05 Ocak 2002 22:00

Biz altı ay felaket yaşıyoruz

Türkiye'de en ağır kış koşullarının yaşandığı Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki belediye başkanları, kışın karla mücadele çalışmaları için ek ödenek istedi.

Paylaş
Biz altı ay felaket yaşıyoruzBelediye, Karayolları Genel Müdürlüğü ve Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün çalışmalarının yetersiz kalması, karın Türkiye'deki hakimiyetini dün de sürdürmesine neden oldu. İki gündür yağan kar, bütün yurdu ablukaya aldı. Türkiye'de en ağır kış koşullarının yaşandığı Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki belediye başkanları, kışın karla mücadele çalışmaları için ek ödenek istedi. Erzurum, Erzincan, Kars, Ardahan, Ağrı, Muş, Bingöl ve Tunceli illerinin belediye başkanları, bütçelerinin büyük kısmını karla mücadeleye ayırdıklarını belirterek, "Karakış alınyazımız. Ama sıkıntımız hafifletilmeli" dediler. Erzincan Belediyesi Başkanı Erkan Karaman, bir hafta sürekli yağış olması halinde, karın kaldırılması ve temizlenmesi için gerekli imkânlarının olmadığını söyledi. Devletten gerekli hiçbir desteği alamadıklarını söyleyen Karaman, "Bir gün makinelerimizi şantiyelere çeker, işçileri belediye binasında oturtup, yağan karla halkımızı baş başa bırakırsak, o zaman sanırım devletin başındakilerin aklı başına gelir" dedi. Tunceli Belediyesi Başkanı Hasan Korkmaz ise, önceki gün Tunceli-Ovacık Karayolu'na düşen çığı hatırlatarak, tüm ekiplerin seferber olmasına rağmen bu yolun 15 saatte açıldığını söyledi. Karı şehir merkezinden kaldırma görevinin sadece belediyelere ait olduğunu anlatan Korkmaz, belediyelerin elindeki kısıtlı imkânlarla bu işin altından kalkmalarının mümkün olmadığını kaydetti. Ardahan Belediyesi Başkanı Teoman Güngör ve Ağrı Belediyesi Başkanvekili Osman Karaca ise buzlanan yolları tuzlamak için 2 yıldır Karayolları'ndan hibe olarak tuz aldıklarını dile getirerek, personele verilmesi gereken maaşları karla mücadele çalışması için aktardıklarını kaydettiler. Karla mücadeleye bu yıl Erzurum'da 500 milyar liranın üzerinde para harcanırken, Kars'ta 300, Erzincan'da 250, Tunceli ve Bingöl'de 200'er, Muş ve Ağrı'da 150'şer, Ardahan'da ise 100 milyar liranın üzerinde harcama yapıldığı öğrenildi.

Tüm yurt etkisinde Sakarya'da, kar nedeniyle Taraklı ve Kocaali ilçe yolu ile 410 köy yolu ulaşıma kapandı. Diğer ilçe yollarında ise ulaşım tek şeritten güçlükle sağlanıyor. Ulaşımdaki güçlük nedeniyle çok sayıda esnaf, işyerine ulaşamadı. Enerji hatlarındaki arızalar nedeniyle de birçok köye elektrik verilemiyor.Bolu'da da, 2 gündür etkili olan kar yağışı nedeniyle 114 köy yolu ulaşıma kapandı. D-100 Karayolu'nun Bolu Dağı kesiminde kar kalınlığı 30 santimetreye ulaştı. Hava sıcaklığının dün gece -15 dereceye kadar düştüğü kentte ev ve işyerlerinin çatı altlarında buzullar oluştu. Kar kalınlıkları Kartalkaya'da 2.5 metreye ulaştı. Sivas-Tokat, Malatya ve Kayseri karayolları da dün trafiğe kapandı. Çankırı merkez ve ilçelerine bağlı 369 köy yolundan 303'ü kapandı. Samsun, Ordu, Amasya ve Sinop'ta da yaklaşık 2000 köy yolu ulaşıma kapandı. Ege Bölgesi'nde 7 yerde ulaşım dün de sağlanamadı. 1978 yılından sonra İzmir'de ilk kez yaşanan yoğun kar yağışı İzmir'i beyaza boyarken halka zor anlar yaşattı.

Ölüm haberleri bitmiyor Hayatın felç olduğu İstanbul'da kar yağışı dün de sürdü. TEM Otoyolu'nda mahsur kalan birçok vatandaşa dün ulaşılmaya başlandı. Türk Hava Yolları (THY)'nin, iç ve dış hatlarda dün yapılması gereken birçok seferi, elverişsiz hava şartları nedeniyle iptal etti.Kar yağışı dün de yurt genelinde devam etti ve hava sıcaklıkları önceki güne oranla daha da düştü. Ve havalar soğudukça ölüm haberleri gelmeye başladı. İstanbul, Gebze ve Gaziantep'te altı kişi kömür sobasından sızan karbonmonoksit gazından zehirlenerek öldü. Mersin'de ise, bir kişi donarak öldü. Mesudiye Mahallesi 5114 Sokak'taki evinde yalnız yaşadığı bildirilen Bülent Mayalı (40) balkonda donmuş halde bulundu. Mersin Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Mayalı tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Yetkililer, Mayalı'nın alkollü olduğunun belirlendiğini bildirdiler. Başkentte de yaşam dün felç durumunu korudu. Önceki akşam saat 21.00'dan itibaren kent içi ulaşım tamamen durdu. Açık hattaki kar birikmesi nedeniyle metro seferleri de uzun süre yapılamadı. Belediyelerin kar temizleme ve yolları tuzlama çalışmalarında yetersiz kalması nedeniyle önceki akşam saatlerinde onbinlerce kişi iş ve okullarından evlerine güçlükle gitti. Gazi Üniversitesi ve ODTÜ'de eğitime ara verildi. Trafiğe kapanan yollardan ana bulvar ve caddeler dün sabah saatlerinden itibaren kısmen temizlenerek trafiğe açıldı. Başta ara sokaklar olmak üzere pek çok yol ise günboyu trafiğe kapalı kaldı. Bu arada önceki günden dün öğle saatlerine kadar Ankara'da 115'i aşkın trafik kazası meydana geldi.
ÖNCEKİ HABER

Yabancılar için seferberlik!

SONRAKİ HABER

Kriz veremi de hortlattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...