04 Ocak 2002 22:00

Saddam'ı devirmek şart

Dokuz senatörden oluşan bir Amerikan heyeti, Ecevit'i ziyaret etti. Ziyaret sonrasında bir açıklama yapan Senatör Lieberman, Ecevit'in Irak'la ilgili tutumuna yanıt verdi.

Paylaş
Saddam'ı devirmek şartAmerikalı Senatör Joseph Lieberman, "teröre karşı savaşın, Irak'taki Saddam Hüseyin rejimi devrilinceye kadar bitmeyeceğini" söylerken, bu konuda Türkiye ile danışma içinde olunacağını Başbakan Bülent Ecevit'e ilettiğini söyledi.Lieberman başkanlığındaki ABD Kongre üyeleri, Ankara'daki temasları çerçevesinde, Ecevit tarafından kabul edildi. Ecevit ile yaklaşık bir saat süren görüşmeden sonra açıklama yapan Lieberman, Irak konusuna değinirken, bu konuyla ilgili önemli tartışmalar yapıldığını hatırlattı ve şunları söyledi: "Teröre karşı savaş, Saddam rejimi devrilinceye kadar bitmez. Bu konuda her şeyin Türkiye ile danışma içinde yapılacağını da Başbakan Ecevit'e ilettim." Ecevit ile görüşmelerinde Türkiye'nin ABD'nin terörizmle savaşına verdiği "kritik ve önemli" desteği için teşekkür ettiklerini belirten Lieberman, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu, terörizme karşı bir savaştır, İslam'a karşı değil. Türkiye modernleşmeyi, hoşgörüyü ve demokrasiyi kucaklayabilen, parlayan bir İslam ülkesi örneğidir."Daha sonra söz alan Senatör John McCain ise ABD'de Irak konusunda ortak bir karar bulunmadığını söyleyerek, "Ancak Saddam rejiminin ABD'nin güvenliğine tehdit olduğu yolunda ve her türlü terörün kaynağının kurutulması gerektiği konularında ortak kanaat var. Bu konular Başbakan Ecevit'in ABD ziyareti sırasında da değerlendirilecek. Türkiye'nin Irak'ın toprak bütünlüğü konusundaki hassasiyetini biliyoruz" dedi.Bir gazetecinin, Türkiye'nin Körfez Savaşı sırasındaki maddi kaybına dikkat çekmesi ve olası bir yeni Irak operasyonunda Türkiye'nin zararlarının karşılanıp karşılanmayacağını sorması üzerine, McCain şunları söyledi: "Biz Türkiye ile ticari ilişkilerimizin geliştirilmesini ve iki ülke arasındaki ticari engellerin kaldırılmasını savunuyoruz. Dürüstçe söylemek gerekirse bunun karşılanması çok zordur, ancak sanırım bu konular yine Başbakan Ecevit'in ABD ziyareti sırasında ele alınacaktır." Lieberman, bir başka soru üzerine, Türkiye'nin Afganistan'da görev yapacak uluslararası güce daha sonra komuta etmesini "iyi bir fikir" olarak niteleyerek, bunu desteklediklerini bildirdi. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


HADEP'ten Başsavcı'ya tepkiHADEP Genel Başkanı Murat Bozlak, partileri hakkında 29 Ocak 1999'da açılan kapatma davasının hızlandırılması istemini eleştirerek, seçim ve ülke barajının tartışıldığı bu günlerde HADEP'in yükselişinin hazmedilemediğini ifade etti. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun HADEP hakkındaki kapatma davasının hızlandırılmasını istemesini eleştiren Bozlak, dün yaptığı yazılı açıklamada, olayın demokrasinin ne denli elzem olduğunu gösterdiğini ifade etti. Çoğulculuk, katılımcılık, farklı anlayışların kendilerini bir arada özgürce ifade edebilmelerinin demokrasinin gereği olduğuna işaret eden Bozlak, siyasi partilerin de demokrasinin vazgeçilmez unsurları olduğunu vurguladı. Bugüne değin onlarca partinin, hatta bir dönem tüm siyasi partilerin topluca kapatıldıklarına dikkat çekerek, bundan demokrasinin ve ülkenin kazançlı çıkmadığının altını çizdi. Anayasa'da parti kapatmaların önüne geçilmesi için yapılan değişiklikleri görmezden gelme anlayışında ısrarı anlamadıklarını ifade eden Bozlak, partileri hakkında açılan ve hiçbir somut ve haklı delile dayanmayan davanın lehlerine sonuçlanacağına inandıklarını dile getirdi. Hukuki bir talebin, iddianame mantığıyla hazırlanıp Anayasa Mahkemesi'nden önce basın yoluyla kamuoyuna duyurulmasının ve HADEP hakkında haksız suçlamalarda bulunulmasının, seçim ve ülke barajının tartışıldığı günlerde HADEP'in yükselişini hazmedemeyen çevrelerin kaygıları olduğunu ifade eden Bozlak, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın tutumundan vazgeçmesini istedi. Savcıların kamu yararını gözetirken, aleyhine dava açtığı kişi ve tüzel kişilerin hak ve menfaatlerini de korumakla mükellef olduklarını da hatırlatan Bozlak, HADEP'e gönül verenleri, demokrasiye inanan herkesi partiye üye olmaya, sahip çıkmaya çağırdı.
ÖNCEKİ HABER

Yine bile bile lades!

SONRAKİ HABER

At, kovboy şapkası ve nehir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...