiz. MHP'nin muhalifleri, bulundukları makam ne olursa olsun, MHP fikrine ve tabanına aykırı fikir taşıyanlardır. Partiyi yüzde 18'lerden 5 - 6'ya düşürenlerdir. Gerçek muhalif budur" demişti.

Ülkü Ocakları'nın desteğiEnis Öksüz'ün muhalifliği ise Telekom krizi sürecinde tabandan büyük destek almasına karşın, koalisyon dengeleri nedeniyle Ulaştırma Bakanlığı'ndan istifa etmesiyle başladı. Arkasına Ülkü Ocakları'nı alan Öksüz, MHP'li gençlere verilen eğitimde etkin hocalardan biriydi. Öksüz, 1997 yılındaki MHP kongresinde Devlet Bahçeli'nin karşısına genel başkan adayı olarak çıkmıştı. Kongre'de Tuğrul Türkeş ile yarışan Bahçeli adına çekilen Öksüz, parti içi dengeler dikkate alınarak, Ulaştırma Bakanlığı ile görevlendirilmişti.MHP'den ilk ipi çekilen kişi ise Sadi Somuncuoğlu oldu. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmasıyla da gündeme gelen ve Meclis'e Cumhurbaşkanlığı adaylık dilekçesini vermek için geldiğinde, MHP Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt, MHP Genel Başkan Yardımcıları Sefkat Çetin ve Ahmet Çakar tarafindan tartaklanan Somuncuoğlu da 1970'lerde ülkücü hareketin en önemli teorisyenlerinden birisi olarak öne çıkmıştı. Binlerce ülkücüyü eğiten ekibin başında bulunan Somuncuoğlu, MHP'nin ilk militanlarından birisi ve Devlet Bakanlığı'ndan azledildikten sonra partisinden ayrılmayarak genel merkeze muhalefet ediyor.
ÖNCEKİ HABER

Meclis yine dişini sıkacak

SONRAKİ HABER

Halk sağlığı bitiriliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...