06 Ocak 2002 22:00

İşçinin özverisi

Şiddetli kar yağışı sonucu kapanan yolların açılması için işçiler büyük bir özveriyle çalışıyorlar.

Paylaş
İşçinin özverisiSultan Özer - Tuna ArıgüçHayatı felç eden yoğun kar yağışı, Ankara'da belediye işçilerine fazla mesai yaptırdı. İşçiler, iki gün süreyle dondurucu soğukta ter döktüler. Gece gündüz çalışan belediye işçileri, araç ve malzeme eksikliği nedeniyle ara sokaklara giremezken, vatandaşlar da belediyelere öfke yağdırdılar.Başkentte yollardan temizlenen karların, kaldırım kenarlarında yığılması ise yayalara zor anlar yaşattı. Ara sokaklarda ve kaldırımlarda yürümekte zorlananlar, "Belediye çalışmaları yalnızca araçlar için mi" sözleriyle tepki gösterdiler. Başkent sokaklarını kardan ve buzdan arındırmaya çalışan belediye işçileri iki gün boyunca aralıksız çalıştılar. Araç ve malzeme eksikliği nedeniyle fazla mesai yapan işçiler, gece boyunca da çalışmalarına rağmen ancak ana caddeleri temizleyebildiklerini belirterek, ulaşılamayan ara sokaklarda oluşan kar yığınları nedeniyle zor durumda kaldıklarını ifade ettiler. İşçiler, "Bütün sokakları, caddeleri temizlememiz gerek. İşleri yetiştiremedik. Bu soğukta ter döküyoruz, araçlar yetersiz, elimizden bu kadarı geliyor" dediler.Çankaya Belediyesi işçilerinden Doğan Özcan, 20 araç ile çalışmaların sürdüğünü belirterek, "Toplam aracımız, yedi romörk ve açık kamyon ile altı greyder. Önceki gece temizleme işlerine başladık. Ben 12 saattir çalışıyorum. Ana caddeleri neredeyse bitirdik ama ara sokaklara yetişemedik. Büyükşehir'in görevi olan ana caddeleri birçok yerde biz temizlemek zorunda kaldık. Bu nedenle işleri yetiştiremedik. Şikayetler oluyor, anında müdahale etmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

Kaldırımlarda kar yığınlarıBaşkentin anacaddeleri, yoğun kar yağışlarından bir gün sonra trafiğe açılırken, kaldırımlardaki karlar bir türlü temizlenmedi. Özel olarak işletilen Ankaray'ın girişlerinde karlar kenarlara yığılırken, insanlar üst geçit ve metro merdivenlerinde zor anlar yaşadı, temizlenmeyen kaldırımlarda yürümekte zorlandılar. Yayalar, belediye çalışmalarının yalnızca trafiğe çıkan araçlar için yapılmasından şikayetçi oldular. Sokağa çıktıklarına pişman olduklarını vurgulayan yayalar, "Kar yağışı yüzünden evlerimize ulaşamadık, yollarda perişan olduk. Şimdi de kaldırımlarda yürüyemiyoruz. Her fırsatta 'Kentimizi çağdaş kent yapacağız' diyenler, böyle durumlarda yaya hizmetlerini düşünmüyorlar" diye öfke yağdırdılar.

İş başa düştü Ara sokaklarda insanlar, evlerinden dışarı çıkabilmek için sokaklarını ve evlerinin önünü oluşan kar yığınlarından arındırmaya çalıştı. Çankaya'daki Birlik Mahallesi'nde oturan Mustafa Oğuz, belediye araçlarının sokağa gelmediğini belirterek, "Evlerin önünü temizlemeye çalışıyoruz. Araçlar yolda kaldı. Belediye yolları açmadı. Asfalt için hem vergi veriyoruz hem para topluyorlar. Bu mahalleden her sokak için 48 milyon lira topladılar. Kar yağdığında da gelip temizlemediler. Oysa biz elimizde kürek, yolları açmaya çalışıyoruz" diye konuştu. İlyas Akçay ise, bina araçlarının yola çıkmadığını belirterek, "Ben kapıcıyım. Gelip gidenler için kapının önünü temizledim. Araçlar hareket edemiyor, bir an önce belediye sokakları açsın" dedi. İller Bankası'ndan emekli olan Mustafa Vural da "Kar yığınları olduğu gibi duruyor. Ara sokaklara belediye gelmedi. Akşam yağdı, bugün temizlenmeliydi" dedi. Dikmen Caddesi'nde de caddeden temizlenen karlar yol kenarlarına yığılırken, hem ara sokaklardan çıkışlar, hem kar yığınları arasında karşıdan karşıya geçişler insanlara zor anlar yaşattı. Bir günlük kar yağışınının başkenti bu hale getirdiğini belirten Ankaralılar, "birkaç gün yağsa herhalde halimiz harap. Baksanıza bir gün geçmiş, hala temizlenmeyen yollar var" dediler.
ÖNCEKİ HABER

Vergiye IMF özerkliği

SONRAKİ HABER

Uzmanlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa