03 Ocak 2002 22:00

'Taşlar yerine oturmalı'

Lastik-İş Olağanüstü Genel Kurulu'nda 65 delegeyle temsil edilecek olan İstanbul Şubesi, Genel Başkan Vahdettin Karabay'ın listesini destekliyor.

Paylaş
'Taşlar yerine oturmalı'Şengül KaradağLastik-İş Sendikası İstanbul Şube Başkanı Fedayi Öztürk, sendika içerisinde 1,5 yıldır yaşanan olumsuzluklar nedeniyle olağanüstü genel kurula gidildiğini söyledi. Genel kurulda şube olarak Genel Başkan Vahdettin Karabay'ın listesini destekleyeceklerini bildiren Öztürk, kendi adaylığı konusunda ise "Belli değil" dedi. Lastik-İş Merkez Yönetim Kurulu'nun 1999'un Mayıs ayında yapılan genel kuruldan sonra hiçbir zaman düzenli toplanamadığını ve sağlıklı politikalar oluşturamadığını belirten Fedayi Öztürk, "Örneğin örgütlenme politikası ne olacak? Ya da bu kriz ortamında TİS taktiğimiz ne olacak? Bunların hiç birisi yönetim kurulunun bütünlüğü içerisinde değerlendirilip bir politika haline getirilemedi" dedi. Şubeler olarak genel merkezi hiçbir zaman yanlarında bulamadıklarını ve bundan rahatsızlık duyduklarını söyleyen Öztürk, "İzmir Şubesi'nin rahatsızlıkları vardı, Sakarya Şubesi'nin rahatsızlıkları vardı. İzmit'te yaklaşık 6 ay önce bir genel kurul yaşandı. Aslında olayı ateşleyen o genel kuruldu. Bu süreç esasta İzmit Şube Genel Kurulu'nda Brisa'nın dışarıda bırakılmasıyla başladı" diye konuştu.

Brisa dışarıda kalınca Fedayi Öztürk, yaşananları söyle anlattı: "İzmit Şube Genel Kurulu'nun üç ana fabrikada, yani Brissa, Pirelli, Goodyear'da çalışan işçileri kapsaması gerekiyordu. Ancak Genel Sekreter Abdullah Karacan, kendisine ve ekibine karşı olan Brisa'yı şu veya bu şekilde, ayak oyunlarıyla dışarıda bıraktı. Bu şekilde İzmit'teki genel merkez delegelerinin kendisinin olması için çaba sarf etti. Neticede delegeyi kazanma düşüncesi normaldir, ama topu topu üç tane fabrika içerisinde oldukça da önemli olan Brisa'yı genel merkez ve şube yönetiminin dışında bırakırsanız, zaten toparlanma süreci yaşamaya çalışan sendikayı iyice parçalamış olursunuz. Brisa'sız o bölgede hemen hemen hiçbir şeyin yürümesi mümkün değil. Toplusözleşmeyi tıkar, sendikayı tıkar, bütünleşmenin zorlaşmasına neden olur. Dolayısıyla bu sorunlar çok kısa sürede başgösterdi." Pirelli ve Brisa'da yaşanan işten atmaların ve bunlara karşı yapılan eylemler sırasında bütünlüğün sağlanamamasının huzursuzluğu artırdığını belirten Öztürk, Pirelli ve Brisa delegelerinin çok kısa sürede topladıkları imzalarla şubede olağanüstü genel kurul yapılması talebinde bulunduklarını söyledi. Öztürk, "Sonuç itibariyle şube için olağanüstü genel kurul düşünülürken, merkez için genel kurul kararı alındı" dedi. "Abdullah Karacan'ın İzmit'tekine benzer tutumunun başka yerlerde de başgöstermesi sonucunda yönetim kurulunun kendi arasında kavgalar yaşadığını" anlatan Öztürk, "bu durumun böyle gidemeyeceğine" karar verildiğini söyledi.

Karabay'dan açık tavır Genel Başkan Vahdettin Karabay'ın şu ana kadar "idare eder" bir tavır içerisinde olduğunu ancak son 1,5 aydır açık tavır aldığını ve Genel Sekreter'le birlikte yürümesinin mümkün olmadığını söylediğini anlatan Öztürk, İstanbul Şubesi olarak Karabay'ın oluşturduğu listeyi destekleyeceklerini bildirdi. Genel Sekreter Abdullah Karacan'ın "İzmit Şubesi'ne güvendiğini", ancak bu şubenin de blok olmadığını belirten Öztürk, Vahdettin Karabay'ın Pirelli'den, TİS Daire Başkanı İrfan Gümrük'ün de Goodyear'dan çıktığını hatırlattı. Zaten olağanüstü talebinin ilk olarak İzmit Şubesi'nden geldiğine dikkat çeken Fedayi Öztürk, "Orada yalnızca genel sekreter etrafında bütünlük oluşması sıfır. Kaldı ki, sadece İzmit Şubesi'yle hiçbir şey olmuyor" dedi.

'Adaylığım belli değil'Adapazarı ve İzmir şubelerinin Karabay'ı destekleyeceklerini söyleyen Öztürk, "Kendisinin aday olup olmayacağı" yönündeki sorumuza ise şöyle yanıt verdi: "İzmit'ten lastik işçisi arkadaşlar geldiler buraya. 'Başkan biz seni genel merkezde görmek istiyoruz' dediler. Adapazarı'ndan, Kartal'dan İzmir'den arkadaşlar da aynı şeyi söylüyorlar. Onlara teşekkür ediyorum. Ama esas olarak kendi şubemizin tutumu önemli; durumu değerlendiriyoruz. Sendikada değişim dönüşüm kiminle daha iyi sağlanacaksa onun aday olması gerekiyor. O yüzden kendimle olarak şimdilik 'belli değil' diyebilirim."Olağanüstü genel kurulda ne yazık ki sendikal politikaların tartışılması olanağı bulunmadığını belirterek "Keşke işler iyi gitmiş olsaydı da genel kurulumuzu olağanüstü değil de olağan yapsaydık. Çünkü bu genel kurul yeniden taşların yerine oturmasını sağlayacak. Bizim desteklediğimiz ekip kazanırsa, doğru politikalar olağan genel kurula sunulabilir" diyen Fedayi Öztürk, şube olarak sendikanın da DİSK'in de sorunlarına kayıtsız kalamayacaklarını söyledi.
ÖNCEKİ HABER

Çocuklara kıydı efendiler

SONRAKİ HABER

Üniversitenin çekirdekçisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...