30 Ağustos 2011 10:28

Vadim o kadar yeşildi ki…

İzmir’in Ödemiş İlçesi Pirinççi köyü arazileri üzerinde DSİ’nin yaptığı Bademli Barajının gövde inşaatı çalışmaları hızla sürüyor. Tarımsal sulama amacıyla yapıldığı söylenen baraj nedeniyle birinci sınıf verimli tarım arazileri sular altında kalacak. Bir zamanlar yemyeşil meyve fidanları

Vadim o kadar yeşildi ki…
Paylaş
Mehmet Saydam

Barajın proje aşamasında DSİ tarafından köylülere anlatılanlar, nasıl bir şeyle karşı karşıyla olduklarını bilmeyen yöre köylülerini sevindirmiş önce. Görüştüğümüz köylüler, barajla ilgili kendilerine anlatılanlardan sonra herkeste, “köyümüz baraj köyü olacak, arazilerimiz sulanacak, istimlâk edilen arazilerimize iyi paralar verilecek, balıkçılıktan, turizmden faydalanacağız” düşüncesi oluştuğunu, bu işe son derece sevindiklerini söylüyorlar. Barajın sınırları ve sular altında kalacak arazilerin şekillenmesi ile bu sevinç dalgası kısa zamanda endişe ve tepkiye dönüşmüş. Kafalarındaki onlarca soruya yanıt bulamayan köylüler şimdi bu baraj projesini durdurabilmenin yollarını arıyorlar.

Barajın yapılacağı vadinin 1. sınıf tarım alanı ve doğa harikası denebilecek bir yeşilliğe sahip olduğunu dile getiren köylüler, etrafı zeytinliklerle kaplı olan vadide ekonomik getirisi yüksek meyve fidanı yetiştiriciliği ve meyvecilik yaptıklarını anlatıyorlar.

Barajın yapım aşamasında iş makinelerinin gövde inşaatı sırasında yaptığı tahribatı gören köylüler, şimdiden tarlalarının ve vadinin yok edilmesinin acısını yaşadıklarını belirtiyorlar. İstimlâk edilecek arazilerine de çok düşük paralar teklif edildiğini dile getiren köylüler tarlalarına bir-iki yıllık geliri kadar istimlâk bedeli biçilmesine tepkililer. (Ödemiş/EVRENSEL)


KÖYÜMÜZ BİZE KALACAK MI?

Gürkan Saydam: Kafamızda birçok soru işareti var. Projenin kapsamı, baraj sularının nereye kadar geleceği, vadinin köyün üstündeki yarısının da arıtma setleriyle yok edilip edilmeyeceği, ileride köyün yerleşim alanının ne olacağını bilmiyoruz. Kimse bize bir bilgi vermiyor. Yılda 10-20 bin fidan yetiştirdiğim, 5 ton meyve topladığım tarla iki yıllık geliri karşılığı elimizden alınacak. Gözümüzün önünde bütün vadi yok edilecek. Mutlaka hakkımızı ve köyümüzü korumak için bir şeyler yapmalıyız. Her şeyden önce birileri bizi tehlikelere karşı aydınlatmalı. Zamanında hepimiz yanlış beklentilere sokulmuşuz, Şimdi gerçek karşımızda duruyor.

Kemal Avcı: 2 bin -8 bin lira civarındaki istimlak bedeli neye göre belirleniyor? Benim baraj suları altında kalacak 40-50 dekar arazim var. Yılda 40 bin fidan yetiştiriyorum. Benim için değeri parayla ölçülmez o arazilerimin ama, bana 1-2 yılda kazanacağım para verilmek isteniyor. Baraj yapılacak diye arazisini bu yıl ekmeyen, mesela bizim gibi fidan dikmeyen bir komşumuzun arazisine kuru arazi sınıfına sokmaya kalkıyorlar. Köyün zaten çok az olan arazisi barajla, setlerle yok olacak. Gelecekte köy fayda görmeyecek. Barajın iyi olacağını söylemek çok zor. Cefasını biz çekeceğiz, sefasını başkaları sürecek.


PİRİNÇÇİ KÖYLÜLERİNİN CEVAP BEKLEDİĞİ SORULAR

Bu köyde yaşayanlar ileride barajın suyundan imtiyazlı olarak yararlanabilecek mi?
Barajın su seviyesinin üzerindeki kuru tarım alanlarına devlet su pompalayıp kanallar yapacak mı?
Balıkçılık hakkından köylümüz mü yararlanacak yoksa balıkçılık hakkını alan birileri mi?
Baraj tamamlanınca ulaşımı kesilecek olan tarım alanlarına yeni yollar köprüler yapılacak mı?
Barajın adı neden Bademli Barajı olarak belirlenmiş? Bu bile köyümüze haksızlık. Arazisi giden tarlasından ekmeğinden olan bizim köyümüz değil mi?  İsmini bile siyasi ve ekonomik güce AKP’li belediyeye  göre belirlemişler.

ÖNCEKİ HABER

TSK’dan sınır ötesi kara harekatı sinyali

SONRAKİ HABER

Bayram geliyorum demez!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...