06 Ocak 2002 22:00

Parası olan sırayı kapıyor

İngiltere'de sağlık sistemi, sigortalıların aleyhine bir biçimde, 'paralı hasta'ların gelirine bağımlı kılınıyor. Bu özel hastalar, en önemli devlet hastanelerinde sıra beklemiyor.

Paylaş
Parası olan sırayı kapıyorİngiltere'de sağlık sisteminin, halk sağlığından çok "kâr" hedefiyle çalışmasının sonuçları oldukça ürkütücü oldu. Ulusal Sağlık Sistemi (NHS)'ye bağlı en büyük hastanelerde, yeterli parası olmayan hastaların tedavi edilmediği ortaya çıktı. The Observer gazetesinde dün yayınlanan habere göre, bu uzmanlaşmış hastaneler, tedavileri için yüksek miktarda para ödeyebilen hastalara öncelik tanırken, diğerlerini kaderleriyle başbaşa bırakıyor.Observer'ın araştırmasına göre, geçtiğimiz yıl içinde İngiltere'deki en saygın devlet hastanelerinde, 10 binden fazla "özel hasta"ya bakıldı. Parası olmayan 10 bin hastanın hakkının gaspedilmesi demek olan bu uygulama, Türkiye'de de, devlet hastaneleri içinde "paralı muayenehaneler" ve "paralı tedavi saatleri" gibi yöntemlerle hayata geçirilmeye çalışılıyor.

En iyi doktorlar onlaraİngiliz hastanelerinde tedavi olan paralı hastaların yaklaşık yarısının da, yurtdışından geldiği ve İngiliz vatandaşı olmadığı ortaya çıktı. Bu kişiler, zengin oldukları için, tedavi sırası bekleyen "normal hasta"ların önüne konuldular. Özel hastalar, hastanelere başvurdukları anda tedaviye alınırken, diğerleri ya ikinci sınıf hastanelere sevkedildi, ya da sıra beklemek zorunda kaldı. The Observer'ın incelemesine göre, ücret ödeyen hastalar ameliyat listelerinin başına konuluyor, operasyonlarının iptal edilmesi söz konusu olmuyor ve daima, en iyi doktorlar tarafından tedavi ediliyorlar. Bu kişilerin ameliyat saatleri, sık sık daha önce "normal hasta"lara verilen saatlerle çakışıyor. Bu durumda parasız hasta bekleme listesinin alt sıralarına atılırken, paralı hasta hemen ameliyata alınıyor. Tony Blair hükümetinin özelleştirme politikaları uyarınca, devlet hastanelerinin, bu "yağlı müşteri"leri kapmak için özel pazarlama ekipleri oluşturduğu da belirtildi.

Çarpıcı örneklerObserver gazetesi, tek tek hastanelerden çarpıcı örnekler de verdi. Batı Avrupa'da en çok kanser vakası yaşayan ülkelerden biri olan İngiltere'deki en önemli kanser araştırma hastanesi olan Royal Marsden, geçen yıl 2277 özel hastayı tedavi etti. Bunların 300 kadarı, yurtdışından gelmişti. Hastanenin, gelirinin dörtte birini bu özel hastalardan sağladığı belirtildi.Kalp ve akciğer hastalıklarında uzmanlaşmış olan Royal Brompton ve Harefield hastaneleri de, aynı dönemde, 400'ü yabancı olan 2800 özel hasta kabul etti. Great Ormond Street Hastanesi de, yüzde 90'ı yabancı olan 7000 çocuğa kapılarını açtı. Oxford'daki Nuffield Ortopedi Merkezi'nin de, her beş operasyondan birini, özel hastalara yapıyor.

Pazarlama oyunuRoyal Brompton'da, kalp by-pass ameliyatı olmak isteyen sigortalılara, altı ay ila bir yıl arasında bekleme süresi veriliyor. Ancak hastanenin "pazarlama yetkilileri", daha sonra hastalara yanaşıp, "15 bin sterlin ödemeleri durumunda hemen ve istedikleri doktor tarafından ameliyat edilebileceklerini" söylüyorlar. Hastanenin, paralı hastalar için hazırladığı satış broşüründe şu sözler dikkat çekiyor: "Dünyanın dört bir tarafından bize gelen özel hastalarımız, 24 saat boyunca, özel bir hastanenin konforu içinde tedavi edilmektedir. Özel koğuşumuzdaki tüm odalar tek kişiliktir. Özel banyolar, telefon ve uydu kanallarını alan televizyonumuz bulunmaktadır." Royal Brompton, internet sitesinde de "Mastercard, VISA, Eurocard ve Access kredi kartları ile, nakit ve çek kabul ettiğini" duyuruyor.

Kapasite yetersizBu hastanelerin yönetimleri, bu paralı hastaları almamaları durumunda, daha çok sigortalıya bakabileceklerini kabul ettiler. Üst düzey NHS danışman ve cerrahlarının, özel hastalara bakarak kişisel gelirlerini iki kat artırdığı, operasyon başına 3000 sterlini bulan paralar aldıkları da kaydedildi. Ancak aynı hastalara bakan hemşire ve diğer personel, bu işi normal mesailerinde yapıyor ve ekstra para almıyorlar.İngiliz hükümeti, daha önce sık sık "sağlık sistemi reformu"ndan söz etmiş, sistemdeki en önemli sorunun parasızlık değil, "yatak, doktor ve hemşire yetersizliği" olduğunu vurgulamıştı. Gerçekten de geçen yıl, NHS'ye bağlı hastanelerin bütçesi, 700 milyon sterlin fazla vermişti. Durum buyken, sigortalı hastaların sıra ve zamanını özel paralı hastalara ayırmak, skandal olarak niteleniyor.Sağlık sektöründe örgütlü olan UNISON sendikasının sözcüsü, konuyla ilgili açıklamada, "Hükümet sağlık sistemine daha çok para aktarmaya başladı. Bu nedenle, özel hastalara, NHS'de tedavi satın alamayacaklarını söylemenin zamanı geldi. Bu, sıra çiğnemekten başka bir şey değil" diye konuştu.
ÖNCEKİ HABER

Munzur gözeleri

SONRAKİ HABER

Alman Meclis Başkanı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...