03 Ocak 2002 22:00

Enflasyon oranı yüzde 68.5

DİE'den yapılan açıklamada, aralık ayında yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 68.5 olarak belirlendi. Aralık ayı itibarıyla 12 aylık ortalamalara göre yıllık enflasyon ise tüketici fiyatlarında yüzde 54.4 olarak hesaplandı.

Paylaş
Enflasyon oranı yüzde 68.5 Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE), geçen yılın Aralık ayında, bir önceki aya göre toptan eşya fiyatlarının (TEFE) yüzde 4.1, tüketici fiyatlarının (TÜFE) yüzde 3.2 oranında arttığını açıkladı. DİE'den yapılan açıklamaya göre, Aralık ayında yıllık enflasyon ise toptan eşyada yüzde 88.6, tüketici fiyatlarında yüzde 68.5 olarak belirlendi. Bu arada Aralık ayı itibarıyla 12 aylık ortalamalara göre yıllık enflasyon ise toptan eşyada yüzde 61.6, tüketici fiyatlarında yüzde 54.4 olarak hesaplandı. Buna göre yıllık enflasyon, 2000 yılı toptan eşya fiyatının 55.9 puan, tüketici fiyatında ise 29.5 puan üstünde gerçekleşti. Bir önceki yıl enflasyon, toptan eşyada yüzde 32.7, tüketici fiyatlarında yüzde 39 olmuştu.Aralık ayında, bir önceki aya göre, toptan eşya fiyatları yüzde 4.1, tüketici fiyatları ise yüzde 3.2 oranında arttı. Bir önceki yıl Aralık ayında, toptan eşya fiyatlarındaki artış yüzde 1.9, tüketici fiyatlarındaki artış ise yüzde 2.5 olmuştu. 2000 yılı Aralık ayı ile karşılaştırıldığında, bu yılın aynı ayında enflasyon, toptan eşya fiyatlarında 2.2 puan, tüketici fiyatlarında 0.7 puan üzerinde gerçekleşti. Öte yandan, Aralık itibariyle 12 aylık ortalamalara göre yıllık enflasyon, toptan eşyada yüzde 61.6, tüketici fiyatlarında ise yüzde 54.4 olarak hesaplandı.2000 yılı Aralık ayında, 12 aylık ortalamalara göre yıllık enflasyon, toptan eşyada yüzde 51.4, tüketici fiyatlarında da yüzde 54.4 olmuştu. Aralık ayı itibariyle, son bir yıllık dönemde ise sektörel bazda en yüksek fiyat artışı, yüzde 115.8 ile elektrik, gaz ve su sektöründe gerçekleşti. Yıllık enflasyon, tarım, avcılık, ormancılık ve balıkçılık sektöründe yüzde 65.5, imalat sanayinde yüzde 72.3, madencilik ve taşocakcılığı yüzde 96.1 oldu. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Kar yağışı ocak yıkıyorYurdu etkisi altına alan kar yağışı ve soğuk hava nedeniyle evler yıkılıyor, okullar tatil ediliyor, yollar kapanıyor ama daha kötüsü kar yağışına can vermeye devam ediyoruz.Kar yağışının en kötü sonuçlarından biri Kayseri'nin Yahyalı ilçesinde yaşandı. İlçede aşırı kar nedeniyle 4 ev yıkıldı, meydana gelen zararın boyutları belli değil. Erzurum'da da, yoğun kar yağışı ve fırtına nedeniyle çatısı uçan prefabrik evde, üzerine soba bacası düşen 5 yaşındaki çocuk öldü. Yoğun kar yağışı ve şiddetli fırtına nedeniyle Hasan Basri Mahallesi'nde, prefabrik bir evin çatısı uçtu. Binada daha sonra, çatının uçması nedeniyle boşta kalan soba bacası içeriye düşerek, yatağında uyuyan 5 yaşındaki Faruk Kızılyar'ın ölümüne neden oldu.Yurdun büyük bölümünü etkisi altına alan kar yağışı ve tipinin, ulaşımı olumsuz etkilemeye devam etmesi sonucu, Doğu Anadolu Bölgesi'nde 1110, Orta Karadeniz'de 1690, Batı Karadeniz'de 1502 köy yolu ulaşıma kapandı. Kar yağışı Balıkesir'de 237 köy yolunu kapatırken, 46 köyün de elektriklerinin kesilmesine yol açtı. Oluşturulan kriz merkezi tarafından Balıkesir'de Ulus TV istasyonundaki anten problemi nedeniyle kablosuz telefon sisteminin çalışmadığı bildirildi.

Servise çığ düştüİzmir'de, yağan kar kent merkezini beyaza boyarken, şehre son 30 yılda 12 defa kar yağdığı, en son kar yağışının 1996'nın Ocak ve Mart aylarında gerçekleştiği bildirildi. İzmir'de "en soğuk gün" bugün olacak. Tunceli'de Ovacık ilçesine giden öğrenci minibüsünün üzerine çığ düşmesi sonucu 27 öğrenci ve 2 şoför mahsur kaldı. Öğrenciler ve şoförler 17 saat sonra kurtarılabildi.Yurdun büyük bölümünü etkisi altına alan kar yağışı yüzünden çok sayıda ilde eğitim ve öğretime ara verildi. Trabzon, Manisa, Bolu, Rize, Artvin, Erzurum, Giresun, Bartın, Afyon, Samsun, Balıkesir, Tokat ve Düzce'de ilköğretim okulları eğitim ve öğretime 2 gün süreyle ara verdi.
ÖNCEKİ HABER

YÖK yasası görüşüldü

SONRAKİ HABER

Nâzım İsviçre'de anıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...