04 Ocak 2002 22:00

İngiltere'de demiryolu kaosu

Çarşamba gece yarısından itibaren başlayan iki günlük demiryolu grevi, İngiltere'nin güneyinde büyük bir trafik kaosuna neden oldu.

Paylaş
İngiltere'de demiryolu kaosuArif BektaşÇarşamba gece yarısından itibaren başlayan iki günlük demiryolu grevi, İngiltere'nin güneyinde büyük bir trafik kaosuna neden oldu. İstasyonlarda binlerce kişi saatlerce bekledi. Binlerce kişi işine gidemedi. İşçilerin ücret artışı, çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve güvenlik önlemlerinin alınması doğrultusundaki talebine kulak tıkayan işveren şirket South West Trains, ulaşım kaosuna işçilerin neden olduğunu öne sürüyor. Patronlara cevap veren işçiler ise, "Kaosa neden olan, geleceğimiz ve işimizi tehlikeye atan işverendir" dediler.

Trenlerin yüzde 95'i durduToplam 2700 işçinin çalıştığı South West Trains'de işçilerin tamamına yakını greve katıldı. Her gün yapılan toplam 1700 tren seferinden sadece 100'ü gerçekleştirilebildi. Bu seferleri yapanlar yine, halkın acil sorunlarını çözmek isteyen grevci işçiler oldu. Milyonlarca sterlin zarara giren şirketin günlük olarak yaptığı seferlerin yüzde 95'i durdu.Demiryolu İşçileri Sendikası (RMT), yaptığı açıklamada, grevin büyük bir başarı ile devam ettiğini belirtti. Sendika, pazartesi ve salı günleri Tren Sürücüleri Sendikası (ASLEF)'na üye işçilerin de greve çıkmasıyla ikinci iki günlük grevin de yapılacağını ve bunun, patrona daha pahalıya mal olacağını belirtti. RMT, patronların hâlâ şansı olduğunu ifade ederek, görüşme masasına oturma çağrısını yineledi.

'Politikacılar sorumsuz'Grev nedeniyle yüzbinlerce kişi işine gidemedi ve günü evinde geçirdi. Özel araçlara yüklenilmesinden dolayı karayollarında büyük bir kaos yaşandı. Güneye giden birçok yolda trafik saatlerce açılmadı. Özel otobüs seferlerinin de düzenlendiği haber verilirken, düzen politikacıları sendikacıları suçlayarak, bu kaosa sendikacıların 'sorumsuzluğunun' neden olduğunu öne sürdüler. Parlamentodaki üç partinin yaptığı bu yöndeki açıklamalara cevap veren RMT yöneticileri, asıl sorumsuzluğu gösterenin politikacılar olduğunu belirttiler.Günlerdir yapılan görüşmelerden sonuç alamayan demiryolu işçileri, çarşamba gece yarısından itibaren iki günlük greve başlamıştı. Bu grevden sonuç alınmaması durumunda pazartesi ve salı günleri de greve çıkacak olan demiryolu işçileri, ücretlerine 3 yıl için yüzde 15 oranında zam istiyor. Patronlar ise, 18 ay için yüzde 7.6 oranında zam dayatıyor.
ÖNCEKİ HABER

Unocal'ın adamı temsilci oldu!

SONRAKİ HABER

Tekellerin yeni iktidar formülü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...