03 Ocak 2002 22:00

Almanya'da yeni yılın getirdikleri

Almanya'da 2002 yılıyla birlikte yürürlüğe giren bir dizi yeni yasa, sosyal hayatta ciddi değişiklikler getiriyor.

Paylaş
Almanya'da yeni yılın getirdikleriYeni yılla birlirkte yürürlüğe giren yasalarla Almanya, emekçilerin sosyal hakları bakımından, geriye gidiyor. Emeklilik reformu, tüketicileri koruma yasaları, Avrupa ortak para birimine geçiş gibi yasal düzenlemeler, yeni yılın ilk günüyle birlikte yürürlüğe girdi. Yeniliklerin önemli bir bölümü işçi ve emekçilerin kazanılmış haklarının gaspı anlamına gelirken, "sus payı" niteliğindeki kimi düzenlemeler ise, halka kısa vadede yeni haklar getiriyor. Almanya hükümeti, uzun vadedeki hak gaspı politikalarını hayata geçirebilmek için, bazı sosyal ödenekleri artırıyor.

Yeni emeklilik yasasıYeni yılla birlikte yürürlüğe giren önemli düzenleme, özel emeklilik uygulamasının başlatılması. Kısa vadede, yasal emeklilikle birlikte yürüyecek olan özel emeklilik uygulaması devlet tarafından teşvik edilecek; uzun vadede ise, emekliliğin tamamen özel şirketlere devredilmesi politikasının uygulanması bekleniyor.Emeklilik sisteminin eksikliklerinin giderilmesi, adı altında getirilen emeklilik reformu uyarınca, işçiler 2002 yılında brüt ücretlerinin yüzde 1'ini ek özel emeklilik için tasarruf etmek zorunda. Bu oran 2004'te yüzde 2, 2006 yılında yüzde 3, 2008 yılında ise yüzde 4'e çıkacak. Bu zorunluluğu getiren devlet, tasarrufun değerlendirileceği alanları da belirliyor. Şimdiye kadar 3 bin 400 özel şirket bunun için, devletten "güvenlik sertifikası" aldı. Uygulamaya göre, 60 yaşına kadar biriken tasarruflarını çekmeyen bir özel sigortalı, 65 yaşından itibaren çifte emeklilik maaşı alabilecek. İşletme düzeyindeki emeklilik uygulamasında da bazı değişiklikler yapıldı. Türkiye'deki, "zorunlu tasarruf fonu"na benzer bir "emeklilik fonları" kuruldu. Türkiye'deki zorunlu tasarruf fonu uygulamasına son verilmesine rağmen, emekçilerin burada biriken ana paraları ve nemaları halen geriye ödenmedi.

Sağlık alanındaki değişikliklerKamusal sağlık sigortasından yararlananların, diğer sigorta sistemlerine geçişlerini kolaylaştırılması da, Almanya'da yeni yılla birlikte yürürlüğe giren düzenlemelerden. Yeni uygulama uyarınca sigorta değiştirmek, başvuru tarihinden iki ay sonra mümkün olacak. Önümüzdeki yıldan itibaren sigortalarını değiştirmek üzere başvururlarsa, 18 ay boyunca seçtikleri yeni sigorta şirketinde kalmak zorunda bırakılacaklar.Düşkün durumdaki yaşlıların evde bakımı için yapılan harcamalara verilen destek ise, yılda 460-900 euro arasında artırılacak. Ayrıca yaşlılar yurtlarının devlet denetimine açılması için yapılan düzenleme de, yine yeni yılın ilk gününde yürürlüğe girecek. Huzurevlerinde yaşayanları bu kurumların yönetiminde daha fazla söz sahibi kılan diğer bir yasal düzenleme de, yine bu yeniliğin bir parçası.

Çalışma yasalarıBu alanda yapılan en önemli değişikliklerin başında, taşeron işçi firmalarına sağlanan kolaylıklar geliyor. Bugüne dek bir başka firmaya en fazla bir yıllığına işçi kiralayan taşeron firmalara sunulan yeni olanaklar uyarınca, bu süre iki yıla çıkarılacak.Meslekte ilerleme kurslarına giden işçilerin yerine, bu sürede bir işsizi çalıştıran işverenlerin, yeni geçici personele ödediği ücretin yarısı, bazı durumlarda da tamamı devlet tarafından karşılanacak. Ancak bu uygulamanın süresi 12 ayla sınırlı tutulacak.Çalışma dairelerinin gösterdiği işleri kabul etmeyenlere uygulanan yaptırımlar sertleştirilecek. Çalışma dairelerinin hizmetinden yararlanmayı reddedenlere 12 ay boyunca işsizlik parası ödenmeyecek.

Ortaboy işletmelerBu alanda yapılan düzenlemelerin, orta ölçekli işletme sahiplerine önümüzdeki yıl yarım milyar Euro'luk ek gelir getireceği tahmin ediliyor. Buna göre bu kişiler, ortağı oldukları firmalardaki paylarını satıştan elde ettikleri gelirleri vergilendirme yükümlülüğünden kurtulacaklar. İşletme sahiplerinin yaptığı gelir vergisi kaçakçılığı nedeniyle vergi dairelerinin uğradığı yıllık zararın 22 milyar markı bulduğunu söyleyen Maliye Bakanlığı, bu alandaki cezai yaptırımların sertleştirileceğini açıkladı. Yeni uygulamalar yürürlüğe girerse, kaçırılan verginin sadece 2,5 milyar euroluk bölümü devlet kasasına aktarılacak.

Yeni vergiler geliyorVergi yasalarında yapılan değişiklikler sonucunda tütün ve sigorta vergileri artacak. Tütün vergisine önümüzdeki yıl 1 cent, 2003'ten itibaren de 1 cent daha zam yapılacak. Sigorta vergileri de 1 Ocak 2002 tarihinden itibaren 1 puan artırılacak. Her iki zam ile elde edilecek yaklaşık 3 milyar tutarındaki gelir, "terörle mücadele" adı altında yürürlüğe sokulan yeni yasaların finansmanı için kullanılacak.Çevre vergisinin 4. ayağının yeni yılla birlikte yürürlüğe girmesi nedeniyle akaryakıt fiyatları 6 fenik (3,07 cent) zamlanacak. Yeni çevre vergisi kapsamında elektrik fiyatlarına da 0,5 fenik (0,26 cent) zam yapılacak.
ÖNCEKİ HABER

Meclis'in IMF maratonu başladı

SONRAKİ HABER

Hizmet-İş'e protesto

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...