04 Ocak 2002 22:00

Tütünde büyük ihanet

Cumhurbaşkanı Sezer'in "ulusal çıkarlara aykırı" olduğunu belirterek veto ettiği Tütün Yasası'nı virgülüne dokunmadan yeniden kabul eden Meclis, yeni veto engelini aştı.

Paylaş
Tütünde büyük ihanetSultan ÖzerTEKEL'in özelleştirilmesinin yolunu açan ve 600 bini aşkın tütün ekicisini uluslararası sigara lobilerinin eline teslim eden Tütün Yasası'nı, Cumhurbaşkanı'nın yeniden vetosunu engellemek için virgülüne dahi dokunmadan çıkaran hükümet, yedi gün içinde sekiz yasa çıkarmayı da programına alarak, Başbakan Bülent Ecevit'i ABD'ye "ödevlerini tamamlamış" bir öğrenci olarak göndermeye çalışıyor.Hükümet, önceki gün geceyarısı çıkardığı Tütün Yasası'yla, 600 bini aşkın tütün ekicisinin ipini de çekti. Tekel'in özelleştirilmesine olanak sağlayan, yerli tütün ekimini yok denecek kadar aza indiren, 1 Ocak'tan başlayarak da tütün desteğini kaldıran yasa ile hükümet, her halükârda IMF ve ABD'nin emrine amade olduğunu bir kez daha sergiledi.Meclis tatile girmeden, 20 Haziran 2001'de Tütün Yasası'nı yine bir geceyarısı operasyonuyla çıkaran hükümet, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in vetosuyla karşılaştı. Cumhurbaşkanı Sezer, "tütün üretimini yok edici ve sigara pazarını tümüyle dışalıma dayandırıcı sonuçlar doğuracağı, TEKEL'in elindeki fabrika ve işletmelerin gerçek değerlerinin çok altında satılacağı" tehlikelerine karşı yasayı veto etti. Ancak hükümet yasayı Meclis'den hızla yeniden geçirdi. Yasa, hiçbir değişiklik olmadan çıkarıldığı için Cumhurbaşkanı Sezer'in yasayı yeniden veto hakkı da elinden alınmış oldu. Yasayı onaylamak zorunda olan Cumhurbaşkanı Sezer'in, Anayasa Mahkemesi'ne dava açması bekleniyor.

Milletvekillerine takipTütünü hallettikten sonra diğer IMF yasalarını da sıraya koyan hükümet, cumartesi ve pazar dahil yedi günlük sürede 8 yasayı çıkarmak için düğmeye bastı. Muhalefet partilerinin engelleme çabalarına karşı milletvekillerini sıkı takipte tutan hükümet, devam etmeyen milletvekillerine sopasını göstermekten de çekinmiyor. İçtüzüğün 91'inci maddesi uyarınca temel kanun olarak görüşülmesi kabul edilen Kamu İhale ve Kamu İhale Sözleşmeleri Hakkında Yasa tasarıları da Meclis'in öncelikli gündeminde. Zaten içtüzüğü değiştirerek yasaları kısa sürede çıkarma yetkisini alan hükümet, uzun yasaların kısa sürede görüşülmesi için de sık sık temel kanun önerisini getiriyor. Böylece onlarca maddesi tek madde olarak görüşülen yasalar, 2-3 gün içinde, tartışılmadan Meclis Genel Kurulu'nda kabul ediliyor. 70'i aşkın maddeden oluşan Kamu İhale Yasa Tasarısı 5 bölüm, Kamu İhale Sözleşmesine İlişkin Tasarı ise 2 bölüm halinde, kısa sürede görüşülerek kabul edilmesinin önü açıldı.

Gece yarısına kadarMeclis, önümüzdeki hafta da 14.00-19.00 ve 20.00- 24.00 saatleri arasında çalışarak kamu kurum ve kuruluşlarının ürettikleri mal ve hizmetlerden indirimlerin kaldırılması, emlak vergisi ve doğalgazın akaryakıt tüketim vergisi kapsamına alınmasını öngören tasarıyı, Endüstri Bölgeleri Yasa Tasarısı'nı, reel sektör ve bankacılıkla ilgili bazı yasalarda değişiklik yapılması ile 'Terörizmin Finansmanının ve Terörist Bombalamaların Önlenmesi'ne dair uluslararası anlaşmaların uygun bulunduğuna dair iki ayrı tasarıyı bu süre içerisinde görüşüp yasalaştıracak.
ÖNCEKİ HABER

At, kovboy şapkası ve nehir

SONRAKİ HABER

Tütün üreticisinin canı yanacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...