03 Ocak 2002 22:00

İngiltere demiryollarında grev

İngiltere'de demiryolu işçileri, hükümetin vurdumduymaz tutumuna karşı greve çıktı. Grevin talepleri arasında işgüvencesi ve ücret zammının yanı sıra, güvenlik de bulunuyor.

Paylaş
İngiltere demiryollarında grevArif Bektaşİngiltere'de başlayan demiryolu grevi, ulaşımı tamamen durdurma noktasına getirdi. Batı ve Güney İngiltere bölgesine sefer yapan ve bu bölgelerde çalışan bütün trenleri işleten South West Trains şirketi ile sendika arasında yapılan son görüşmede de sonuç alınamayınca, önceki gece yarısından itibaren greve çıkan demiryolu işçileri, ülkenin batı ve güneyine sefer yapan trenleri durdurdu. Ücret ve çalışma koşullarının iyileştirilmesini talep eden işçiler ve bağlı oldukları Demiryolu İşçileri Sendikası (RMT), grevin 48 saat süreceğini ve cuma gece yarısı sona ereceğini açıkladı. RMT, pazartesi günü de, 48 saatlik ikinci bir greve başlayacak.Ücret ve çalışma koşullarının iyileştirilmesini talep eden sendika, güvenliğin de sağlanmasını istiyor. 3 yıl geçerli olacak yüzde 15 oranında ücret zammı isteyen sendikaya karşı patronlar, 18 ay geçerli olacak yüzde 7.6 zamda diretiyordu. Çarşamba günü bir araya gelen taraflar anlaşamamış ve sendika grevi hayata geçirmişti.

ASLEF'den aktif destekDemiryollarında örgütlü olan bir diğer sendika olan Tren Sürücüleri Sendikası (ASLEF) de, Pazartesi gününden itibaren iki günlük greve çıkılacağını bildirdi. RMT ile aynı talepleri dile getiren ASLEF, eylemlerinin amacının hem RMT üyelerine destek olmak, hem de haklarını elde etmek olduğunu açıkladı.2700 RMT üyesinin greviyle birlikte, batı ve güney İngiltere'ye çalışan 1700 tren seferinin iptal edildiği belirtildi. Milyonlarca sterlin zarara girdiği belirtilen patronlar, asıl zararı Pazartesiden itibaren yaşayacaklar. Perşembe ve Cuma günleri sadece saatte bir çalışan ve her durakta da durmayan trenler, Pazartesi ve Salı günleri ASLEF üyelerinin de katılımıyla tamamen duracak. Bu arada, İngiltere'nin en kalabalık tren istasyonu olan başkent Londra'daki Waterloo istasyonunda onbinlerce yolcu birikti. Hampshire, Surrey, Dorset, Wiltshire, Berkshire, Devon, Somerset, Batı ve Doğu Sussex ve Londra bölgeleri trensiz kaldı. 400 bin yolcu, trenle seyahatten vazgeçti.

'İkinci sınıf değiliz'Geçtiğimiz yıl kansere yakalanarak ölen ve Başbakan Tony Blair'in en iyi dostlarından biri olan RMT Genel Sekreteri Jimmy Knapp'ın yerine geçici olarak atanan Vernon Hincs, grevle ilgili bir açıklama yaptı. Hincs, yıllarca demiryollarına yatırım yapmadıkları halde büyük paralar kazanan özel şirketlerin, son yıllarda yaşanan kazalardan sorumlu olduklarını ve sendikaların, bu duruma kayıtsız kalamayacağını söyledi. RMT Genel Sekreteri, "En ağır koşullarda ve güvenlik önlemleri olmadan çalışıyoruz. Her talebimiz, çeşitli gerekçelerle reddediliyor. Daha fazla dayanamayacağız ve grevleri etkili hale getireceğiz. Bize ikinci sınıf vatandaş muamelesi yapılıyor. Grev yapmadan haklarımızı elde etmek için çok uğraştık. Buna işveren yanaşmadı. Biz de ikinci sınıf vatandaş olmadığımızı ve haklarımız için grev hakkımızı kullanmaktan geri durmadığımızı gösterdik" diye konuştu.

Özelleştirmenin iflasıİngiltere'de hayata geçirilen özelleştirme politikalarının iflas ettiği, 2001 yılında ortaya çıkmıştı. Toplam 25 ayrı şirkete parça parça satılan demiryollarında üst üste meydana gelen trafik kazalarına, yıllardır bakım ve yatırım yapmayan özel şirketlerin sebep olduğu biliniyor. Bunun üzerine başta RMT ve ASLEF sendikaları olmak üzere birçok sendika, demiryollarının kamulaştırılması gerektiğini açıkladı. Demiryollarının güvenliğinden sorumlu Railtrack şirketi ise, güvenliğin sağlanması için bugüne kadar hiçbir hizmette bulunmadığı gibi, devletten yardım ve teşvik almaya devam etti. Sonunda, halkın baskısıyla Ulaştırma Bakanı, Railtrack şirketinin yetkilerini dondurdu. Halkın büyük bir bölümü demiryollarının kamulaştırılmasını isterken, hükümet "başka bir yol" aramayı sürdürüyor. Geçtiğimiz yıl Londra Metrosu ve şehirlerarası demiryollarında onlarca grev gerçekleşti. RMT ve ASLEF önderliğinde yapılan grevlerde işçiler taleplerinin birçoğunu elde ederken, önümüzdeki günlerde de başta özelleştirme olmak üzere, demiryollarında yaşanan adeletsizliklere karşı grevlerin devam etmesi bekleniyor.
ÖNCEKİ HABER

Duhalde kabineyi kuruyor

SONRAKİ HABER

Organize doğalgaz soygunu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...