06 Ocak 2002 22:00

Yugoslavya'da banka eylemi

Yugoslavya'nın Batı yanlısı hükümeti, Dünya Bankası emirleri doğrultusunda ülkedeki dört büyük bankayı kapatma kararı aldı.

Paylaş
Yugoslavya'da banka eylemiYugoslavya'nın Batı yanlısı hükümeti, Dünya Bankası emirleri doğrultusunda ülkedeki dört büyük bankayı kapatma kararı aldı. Karara karşı harekete geçen binlerce banka emekçisi, çeşitli eylemler düzenliyor. Bazı şehirlerde emekçiler, banka şubelerini işgal etti. Beobanka, Beogradska Banka ve Investbanka'nın toplam 1000 çalışanı, başkent Belgrad'daki merkez binalarında oturma eylemi yapıyor. Eylemciler, bankaları kapatma kararı geri alınana dek binalardan çıkmayacaklarını belirtiyorlar.

8500 kişi işsiz kalacakKrusevaç, Niş ve Vranje şehirlerinde de banka emekçileri çeşitli protestolar düzenliyor.Ülkenin en büyük bankaları olan Beogradska Banka, Jugobanka, Investbanka ve Beobanka'nın kapanması durumunda, 8500 çalışan işsiz kalacak. İşçi sendikaları, sokağa atılan her 1000 kişinin, diğer sektörlerden 5000 kişinin daha işsiz kalmasına yol açacağını belirtiyorlar. Yugoslavya'da işsizlik oranı, halen yüzde 50 civarında seyrediyor.Hükümet ise, atılanların "yaklaşık yarısının", kurulacak dört yeni mali kurumda işe alınabileceğini söyleyerek eylemleri durdurmaya çalışıyor. Yugoslavya Cumhurbaşkanı Voyislav Koştunitsa, Sırbistan Maliye Bakanı Bozidar Djeliç ve Yugoslavya Merkez Bankası Başkanı Mladjan Dinkiç, konuyu görüştüler.Dört büyük bankanın kapatılmasına ilişkin kararın, Dünya Bankası tarafından alındığı kaydediliyor. Hükümet, bankalara mali desteği keserek onları iflasa sürüklemiş ve yabancı yatırımcıların bu bankaları satın almak istemediğini belirtmişti.Gözlemciler, hükümetin "Batı tarzı ekonomi"ye geçiş için attığı adımlar doğrultusunda, diğer kamu kuruluşlarının da kapanacağını ve onbinlerin işsiz kalacağını dile getiriyor.
ÖNCEKİ HABER

Alman Meclis Başkanı

SONRAKİ HABER

Vergiye IMF özerkliği

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...